Situația se înregistrează pe Secția Chirurgie, unde zilnic sunt câte 14 operații programate, dar efectiv se efectuează doar 8, ajungându-se astfel la liste de așteptare.
Potrivit medicului chirurg Cristian Vicol, șeful Blocului Operator, prioritate au cazurile care reprezintă o urgență.
Potrivit acestuia, s-a ajuns în situația de a se face liste de așteptare și ca urmare a faptului că botoșănenii nu mai merg în județele vecine pentru intervenții chirurgicale care se pot face și la Botoșani.
”Sunt pacienți care necesită operații și se face o listă zilnică. Avem două săli de operații și se lucrează de la ora 8.00 la ora 14.00 și se pot face câte patru operații pe sală, asta dacă nu sunt și complicații, pentru că se poate face și o operație pe zi. Sunt opt operații pe zi. Ce faci când ai 13 care așteaptă operația? Îi prioritizezi funcție de urgență. Se poate întâmpla să fie un pacient care stă de o săptămână, este programat la operație, dar dacă seara intervine o operație urgentă, atunci nu ai ce face. Sunt pacienți care pot fi amânați și de două ori”, a declarat medicul Cristian Vicol.
Se mai ajunge la listele de așteptare și atunci când sunt pacienți mulți care vin prin Unitatea de Primire Urgențe, dar și fără programare.
”Dacă vrei să te operezi, de exemplu de o hernie, vii la policlincă, te înscrii pe o listă de așteptare și se face o programare. Dacă ar face toată lumea programare, ar fi mai ușor. Dar ei nu fac așa. Stau acasă, sună la 112 și vin în urgență, care poate fi o urgență reală sau închipuită și atunci trebuie să-l iei înaintea altuia programat. Sunt operații care durează și patru-cinci ore, iar cea mai mică o oră -o oră și jumătate”, a mai adăugat medicul chirurg.