Cum a fost pedepsită o asistentă din Maternitatea Botoșani care a îndrăznit să semnaleze neregulile din secție: ”Giulești scria pe mine!”

Asistenta a făcut în calitate de avertizor de integritate sesizări peste sesizări legate de starea secției. În loc de răspunsuri de la conducerea spitalului, de fiecare dată a fost pedepsită prin comisia de disciplină. 

Cum a fost pedepsită o asistentă din Maternitatea Botoșani care a îndrăznit să semnaleze neregulile din secție: ”Giulești scria pe mine!”

 Lenuța Pancu  Foto: Context.ro

Timp de 40 de ani, asistenta Lenuța Pancu a avut grijă de nou-născuții cu probleme care ajung la Terapie Intensivă în secția exterioară Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani.

Într-un interviu pentru Context.ro, Lenuța a povestit că îi era teamă de posibilitatea producerii unui incendiu, pentru că instalația care alimentează cu oxigen incubatoarele în care sunt ținuți bebelușii avea defecțiuni grave.

Asistenta, care s-a pensionat recent, a povestit că salonul de Terapie Intensivă Septic, unde avea grijă de bebeluși, a fost cel mai folosit în ultimii ani și că, mai ales după tragedia de la Giulești, îi era teamă de incendii. A reclamat fără succes că o parte din conductele de oxigen erau defecte și că erau în apropierea instalației electrice la care sunt conectate alte aparate. Spitalul a transmis că, între timp, a rezolvat problema.
 

“Giulești scria pe mine”

Asistenta a povestit că în anul 2010 a scăpat miraculos de o tragedie.

“…înainte de Giulești […] Eram în tura de noapte. Era ora două (prin 2010) și am simțit miros de cauciuc ars. Am deschis repede geamul. Am chemat Centrala de oxigen, pe domnul de la Centrală. Am cerut ajutor fetelor de la sala de nașteri, care erau lângă geamul meu. A căutat respectivul și-a găsit că a luat foc un cablu de la o lampă de fototerapie, veche și de demult, o lampă de prin anii ‘70, cred că. […] De la o priză veneam cu prelungitoare multe, cu triple și puneam toate într-o priză. Aveam două prize pe salon. Dacă eu nu eram în seara aia în salon eram Giulești. Giulești scria pe mine. Și acum tot singură pe tură sunt. O singură asistentă de Terapie Intensivă pe tură”.

În cazul unui incendiu, Lenuța spunea că nu ar fi avut cum să-i salveze pe micuți, pentru că uneori era singură pe tură și fizic nu avea cum să scoată din flăcări toți copiii.

„Dacă s-ar fi declanșat un potențial incendiu, instructajele ne spuneau că unul din noi închide oxigenul, unul închide energia electrică, unul cheamă medicul, unul apasă pe butonul de panică – unul, păi unul eram eu”, spune fosta asistentă.

Lenuța a denunțat situația legată de instalațiile de oxigen. O anchetă oficială a găsit, în 2020, probleme grave la instalația de curent electric de lângă instalațiile de oxigen defecte. 

Investigația a venit după incendiul din 2020 de la Piatra Neamț, în care au murit 10 oameni. Inspectoratele pentru Situații de Urgență din toată țara au luat la puricat spitalele, printre care și Mavromati. Pompierii au verificat tot ce ține de siguranța la incendiu, inclusiv funcţionarea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor electrice. Au descoperit că la Mavromati rețeaua electrică pune în pericol pacienții din mai multe secții, inclusiv cea unde lucra Lenuța Pancu. Probleme, adică instalații cu defecțiuni, improvizații sau suprasolicitate erau și la etajele 7 și 8 din clădirea principală, adică exact unde în 2020 pompierii au intervenit și au stins un început de incendiu.

Avertizorul de integritate pus la zid

Asistenta Lenuța Pancu a făcut în calitate de avertizor de integritate sesizări peste sesizări legate de starea secției. Într-una din ele, femeia s-a plâns că în ianuarie 2021 o asistentă șefă de secție a anunțat pe grupul de Whatsapp că a doua zi urmează instructajul privind procedurile de PSI (Prevenirea si Stingerea Incendiilor). Lenuța nu a putut lua parte astfel că zilele următoare șefa de secție a venit la ea să semneze un tabel prin care se certifica faptul că a fost instruită, susține asistenta.

„I-am spus că nu semnez în alb și vreau să fiu instruită practic: cum trebuie să procedez când singură pe tură am 16 copii pe secție”, a precizat asistenta într-o plângere adresată conducerii.

„Instruirile PSI sunt instruiri teoretice lunare, pentru care există și material informativ pentru studiu individual și instruiri practice efectuate de personal specializat”, a transmis șefa secției neonatologie, Dr. Zaboloteanu Carmen, într-un punct de vedere.

De asemenea, Lenuța Pancu a mai semnalat că dezinfectantul folosit în secția ei e extrem de coroziv și că n-a fost schimbat de șase ani. Reprezentanții spitalului susțin, în schimb, că „dezinfectantele folosite în cadrul secției Neonatologie sunt conforme și sunt avizate de Ministerul Sănătății”.

În loc de răspunsuri de la conducerea spitalului, Lenuța spune că a fost pedepsită prin comisia de disciplină.

„Am făcut tot posibilul să le spun că nu vin pentru mine. Să înțeleagă că nu vin pentru mine. Dar să știți că nu înțeleg. La nimic din ce-am trimis n-am primit răspuns. La nimic. Forma lor de răspuns este „hai la comisie”, susține asistenta.

De cealaltă parte, spitalul susține că motivele pentru care Lenuța Pancu a fost pedepsită prin comisia de disciplină sunt: nerespectarea atribuțiilor din fișa postului, indicațiilor terapeutice medic, dispozițiilor șefului ierarhic și procedurile și protocoalele interne privind prevenirea infecțiilor nosocomiale.

Investigația Context poate fi citită integral aici...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La un pas de dezastru din cauza unei candele! Recomandările pompierilor botoșăneni (Foto)

astăzi, 21:14
96

Nu lăsați candelele aprinse lângă perdele, haine sau alte obiecte care pot lua foc uşor.Sâmbătă seara, într-o casă din localitatea Zăicești s-a produs un incendiu. Vecin...

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

astăzi, 18:00
239

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

astăzi, 16:43
163

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...