Tânără din Botoșani, transferată la Iași după ce a consumat ciuperci. ”Nu m-am așteptat, credeam că e doar o durere de stomac!”

Ciupercile necomestibile fac în continuare ravagii, în ciuda avertismentelor de a nu consuma alimente din surse nesigure.

Recent, la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași au fost internate trei persoane în stare critică, toate prezentând simptome de intoleranță digestivă și o deteriorare severă a stării generale după consumul de ciuperci.

”Am refuzat să cred că ar putea fi ceva grav!”

O tânără de 28 de ani, din Botoșani, a consumat ciuperci împreună cu familia în weekend. Ea s-a prezentat inițial la Unitatea de Primiri Urgențe din Botoșani și a fost ulterior transferată la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași pentru a evalua necesitatea dializei hepatice. Medicul subliniază că, în cazul ei, dializa hepatică nu a fost necesară. Cu ajutorul tratamentului medicamentos și al perfuziilor, starea ei s-a îmbunătățit, iar acum se recuperează în secția de Nefrologie a Spitalului Parhon.

„Am mers la spitalul de urgență. Am stat câteva ore, dar durerile nu s-au calmat suficient încât să pot merge acasă, așa că doamna doctor a decis să fiu internată. De acolo, mi s-a spus că trebuie să fiu transferată la Iași. Din tocănița respectivă au mai mâncat mama soacră și doi vecini, dar ei nu au avut nimic. Eu am fost singura care a avut probleme. Crescând aproape de pădure, am consumat ciuperci toată viața mea, fără să am vreodată probleme. De obicei, nu le testăm în mod special, dar le cunoaștem bine, fiind ciuperci pe care le-am mâncat de când eram mică. Nu m-am așteptat să se întâmple asta și, la început, am refuzat să cred că ar putea fi ceva grav. Am mâncat în jurul orei 18:00, iar durerile au început între 23:00 și 00:00. La spital mi-au spus că am intoxicație cu ciuperci, dar eu credeam că e doar o durere de stomac. Mănânc ciupercile acestea de când eram mică, așa am crescut, cu ciuperci culese din pădure”, a povestit pacienta.

Tânăra povestește că ciupercile au fost culese de un vecin din pădure și aduse acasă de soțul ei. Ea a gătit împreună cu soacra, ambele fiind atente să verifice și să curețe ciupercile.

Alte două persoane, un bărbat de 32 de ani, din Iași, și o femeie de 62 de ani, din Botoșani, se află în stare critică la Iași.

Este suficientă ca doar o singură ciupercă toxică să ajungă în mâncare

„Opțiunile terapeutice nu sunt foarte numeroase. Dializa hepatică este una dintre ele și poate fi realizată doar la Spitalul Parhon și la Institutul Clinic Fundeni. O a doua soluție, după ce dializa hepatică stabilizează temporar pacientul, ar fi transplantul hepatic. Din păcate, această opțiune este mai mult teoretică, deoarece numărul de donatori nu este suficient pentru a răspunde unor astfel de tragedii medicale. Tragem un semnal de alarmă cu privire la intoxicațiile cauzate de consumul de ciuperci. Acestea pot duce la tragedii care afectează întreaga familie. Este esențial să conștientizăm importanța unei surse sigure pentru consumul de ciuperci, deoarece o simplă eroare în identificarea unei specii poate avea consecințe fatale”, a precizat dr. Ionuț Nistor, potrivit Ziarul de Iași.

Medicii subliniază că, în cazul ciupercilor, chiar dacă acestea sunt cunoscute și par identice cu altele, din 300 de ciuperci, este suficient ca una singură să fie toxică. Astfel, se poate întâmpla ca mai multe persoane să consume din aceeași mâncare, dar doar una să nimerească ciuperca toxică și să se îmbolnăvească, în timp ce celelalte nu sunt afectate.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Și-a cumpărat un cal, dar nu avea bani de transport. Botoșăneanul care i-a uimit pe șoferi! (Video)

astăzi, 12:47

Un bărbat din Dorohoi ne-a demonstrat că nimic nu este imposibil. Acesta şi-a dorit cu ardoare să-şi cumpere un cal, iar după lungi căutări a găsit armăsarul perfect. Doar că, la 50 de kilo...

Fostul polițist din Botoșani care și-a transformat livada în sală de clasă. ”Să vadă fructele pe pomi, nu doar la market!”

astăzi, 12:16

Un fost șef al Poliției Rutiere din județul Botoșani și-a transformat livada în zonă didactică. Acesta încurajează profesorii să aducă elevii în livadă pentru a le preda d...

(P) Halloween de senzație la Restaurant D.A.R.!

astăzi, 11:38

Pe 31 octombrie, ești invitat la Restaurant D.A.R. pentru o noapte de Halloween cum n-ai mai trăit! DJ Nasty va prelua comanda platanelor și va aduce cele mai electrizante ritmuri care te vor țin...