Teste medicale anuale pe care ar trebui să le facă orice adult. Ce mare greșeală fac pacienții când cer trimitere pentru analize

Teste medicale anuale pe care ar trebui să le facă orice adult. Ce mare greșeală fac pacienții când cer trimitere pentru analize

"Morbiditatea ar fi cu mult mai mică în țara noastră, dacă s-ar prezenta toată lumea la examinarea anuală", crede medicul de familie Georgeta Mihăilescu, din Săftica.

Potrivit acesteia, cea mai mare eroare pe care o fac pacienții care îi trec pragul este să solicite o trimitere la spital, pentru un set complet de analize. "Trebuie mai întâi să vedem cum doarme, ce mănâncă, cât de des merge la toaletă sau dacă este stresat și abia apoi hotărâm ce teste facem", explică medicul.

Vă prezentăm cele mai importante investigații, care se pot face gratuit cu trimitere de la medicul de familie.

Hemograma oferă o privire de ansamblu asupra numărului, distribuției și dimensiunilor celulelor din sânge și poate semnala prezența unei anemii (nivel redus de fier). 'Fie pacienta are o menstruație abundentă, fie undeva în corp există o sângerare. În cazul bărbaților poate fi vorba de hemoroizi", explică medicul.

La fel de importantă e și măsurarea glicemiei, pentru a stabili nivelul glucozei în sânge. "Îți spune în proporție de 99% dacă ai sau nu diabet. Asta dacă nu cumva cineva a vărsat un borcan de zahăr în mostra de analiză", glumește doctorul Georgeta Mihăilescu.

În plus, analiza glicemiei, completată de examenul trigliceridelor și al colesterolului poate da în vileag sindromul metabolic. O dereglare care creşte semnificativ riscul de diabet zaharat de tip 2 și se asociază frecvent cu bolile de inimă, ficatul gras, sindromul ovarelor polichistice, litiaza biliară sau apneea.

Nu trebuie trecută cu vederea nici uricemia, o analiză care determină cantitatea de acid uric din organism, eliminat în mod normal prin urină.

Prea mult acid uric duce însă la insuficiență renală sau la pietre la rinichi. "Tot uremia indică guta, o boală care a cuprins întreaga Europă", atrage atenția medicul de familie. Afecțiunea este caracterizată prin inflamarea dureroasă a articulațiilor (de regulă degetele mari ale picioarelor) și nu poate fi complet vindecată.

 

Doctorul Zilei

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
613

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
461

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3001

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...