Reputat chirurg, reacție dură despre cazul ”Alexandra”: ”Nu există justificare pentru asemenea dramă! Vina este a medicului care era de gardă”

Cadrele medicale care au fost de gardă la Maternitatea Botoșani când a murit Alexandra ar trebui să rămână fără drept de practică.

Reputat chirurg, reacție dură despre cazul ”Alexandra”: ”Nu există justificare pentru asemenea dramă! Vina este a medicului care era de gardă”

Opinia îi aparține președintelui Colegiului Medicilor din Suceava, Sorin Hâncu. Cu o experiență de 40 de ani în domeniul medicinei, reputatul chirurg a arătat că nu a mai întâlnit până acum un caz în care pacientul să ceară ajutor de pe patul de spital timp de mai bine de 7 ore și să nu fie consultat de medic.

Potrivit Televiziunii Intermedia, Sorin Hâncu a afirmat că medicii trebuie să își facă datoria față de pacienții care se prezintă la consultații, chiar dacă aceștia figurează și pe listele altor colegi de breaslă.

”Eu nu văd ce justificare ar fi pentru a explica o asemenea dramă. Nu există! Vina este a medicului care era de gardă și a celor care au primit de la bun început pacienta, și a asistentei, și a cadrelor de pe secție, când ea tot cerea ajutor și nu venea nimeni. Șapte ore, prea mult! Nu se poate!”, a a afirmat Sorin Hâncu, președintelui Colegiului Medicilor din Suceava.

Medicul spune că astfel de cazuri nu existau nici înainte de 1989, când nu erau atât de multe mijloace de comunicare între pacient și medic.

Este adevărat că pe vremea comunismului se întâmpleau altfel de drame, dar atunci când o femeie murea, în doar 24 de ore se instituia controlul foarte riguros de la București.

”Asistența gravidei este o urgență mai mult decât în alte cazuri. Înainte de 1989, femeile neavând posibilitatea să facă întrerupere de sarcină recurgeau la tot felul de proceduri și veneau cu tot felul de infecții, unele decedau. Decesul mamei era considerat ceva foarte grav și venea anchetă de la Ministerul Sănătății în 24 de ore. Și era ceva foarte, foarte serios, niciun medic nu ar fi vrut să aibă de a face cu așa ceva, pentru că ancheta de la Ministerul Sănătății era cu date foarte precise și se lăsa cu sancțiuni pentru medic, pentru șeful de secție, dacă nu era un deces justificat medical”, a precizat președintelui Colegiului Medicilor din Suceava.

În acele vremuri, procedurile erau foarte stricte. Femeia gravidă era luată în evidență de medicul de circumscripție, apoi îndrumată către alt medic de specialitate.

”Acum nu mai există așa ceva. Femeile iau legătura cu un medic, iar la spital i se spune că ”ești a aceluia”. Este o practică ce nu ar trebui să fie. Fiecare medic trebuie să își facă datoria față de pacientul care s-a prezentat la consultație. Nu se știe ce fel de problemă este, poate fi grav sau nu, asta e datoria medicului”, a punctat medicul Sorin Hâncu.

Reputatul medic chirurg Sorin Hâncu are 72 de ani și o pensie de 4.000 de lei după 40 de ani în care a operat și a salvat mii de vieți. La această sumă a ajuns pentru că a contribuit la sistemul de pensii lucrând și în sistem privat, altfel ar fi rămas la cei mai puțin de 2.000 de lei de la momentul pensionării.

Medicul s-a pensionat în 2016, după 35 de ani de activitate neîntreruptă în spital, timp în care a păstrat cu sfințenie obiceiul secției de a vizita bolnavii (contravizita) și la ora 17.00. Din anul 2011 este preşedinte al Colegiului Medicilor Suceava.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

„Gluma” despre moldoveni i-ar putea aduce sancțiuni lui Marcel Ciolacu!

astăzi, 18:31
23

A fost depusă o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Liderul PSD ar putea fi amendat, dacă CNCD va considera că a greșit.„Am depus o plângere la ...

CFR Cluj – Sepsi, astăzi de la ora 21:00

astăzi, 16:53
23

CFR Cluj și Sepsi se întâlnesc în această seară în etapa a șaptea a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!Î...

Credincioșii dorohoieni, pelerini în Sâmbăta lui Lazăr (Foto)

astăzi, 16:52
51

Cu multă bucurie, preoții și credincioșii din orașul Dorohoi și din împrejurimi au participat mai întâi la Vecernia Intrării Domnului în Ierusalim.După slujba Vecer...