Topul județelor în care se cere cel mai des șpagă în spitale, Botoșaniul din nou în frunte

Şpaga din spitale rămâne un fenomen îngrijorător în sistemul medical românesc. Numărul bolnavilor care au recunoscut că li s-a cerut mită a crescut în ultimele luni, potrivit statisticilor.

Topul județelor în care se cere cel mai des șpagă în spitale, Botoșaniul din nou în frunte

Cei mai mulţi bolnavi sau aparţinători dau bani sau alte bunuri pentru a primi cel mai bun tratament, ori pentru a avea acces rapid la investigaţii medicale.

Potrivit clasamentului, cea mai gravă situaţie privind solicitarea de bani sau alte bunuri este în Teleorman, Olt, Buzău şi Botoşani. Datele sunt colectate şi puse pe hartă de un specialist în economie.

"Observăm constant același fenomen în sudul țării este cel mai mare procent de oameni care spun că li s a cerut șpagă urmând Moldova cu o mică excepție aici, și după cel mai bine, cu cele mai mici în centru și vestul țării. Capitala se situează undeva la media țării, nici sus, nici jos", a spus Dragoș Vana, Fondator Graphs.ro.

În topul clasamentului se afla Teleorman, aici peste 7, 33 % au recunoscut că li s-a cerut șpagă, iar pe următoarele locuri se află Buzău cu aproape 6%, urmat de Olt şi Botoşani. Cel mai mic procent s-a înregistrat in Cluj, Bistrita Nasaud si Timis cu putin peste 1%. Deşi datele privind mita sunt publice, autorităţile se fac că nu le văd.

"Ar trebui să avem și un nume și prenume cu privire la persoanele care au cerut mită. Dacă a fost un sondaj de opinie fără nume și prenume, iar avem o problemă pentru că în mod normal se face un sondaj de opinie pe săvârșirea unor infracțiuni", a spus avocatul Adrian Cuculis.

Neregulile sunt recunoscute şi de Colegiul Medicilor din România care cere o nouă lege a malpraxisului. În România, potrivit statatisticilor, avem doar câteva cazuri de malpraxis finalizate, potrivit Antena3.ro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Foc într-un apartament din municipiul Botoșani, vecinii au chemat urgent pompierii! (Foto)

Duminică, 19 Mai 2024
567

Mai multe bunuri din bucătăria unui apartament, situat la etajul III, au fost cuprinse de flăcări. Când s-a produs evenimentul de pe strada Vârnav, proprietarii nu erau acasă. Vecinii...

Valeriu Iftime: Cu atâtea exemple demne de urmat, sunt sigur că vom reuși să realizăm o dezvoltare reală și la Botoșani! (Video)

Duminică, 19 Mai 2024
67

Domnul Bolojan, timp de ani de zile, a oferit Oradiei și județului Bihor un model de administrație publică, eficiență și investiții durabile. În scurta mea vizită în județul Biho...

Sucevean condamnat pentru distrugere, încarcerat în Penitenciarul Botoșani!

Duminică, 19 Mai 2024
76

În cursul zilei de sâmbătă, 18.05.2024, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Dărmănești în timp ce patrulau pe raza satului Călinești, comuna Dărmănești din Suceava, &i...