S-au internat în spital pentru a se trata, dar s-au ales cu infecții!
BOTOSANI

Au intrat în spital cu o boală, dar au dat de un alt necaz! Mai mulți pacienți care s-au internat pe secțiile Spitalului Județean Mavromati Botoșani, sau chiar nou-născuți, s-au ales cu infecții nosocomiale, dobândite în timpul spitalizării, în toate aceste cazuri fiind necesar tratament de specialitate.

Potrivit medicului Ștefan Bercea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Mavromati, în cursul anului 2016 s-a înregistrat un număr de 26 infecții nosocomiale, dintre acestea 8 infecții fiind pe Secțiile chirurgicale, 15 infecții în cadrul Secției neonatologie și trei infecții pe Secția Pediatrie.

Este posibil însă ca numărul acestora să fie mult mai mare fiind bine cunoscut faptul că de multe ori medicii se feresc să raporteze astfel de situații.

"Pacienții care au dobândit aceste infecții au fost izolzați în saloane, s-au luat măsuri de dezinfecție curentă și terminală la externarea pacienților, de asemenea a crescut numărul și cantitatea de dezinfectat alocată fiecărei secții în parte. Infecțiile nosocomiale pot să apară din cauza îngrijirilor acordate pacienților, din cauza numărului crescut de zile de spitalizare, mare parte din infecțiile apărute în spital au fost după 7-14 zile, la nou născuți marea majoritate au apărut la copiii care au stat mai mult de 14-21 de zile. O altă cauza este creșterea numărului de tratamente cu antibiotice administrate pacienților și faptul că se consumă antibiotice fără prescripție medicală și o altă cauză este statusul imunitar al pacientului, dacă este precar are șanse mult mai mari să ia o infecție nosocomială", a declarat medicul Ștefan Bercea.

Din luna octobmrie a anuluiu trecut, Ministerul Sănătății a schimbat legislația pe partea de infecții, prin care dorește să stimuleze medcii curanți să declare toate infecțiile nosocomiale.

Anul acesta, la nivelul județului Botoșani se observă o creștere a numărului de cazuri declarate de medicii din cadrul secțiilor, fiind deja raportate opt astfel de cazuri într-o singură lună. 

"La nivelul spitalului s-au luat măsuri administrative legate de personal, creșterea angajărilor pe partea îngrijitorilor de curățenie, asigurarea anitibioticelor în situațiile în care pacienții necesită anumite tratamente cu antibiotice de rezervă, o comunicare mult mai bună între medicii curanți și cei de la laborator în ceea ce privește identificarea în laborator și identificarea acestor infecții pe seecții pentru luarea măsurilor de izolare. De asemenea o altă măsură va fi angajarea unui medic de boli infecțioase pentru o mai bună politică a antibioticelor în cadrul spitalului. Până acum era frica medicilor curanți că vor fi repercursiuni asupra lor, dar noua legislație stimulează raportarea pentru a se putea lua măsuri din timp și pentru reducerea lor", a mai spus purtătorul de cuvânt al Spitalului Mavromati.

 

 

Spune-ne opinia ta