Federaţia Internaţională de Diabet a desemnat ziua de 14 noiembrie drept Ziua Diabetului, pentru a atrage atenţia asupra acestei afecţiuni deosebit de răspândite în întreaga lume.
Prof. dr. Bogdan Timar, decanul Facultății de Medicină din Timișoara, medic diabetolog, a vorbit, într-un interviu acordat DC News și DC Medical, despre importanța vaccinării antigripale în sezonul rece și despre comorbiditățile care vulnerabilizează pacientul diabetic. Astfel, persoana va avea o capacitate mai crescută de a elimina infecțiile.
Potrivit acestuia, imunizarea la începutul sezonului rece poate reduce riscul pacienților de a se infecta.
„Dacă ar fi să ne gândim la persoanele cu diabet zaharat tip 2 care reprezintă majoritatea cazurilor de diabet zaharat, adică aproximativ 90-95% din totalitatea cazurilor de diabet zaharat, în rândul acestor persoane foarte frecvent întâlnim comorbidități, alte afecțiuni, care vulnerabilizează pacientul în fața infecției”, explică prof. dr. Bogdan Timar.
”Persoanele cu diabet zaharat tip 2 sunt, de regulă, supraponderale sau obeze. Foarte frecvent au și afecțiuni cardiovasculare sau renale. De foarte multe ori pot avea afectare pulmonară inclusiv sindrom de apnee în somn sau anumite dificultăți mecanice ce țin de capacitatea de ventilație astfel încât toate aceste componente alături de vârsta, de regulă mai înaintată a persoanelor care au diabet zaharat tip 2, pot concura și pot duce la scăderea prognosticului. În rândul acestor persoane cu diabet zaharat avem un prognostic mai puțin bun al unei infecții atunci când ea apare. Așadar ne putem da seama ușor că persoanele cu diabet zaharat sunt mai vulnerabile atât în fața infecțiilor virale cât și în fața infecțiilor bacteriene", a precizat medicul diabetolog pentru DC News și DC Medical.
Vaccinarea poate reprezenta o soluție
„În rândul infecțiilor virale trebuie să ne gândim la acest sezon, un sezon în care debutează infecțiile cu virusul gripal, nu putem să uităm de infecțiile cu virusul SARS-CoV-2 care există în continuare, iar dacă ar fi să facem referire la infecțiile bacteriene, în rândul acestor persoane cu diabet zaharat, cel mai frecvent este întâlnită pneumonia cu pneumococ, o afectare a plămânului generată de infecția cu pneumococ”, precizează prof. dr. Bogdan Timar.
Prof. dr. Bogdan Timar susține că ”dacă ne dorim să reducem riscurile la care se expun aceste persoane, vaccinarea poate reprezenta o soluție. O vaccinare care poate fi realizată fie împotriva virusului gripal, fie împotriva pneumococului sau împotriva celor doi agenți care sunt foarte frecvent incriminați și apar foarte frecvent în rândul acestei populații vulnerabile”.
Ce pot face diabeticii pentru a se feri de probleme de sănătate în sezonul rece?
„În ceea ce privește prevenția îmbolnăvirii, prevenția apariției infecțiilor gripale sau infecțioase este foarte importantă vaccinarea și imunizarea activă a populației, în special a populației vulnerabile, ceea ce face ca persoanele cu diabet zaharat să aibă recomandare de a se vaccina atât împotriva gripei cât și împotriva pneumococului, în special la începutul acestui sezon pentru a reduce riscul acestora de a se infecta și de a îmbunătăți prognosticul pentru că în momentul în care o persoană este imunizată activ, această persoană va avea o capacitate mai crescută a propriului organism de a elimina infecțiile", a concluzionat prof. dr. Bogdan pentru DC News și DC Medical.