VIDEO: Autoritățile și zeci de medici de familie fac front comun pentru prevenirea răspândirii hepatitei în județul Botoșani, printr-un proiect derulat de UMF Iași

Persoanele vulnerabile din județul Botoșani vor fi testate gratuit în vederea depistării virusurilor hepatice B și C, în cadrul campaniei „Live(RO)2-Est”, derulată de Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa” din Iași, în parteneriat cu Asociația Română Anti-SIDA (ARAS), Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Spiridon” din Iași și autoritățile sanitare din Botoșani. Zeci de medici de familie au participat la conferința de lansare a proiectului în județ, desfășurată miercuri în sala „Nicolae Iorga” a Palatului Administrativ.

„Am venit pentru a vă atrage atenția asupra unei probleme pe care în Botoșani o știți foarte bine. Voi spune aceleași date pe care le spun în permanență, pentru că sunt importante: în România trăiește cea mai mare populație infectată cu virus C din Europa, trăiește cea mai mare populație infectată cu virus B din Europa, alături de Italia și Grecia. (...) În România se moare de boli hepatice avansate mult mai frecvent decât oriunde în Europa, deci avem treabă. Din păcate, infecția virală B și C nu doare, nu dă simptome, nu face gălăgia pe care a făcut-o pandemia COVID, deci ne trezim de cele mai multe ori cu pacienți venind spre noi cu boală avansată, cu acea boală care face din om neom. O cunoașteți: ciroza hepatică. Nu trebuie să fii medic să o recunoști. Sau vin cancere hepatocelulare avansate, când, de asemenea, nu putem face aproape nimic pentru pacientul nostru”, a spus prof. univ. Anca Spiridon, din cadrul UMF Iași, manager de proiect.

 

În cadrul conferinței, președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, a felicitat organizatorii campaniei pentru inițiativă și a promis tot sprijinul de care au aceștia nevoie pentru ca proiectul Live(RO)2-Est să aibă succes în Botoșani.

Frecvent auzim despre cazuri de persoane depistate cu ciroze sau cu insuficiențe hepatice grave, multe dintre ele care n-au avut niciodată informații că sunt bolnavi sau purtători ai virusului. Prin depistarea precoce a virusului hepatitei B sau C se micșorează riscul unor boli grave, chiar incurabile și de aceea salut ideea de organizare de campanii de informare și de screening. Am susținut astfel de campanii și în cazul cancerului de col uterin, de exemplu, campanie care la nivelul județului Botoșani a dat și dă roade. Vom sprijini orice inițiativă care vine în folosul botoșănenilor, pentru că, trebuie să recunoaștem că prevenția este mama înțelepciunii. Mă bucur că 37 de medici de familie din 28 de UAT-uri din Botoșani s-au alăturat proiectului Live(RO)2-Est, unde botoșănenii pot face aceste testări gratuite. Mesajul meu către botoșăneni este să vină la medic, să-și facă screeningul, aibă grijă de sănătatea lor, că ea este bunul cel mai de preț!”, a fost mesajul transmis de către Doina Federovici.

De asemenea, prefectul Sorin Cornilă a încurajat organizatorii campaniei și a transmis populației un îndemn de participare.

„Apreciez aceasta inițiativă a comunității medicale și ne alăturăm efortului dumneavoastră de a elimina hepatitele virale. Contați pe sprijinul meu, al Instituției Prefectului și pentru buna desfășurare acestei campanii importante și pentru cele viitoare. Îmi doresc ca acest program să aibă succes, pentru că asta înseamnă că vom avea botoșăneni sănătoși. Drumul spre eliminare începe prin testare, de aceea, îi îndemn pe botoșăneni să se testeze pentru a avea acces cât mai repede la tratament, în caz că este nevoie. Prin testare putem preveni evoluția acestei infecții virale”, a spus Sorin Cornilă.

 

Conferința de lansare a fost urmată de o întâlnire de lucru, la care au participat reprezentanți din cadrul instituțiilor de sănătate publică, organizațiilor profesionale din domeniu și autorităților partenere: Colegiul Medicilor, Asociația Medicilor de Familie, Casa de Asigurări de Sănătate, Direcția de Sănătate Publică, Spitalul Județean de Urgență „Mavromati”, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului.

Proiectul Live(RO)2-Est este parte a Programului Regional integrat de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D din regiunile Nord-Est și Sud-Est și este finanțat din fondurile europene disponibile în cadrul Programului Operațional Capital Uman, având o valoare totală de peste 52 de milioane de lei.

În județul Botoșani, campania se va desfășura până în luna martie 2023. Proiectul este derulat, de asemenea, în județele Bacău, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea.








 

 

Spune-ne opinia ta