O fetiță în vârstă de 2 ani, din localitatea Tudora, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce a înghițit, accidental, o capsulă de detergent lichid.
S-a întâmplat în seara trecută. Mama micuței a sunat după ajutor la 112.
La fața locului a ajuns echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD, care a constatat că fetița era conștientă, micuța fiind transportată la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.
”Copiii sunt foarte curioși și imprevizibili și, încă de mici, vor să experimenteze lucruri noi. De aceea este foarte important ca aceștia să fie supravegheați în permanență, mai ales în primii ani de viață, când au tendința de a duce la gură sau nas toate obiectele pe care le găsesc”, transmit reprezentanții ISU Botoșani, care au formulat și o serie de recomandări pentru părinți:
-Păstrați substanțele toxice (agenții de înălbire, detergenții de rufe sau vase, produsele pentru toaletă sau pentru desfundarea țevilor, substanțele pentru curatat mobila și alți produși de curățare, insecticidele etc) doar în ambalajele originale și depozitează-le în locuri inaccesibile copiilor (magazii sau dulapuri încuiate).
-Nu lăsați la îndemâna copiilor medicamente și nu le spuneți că sunt "bomboane" sau "dulceață".
Potrivit specialiștilor, mii de copii cu vârsta sub 5 ani înghit neintenționat capsule de detergent sau își expun pielea sau ochii la conținutul acestora. Viu colorate, moi și ușor de introdus în gură, capsulele de detergent pot părea jucării sau alimente pentru bebeluși și copiii mici. Sunt ușor de prins în mânuțele mici și pot încăpea în gura unui copil. Copiii pot suferi inclusiv stop cardiac, lichid în plămâni (edem pulmonar), convulsii și comă. De asemenea, capsula poate bloca și poate provoca sufocarea copilului.