Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a declarat că a sesizat Colegiul Medicilor, „singurul care poate ridica dreptul de liberă practică al unui medic“ cu privire la tragedia din spitalul Botoşani, unde o tânără gravidă a murit în spital după şapte ore în care nu a primit nicio îngrijire medicală.
Rafila spune că Ministerul Sănătăţii nu le poate retrage medicilor dreptul de a practica meseria şi că doar poate sesiza Colegiul Medicilor (CMR). Colegiul care, însă, nu a ridicat niciun drept de liberă practică în ultimii doi ani. Cea mai „gravă“ sancţiune aplicată este votul de blam, care nu le permite medicilor să participe la anumite concursuri, dar pot profesa în continuare, potrivit Ziarul Financiar.
3.023 de medici au fost intimaţi în dosare disciplinare în perioada 2006-2021, din care doar 467 au fost sancţionaţi cu mustrări, avertisment, vot de blam, adică doar 15% din totalul celor intimaţi, arată datele publice. CMR nu a transmis câţi din aceşti medici şi-au pierdut dreptul de liberă practică, însă preşedintele Colegiului spune că „cinci medici şi-au pierdut dreptul de liberă practică în perioada 2016-2021, aceasta este sancţiunea supremă“.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a declarat că a sesizat Colegiul Medicilor, „singurul care poate ridica dreptul de liberă practică al unui medic“ cu privire la tragedia din spitalul Botoşani, unde o tânără gravidă a murit în spital după şapte ore în care nu a primit nicio îngrijire medicală. El a susţinut că ministerul a sesizat şi alte instituţii cu atribuţii în acest caz, precum Autoritatea Naţională pentru Managementul Calităţii în Sănătate dar şi Poliţia Judeţului Botoşani şi a subliniat că ministerul nu le poate retrage dreptul de liberă practică medicilor.
Colegiul Medicilor din România nu a ridicat niciun drept de liberă practică în 2020-2021, aşa cum arată datele din singurele două rapoarte publicate pe site-ul colegiului. CMR a sancţionat medicii prin mustrări, avertismente şi voturi de blam, toate permiţând medicului să profeseze în continuare.