Dr. Emil Panțiru, medic rezident anul V psihiatrie, a declarat într-o conferință de presă că, din punctul său de vedere, acest fenomen va lua amploare la nivelul județului nostru. Consumul de droguri este adesea întâlnit în rândul tinerilor.
„Cred că a crescut și cred că vom avea din ce în ce mai mulți pacienți în Camera de Gardă care fac diverse forme de intoxicație sau sevraj la aceste substanțe. Cred că prin prisma circulării maselor ocupaționale este o patologie generală a tinerilor. Mai ales cei care vin din Vestul Europei, unde consumul este mult mai admis social decât la noi. Și acum am internat pacienți cu consum de droguri (nota red. 4 decembrie 2024)”, a declarat dr. Emil Panțiru, medic rezident anul V Psihiatrie.
Adesea pacienții ajung la spital după ce au consumat metamfetamină, canabis sau heroină. Aceștia rămân internați, li se administrează un tratament specific și ulterior sunt externați.
„Consumă metamfetamină, canabis, sevraj la heroină mai nou. Rămân internați, li se administrează tratament simptomatic pentru afecțiunea pentru care se prezintă, după care sunt externați”, a completat dr. Emil Panțiru.
Cadrul medical susține că deschiderea pacienților către tratament este mare, doar că problema este ce se întâmplă după cu acești pacienți. Reiau consumul sau se țin de treabă cu tratamentul specific.
„Procentajul este mare, spre 90%, majoritatea preferă să facă tratament, dar problema este ce se întâmplă după cu acești pacienți. Noi îi externăm, nu îi putem ține la nesfârșit. Majoritatea recurg din nou la consum sub o formă sau alta”, a adăugat cadrul medical.
De asemenea, medicul a mai expus o problemă pe care a regăsit-o la Botoșani. Este vorba despre lipsa unor centre care să susțină bolnavii cu afecțiuni de acest tip.
„Nici vorbă, asta înseamnă că nu există centre care să susțină bolnavii cu afecțiuni de acest tip cronic. Noi suntem o secție de acuți, există și pentru cronici, bineînțeles, avem unități de post cură, unde pacienții pot beneficia de tratament prelungit. Practic foile sunt ținute deschise pentru o perioadă mai lungă de timp și beneficiază de tratament, dar este și apanajul psihologilor, a centrelor specializate”, a conchis dr. Emil Panțiru.