Topul județelor în care se cere cel mai des șpagă în spitale, Botoșaniul din nou în frunte

Şpaga din spitale rămâne un fenomen îngrijorător în sistemul medical românesc. Numărul bolnavilor care au recunoscut că li s-a cerut mită a crescut în ultimele luni, potrivit statisticilor.

Cei mai mulţi bolnavi sau aparţinători dau bani sau alte bunuri pentru a primi cel mai bun tratament, ori pentru a avea acces rapid la investigaţii medicale.

Potrivit clasamentului, cea mai gravă situaţie privind solicitarea de bani sau alte bunuri este în Teleorman, Olt, Buzău şi Botoşani. Datele sunt colectate şi puse pe hartă de un specialist în economie.

"Observăm constant același fenomen în sudul țării este cel mai mare procent de oameni care spun că li s a cerut șpagă urmând Moldova cu o mică excepție aici, și după cel mai bine, cu cele mai mici în centru și vestul țării. Capitala se situează undeva la media țării, nici sus, nici jos", a spus Dragoș Vana, Fondator Graphs.ro.

În topul clasamentului se afla Teleorman, aici peste 7, 33 % au recunoscut că li s-a cerut șpagă, iar pe următoarele locuri se află Buzău cu aproape 6%, urmat de Olt şi Botoşani. Cel mai mic procent s-a înregistrat in Cluj, Bistrita Nasaud si Timis cu putin peste 1%. Deşi datele privind mita sunt publice, autorităţile se fac că nu le văd.

"Ar trebui să avem și un nume și prenume cu privire la persoanele care au cerut mită. Dacă a fost un sondaj de opinie fără nume și prenume, iar avem o problemă pentru că în mod normal se face un sondaj de opinie pe săvârșirea unor infracțiuni", a spus avocatul Adrian Cuculis.

Neregulile sunt recunoscute şi de Colegiul Medicilor din România care cere o nouă lege a malpraxisului. În România, potrivit statatisticilor, avem doar câteva cazuri de malpraxis finalizate, potrivit Antena3.ro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciorba rădăuțeană inventată de o botoșăneancă, vezi rețeta AUTENTICĂ și cum se prepară!

Saturday, 5 July 2025

Cu toate că baza se aseamănă cu cea de ciorbă de burtă, ciorba rădăuțeană este o variantă mai ușoară și care se poate face oricând, nu doar de sărbători. Este un preparat gustos c...

Gestul unui ”iubitor” de animale din Botoșani: ”Decât să dau niște bani, mai bine o arunc…”

Saturday, 5 July 2025

A îngriji o pisică este de cele mai multe ori o experiență plină de bucurie, dar această bucurie vine la pachet și cu responsabilități. Nu la fel a gândit un botoșănean care a...

Tabere în parohiile din Botoșani pentru sute de copii!

Saturday, 5 July 2025

În cadrul proiectului „Tabăra din pridvorul satului”, al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care își propune organizarea a 120 de tabere în comunități rurale și urb...