În condițiile în care în România sunt deja cazuri pozitive care sunt trimise sau tratate acasă în izolare încep să apară tot mai multe voci care susțin că pentru monitorizarea zilnică a acestora ar fi bine să se implementeze tele-medicina de familie.
Mai mult, specialiștii cred că în această monitorizare la distanță ar trebui implicați și medicii pensionari, susține Mihai Dimian, unul din profesorii Universității "Ștefan Cel Mare" de la Suceava.
După ce săptămâna trecută a reușit să doneze, din partea Universității, un aparat de testare covid spitalului din Suceava, Mihai Dimian a făcut acum o solicitare Asociației Medicilor de Familie din Județul Suceava pentru implementarea tele-medicinei de familie.
“Fiecare medic ar trebui să aibă instalată aplicația ZOOM pe calculator și/sau telefon pentru a putea face rapid și eficient video-conferințe de instruire și sesiuni de întrebări și răspunsuri cu specialiști în domeniu (și-au dat deja acordul specialiști importanți să ne sustină), în această perioadă, precum și pentru a vă putea coordona mai bine între domniile voastre: https://zoom.uș/
Dacă aveți dificultăti tehnice mă puteți contacta și vom apela la voluntari care să vă sprijine.
Dacă nu aveți posibilitatea tehnică atunci vă rog să-mi transmiteți numărul de tablete de care aveți nevoie pentru a apela la sponsorizări”, a scris Mihai Dimian pe pagina sa de socializare.
Teoretic, telemedicina este cea mai simplă cale pentru ca oricine să aibă acces la servicii medicale sigure şi de calitate. Tele-medicina reduce costurile, permite medicilor să comunice foarte rapid şi eficient cu pacienţii, dar şi între ei, anulează distanţe şi oferă oportunităţi infint superioare celor pe care le oferă medicina clasică. Iar în condițiile actuale, ar putea fi una din cele mai viabile soluții pentru extinderea epidemiei de coronavirus.