Nu degeaba acele afişe sunt lipite în apropierea zonelor unde razele X îşi execută dansul lor ameţitor, în căutarea diagnosticului, ci pentru că specialiştii sunt categorici: radiografiile în timpul sarcinii sunt interzise, deoarece viaţa bebeluşului ce va veni va fi pusă în pericol.
Radiografia, ca metodă de diagnostic, a început să fie utilizată încă în anul 1895 de către fizicianul german Wilhelm Rontgen, odată ce au fost descoperite razele X (razele Rontgen). O etapă revoluţionară în dezvoltarea rentghenologiei şi, în special, a fluoroscopiei, datează din anii ’50 ai secolului trecut, când şi-au făcut apariţia amplificatoarele de imagine şi camerele TV, fapt care a permis îmbunătăţirea calităţii imaginii, stocarea ei în memoria calculatorului sau pe CD. Totuși, cea mai mare realizare în domeniu a fost micşorarea dozei de iradiere.
Razele X reprezintă un tip de radiaţii electromagnetice cu energie foarte mare. Atunci când acestea pătrund într-o anumită substanţă, au loc procese chimice şi fizice care pot conduce la distrugerea anumitor celule, precum şi la modificarea ADN-ului in cazul unei materii vii.
Despre radiografii şi efectele lor asupra corpului uman, al gravidei, în special, am discutat cu medicul Anamaria Coşman, şeful Secţiei de Radiologie- Imagistică şi cu medicul Gina Puflea, coordonatorul Secţiei de Obstetrică Ginecologie din Spitalul Judeţean Mavromati Botoşani.
Ce se întâmplă cu corpul uman ulterior unei radiografii la care a fost supus?
"Din toate investigaţiile radiologice, radiografia este cea mai puţin iradiantă, de exemplu radiografia toracică. Având în vedere că doza anuală admisă de iradiere este de 20 milisievert, la o radiografie toracică, doza este de 0,1- 0,6 milisievert, deci foarte mică., În principiu, nu sunt efecte adverse. Pe parcursul anului, doza se cumulează. Dacă pacientul face mai multe investigaţii radiologice, dozele se adună şi pot apărea efecte secundare", spune medicul Anamaria Coşman.
De ce este însă interzisă radiografia la femeia însărcinată?
"Femeile care ştiu că sunt însărcinate nu trebuie să fie supuse la radiaţii, mai ales în primele trei luni de sarcină, atunci când are loc organogeneza şi poate fi compromisă dezvoltarea fătului. Razele X modifică ADN-ul şi distrug celulele. Dacă femeia însărcinată este expusă radiaţiilor, creşte riscul de avort spontan, malformaţii congenitale, anomalii cerebrale, apariţia în copilărie a leucemiilor sau a diverselor tipuri de cancer. În atari condiţii, le sfătuim pe femei să evite radiografiile şi să folosească alte metode de explorare, cum ar fi ecografia sau RMN-ul, sau dacă afecţiunea respectivă nu pune în pericol viaţa femeii, se amână examinarea cu raze X până după naştere. Teoretic, doar radiografia dentară ar putea fi acceptată, în condiţiile în care se foloseşte scutul de plumb, iar cantitatea de radiaţie este de 0,02 milisievert", adaugă şeful Secţiei Radiologie- Imagistică.
În acest caz, o femeie care este activă din punct de vedere sexual şi are şi vârsta potrivită pentru a da naştere unui copil cum poate şti dacă are sau nu voie să facă o radiografie?
"Sfatul meu este ca doamnele să se investigheze înainte de a veni să facă o radiografie, să facă un test de sarcină, un control ginecologic, o ecografie. E de asemenea foarte important să conştientizez riscul la care se expune şi expune sarcina în momentul în care face o radiografie. Ascunderea unei sarcini de medic nu îi este favorabilă", susţine medicul Anamaria Coşman.
Tocmai din acest motiv, femeile sunt obligate să semneze pe propria răspundere o declaraţie potrivit căreia nu este însărcinată. Nici copilului aflat în perioada de creştere nu îi este recomandată radiografie deoarece rata de multiplicare a celulelor este mult mai mare şi afectează ADN-ul şi poate avea efecte mai târziu.
"Ar fi de evitat radiografia şi în cazul pacienţilor cu leucemii, limfom, boli maligne pentru au o evoluţie imprevizibilă la radiaţii, însă dacă medicul clinician consideră că radiografia poate aduce un plus de diagnostic şi ajută bolnavul respectiv, se poate efectua", conchide medicul specialist.
O radiografie peste sarcină duce de cele mai multe ori la întreruperea cursului ei, tocmai pentru a evita aducerea pe lume a unui copil cu malformaţii. Medicul Gina Puflea spune că literatura de specialitate exemplifică o mulţime de astfel de cazuri.
Eu să descopăr un sindrom malformativ cauzat de expunerea la raze X nu mi s-a întâmplat. Însă este clar că expunerea la raze X în momentul în care întâlnesc un ţesut în diviziune rapidă modifică ceea ce se replică rapid, or celulele fetale se replică rapid şi atunci devin ţintă pentru aceste raze X, astfel apărând consecinţele: mutaţii care intervin în dezvoltarea celulei", explică Gina Puflea.
Astfel că recomandarea medicului specialist este testarea anterioară expunerii la aceste raze.
"Obligatoriu, în momentul în care se recomandă o explorare radiologică a persoanei de sex feminin în perioada genitală activă, trebuie să facă măcar un test de sarcină dacă nu are acces la un consult ginecologic sau ecografie. Şi în general explorările radiologice trebuie foarte bine gândite, iar medicul trebuie să-l recomande atunci când radiografia oferă informaţiile necesare diagnosticării", susţine medicul obstetrician.
În condiţiile în care naşterile- surpriză s-au mai întâmplat la maternitatea botoşăneană, "eroine" fiind femei care din necunoaştere sau ignoranţă nici măcar nu bănuiau să poartă un bebeluş în pântec, cum să le atragem lor atenţia asupra riscului la care se supun şi îşi supun copilaşii?
"Din nou spun, orice femeie în perioada genitală activă trebuie să înţeleagă că orice examen radiologic trebuie dublat de un test de sarcină sau consult radiologic. Cu alte cuvinte, niciun fel de radiografie nu este recomandat, nici dentară, nici de membru superior/ inferior", afirmă medicul Gina Puflea.
În concluzie, este de preferat evitarea radiografiei în timpul sarcinii dar mai ales este de preferat cunoaşterea stării de graviditate chiar de la momentul debutului său.
În urmă cu câteva săptămâni, o comunitate din Egipt era şocată de gestul familiei unui bebeluş venit pe lume cu o malformaţie gravă, acela de a-i face publică fotografia. Subiectul a fost tratat de media centrala, Textul şi fotografiile aici: