Veste bună pentru viitoarele mame din Botoșani. Cum pot obține a doua opinie medicală în situații dificile!

O secţie de terapie intensivă neonatală, la care este arondat  și județul Botoșani, a fost conectată la reţeaua naţională de telemedicină.

Veste bună pentru viitoarele mame din Botoșani. Cum pot obține a doua opinie medicală în situații dificile!

   Foto: glasulsucevei.ro

Este vorba despre secţia de terapie intensivă neonatală de nivel III din Suceava, care a fost conectată la reţeaua naţională de telemedicină prin programul „Fondul Viaţă pentru Nou-Născuţi” iniţiat de Fundaţia Vodafone România.

Aceasta este una dintre cele 17 secţii de terapie intensivă neonatală de nivel III inclusă în reţeaua naţională de telemedicină în această etapă a programului.

Secţia de neonatologie are în structura sa 72 de paturi dintre care 10 paturi în secţia de terapie intensivă neonatală, 15 paturi în compartimentul prematuri şi 47 de paturi în compartimentul roomingin. Până la sfârşitul lunii septembrie a.c., în Secţia de terapie intensivă neonatală au fost internaţi 330 de nou-născuţi.

„Maternitatea Suceava este maternitate de grad III, într-o zonă cu natalitate ridicată şi având arondate judeţele Suceava şi Botoşani. Sistemul de telemedicină ne permite să ne conectam în timp real cu colegii din alte maternităţi similare şi să obţinem rapid o a doua opinie medicală în cazurile dificile. Tot prin acest sistem avem acces la cursuri, conferinţe şi congrese de neonatologie. Sperăm ca în viitorul apropiat şi maternităţile de grad I si II din judeţ să dispună de acest sistem şi astfel să putem gestiona mai uşor transferurile pentru a evita aglomeraţia din compartimentul de terapie intensivă”, a declarat pentru Crai Nou Dana Murariu, şefa Secţiei de neonatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Suceava.

Cele 17 secţii nou-incluse în reţeaua de telemedicină se află în spitale-cheie din Bucureşti (Maternitatea Filantropia, Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu, Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului cu Maternitatea Polizu şi Secţia de pediatrie, Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon”, Spitalul Clinic „Dr. I. Cantacuzino”, Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan”, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. dr. Panait Sârbu”, Spitalul Universitar de Urgenţă); Bacău (Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău); Galaţi (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Galaţi); Oradea (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea); Sibiu (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu); Suceava (Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava); Târgovişte (Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte); Timişoara (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brânzeu” prin Secţia de obstetrică-ginecologie „Dr. Dumitru Popescu”).

Prin intermediul sistemului de telemedicină, mai scrie sursa citată, medicii se pot conecta rapid cu specialişti din alte unităţi sanitare aflate în ţară sau străinătate, pot transmite date medicale securizate, pot dezbate un diagnostic şi cere o a doua opinie, pot decide dacă pacientul trebuie transferat la o unitate de rang superior sau poate fi tratat în secţia în care se află. Acest schimb de informaţii accelerează luarea deciziilor medicale pentru cei peste 6.000 de nou-născuţi cu afecţiuni medicale grave internaţi anual în secţiile de nivel III, pentru care timpul este adesea un factor critic între viaţă şi moarte.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
134

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

Sâmbătă, 18 Mai 2024
500

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
197

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...