Tot mai mulți tineri și copii sunt diagnosticați cu cancer. Medic: „Cel mai mic pacient are undeva la doi ani, doi ani și jumătate” (video)

Tot mai mulți tineri și copii sunt diagnosticați cu cancer. Medic: „Cel mai mic pacient are undeva la doi ani, doi ani și jumătate” (video)

Tot mai mulți tineri și chiar copii cu vârstă fragedă ajung să se lupte cu una dintre cele mai agresive și cumplite boli ale secolului XXI, și anume cancerul. Potrivit specialiștilor de la Spitalul Județean „Mavromati” din Botoșani, media de vârstă a persoanelor diagnosticate cu cancer este de 65 – 75 de ani, însă sunt tineri de 20 – 30 de ani și copii care ajung la spital cu această afecțiune.

Mirela Movanu, medic șef al Secției de Oncologie din cadrul Spitalului Județean „Mavromati”, a precizat că la finalul lunii iulie erau înregistrați în evidențele secției un număr de 8379 de pacienți, iar, lunar, se înregistrează undeva la 90 – 100 de pacienți noi.

„În evidență, la 31.07, erau 8379 de pacienți. Cazuri noi, lunar, sunt în jur de 90 – 100 de pacienți. Am ajuns cumva la nivelul anului 2019, chiar dacă în perioada de pandemie am avut mai puțini pacienți noi în evidență, am reușit cumva să asigurăm tratamentele”, a declarat Mirela Movanu, medic șef Secția de Oncologie.

De asemenea, în anul 2021 se aflau în evidențele secției ca pacienți noi un număr de 1164 de bolnavi, iar în primele șase luni ale anului 2022 au fost 672 de pacienți.

Media de vârstă este undeva la 65 – 75 de ani, iar cel mai mic pacient are în jur de doi ani, doi ani și jumătate.

„Ca medie de vârstă, în general, avem și copii pe care îi luăm în evidență, dar noi nu tratăm, noi ajutăm doar cu investigații, tratamente de durere, de paliații. Media este undeva la 65 – 75 de ani, iar cel mai tânăr are undeva la doi ani, doi ani jumătate. Este vorba despre un pacient care se tratează la Iași, diagnosticat cu o tumoră de părți moi. Ca și frecvență, în ultima perioadă mai multe tumori digestive, genitale, tumori de sferă ORL și cancere pulmonare”, a precizat cadrul medical.

De asemenea, pe Ambulatoriul de Specialitate sunt deschide două cabinete pentru oncologie, unde medicii consultă și oferă tratamente până la ora 14:00.

„Pe Ambulatoriu la momentul actual sunt două linii de cabinete, unde desfășurăm activitatea. Am hotărât să facem numai dimineața, deoarece adresabilitatea pacienților este mare. Foarte mulți pacienți vin din mediul rural și preferă dimineața. De la ora 07:00 – 07:30, până la ora 14:00, cele două cabinete sunt în permanență deschise”, a adăugat Movanu.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Noul șef al Poliției Locale este oficial membru ATOP Botoșani! (foto, video)

Joi, 25 Aprilie 2024
789

Lucian Deleanu este noul director executiv al Poliției Locale, funcție pe care o exercită cu caracter temporar până când postul va fi scos la concurs. Acesta ocupa funcția de șef Ser...

Circ politic în ședința de CL la Botoșani, Cosmin Andrei deranjat de limbajul unui consilier. „Mai vociferează colegii mei din partea dreaptă...” (video)

Joi, 25 Aprilie 2024
1299

Joi, 25 aprilie, a avut loc ședința ordinară a Consiliului Local a Primăriei municipiului Botoșani. Lupta electorală care bate la ușă i-a făcut pe aleșii locali să se trezească din scaune ...

Premieră în CL: Președinte de ședință numit fără scandal! (foto, video)

Joi, 25 Aprilie 2024
514

În ședința ordinară a Consiliului Local din cursul zilei de joi, 25 aprilie, pe ordinea de zi s-a aflat și proiectul ce vizează alegerea unui nou președinte de ședință pentru următoare...