Pacienți torturați într-un spital din Botoșani, dezvăluiri într-un raport al Consiliului Europei

Un control al Comitetului anti-tortură al Consiliului Europei a identificat condiţii deplorabile pentru pacienţii internaţi în mai multe spitale, printre care și unul din Botoșani.

Pacienți torturați într-un spital din Botoșani, dezvăluiri într-un raport al Consiliului Europei

   Foto: Mediafax

Este vorba despre Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean Mavromati Botoșani. Potrivit raportului Comitetului anti-tortură al Consiliului Europei, pacienții ar fi fost loviți și pedepsiți de personalul din spital.

“În ansamblu, pacienţii întâlniţi de delegaţia CPT au vorbit în mod pozitiv despre personal, în special despre personalul de îngrijire. Cu toate acestea, au fost primite acuzaţii de tratament abuziv la patru spitale, în special în secţia de boli psihice acute pentru bărbaţi de la Clinica Psihiatrică Botoşani şi la Spitalul Pădureni-Grajduri. Tratamentul abuziv consta în loviri, palme şi în faptul că pacienţii erau împinşi şi strigaţi la de personalul auxiliar pentru infracţiuni sau accidente minore sau ca parte a unei intervenţii de restricţionare sau ca parte a unei pedepse în încercarea de a controla pacienţii într-un mediu adesea periculos, agitat şi subdimensionat. Tratamentul pacienţilor psihiatrici se baza în primul rând pe farmacoterapie, iar CPT solicită luarea măsurilor necesare pentru aplicarea unor abordări moderne de tratament clinic multidisciplinar”, se arată într-un raport al comitetul anti-tortură al Consiliului Europei.

Raportul face referire și la măsurile aplicate copiilor din secțiile de psihiatrie.

”În ceea ce priveşte imobilizarea pacienţilor agitaţi la pat cu curele, CPT afirmă că astfel de măsuri nu ar trebui să mai fie aplicate copiilor. În schimb, personalul ar trebui să fie instruit în tehnici de restricţionare manuală, iar secţiile pentru copii ar trebui să dispună de camere de calmare. Măsurile de siguranţă referitoare la utilizarea măsurilor de restricţionare, cum ar fi înregistrarea corectă a fiecărei utilizări şi durate, ar trebui întărite”, se mai arată în raport.

CPT a constatat, de asemenea, că spitalele ocoleau prevederile Legii privind sănătatea mintală pentru a interna pacienţii în mod voluntar. Alte măsuri de protecţie, cum ar fi consimţământul pentru tratament, informarea pacientului şi procedurile de plângere, trebuie, de asemenea, consolidate, se precizează în raportul Comitetul anti-tortură al Consiliului Europei, citat de Ziarul de Iași.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Poliția Română: Atenție la solicitările de a vota diverși concurenți la anumite competiții!

astăzi, 12:40

În special, una dintre aplicațiile de mesagerie a devenit un teren fertil pentru autorii care caută să exploateze încrederea și naivitatea utilizatorilor. Sub pretextul simplu al &b...

În această dimineață: Incendiu izbucnit în podul unei case dintr-o localitate din Botoșani!

astăzi, 11:37

Aceștia au constatat faptul că incendiul se manifesta în podul casei, unde ardeau câteva grinzi din lemn și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la între...

Adevărul despre răscoala de la 1907. Cum a început revolta și cât de antisemită a fost, de fapt!

astăzi, 10:30

 A fost un eveniment major al istoriei românilor, dar care a născut controverse, mai ales din cauza transpunerii ideologice a evenimentelor în perioada comunistă. Răscoala de la...