Președintele Colegiului Medicilor din România spune că „spitalele orășenești” ar trebui transformate în centre de permanență; situație similară și la Botoșani

Președintele Colegiului Medicilor din România spune că „spitalele orășenești” ar trebui transformate în centre de permanență; situație similară și la Botoșani

Președintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, spune că „spitalele orășenești” ar trebui transformate în centre de permanență de unde urgențele să fie trimise cu ambulanța sau elicopterul către Spitalele Județene. Aceste afirmații au fost făcute în contextul în care o tânără a născut pe asfalt în fața Spitalului din Urziceni, la 05:00 dimineața, dovadă că unitatea sanitară nu poate onora cazurile.

Acesta pune accent pe faptul că o treime din spitalele României ar trebui tranformate în centre cu spitalizare de zi și centre de permanență, pentru că sistemul medical din multe județe se confruntă cu un deficit de medici.

„Practic, funcționarea unor spitale orășenești, precum cel din Urziceni - care a arătat că nu poate asigura intervenția medicală pentru o naștere la ora 5:00 dimineața, dar funcționează, în acte, ca spital - poate fi pusă sub semnul întrebării: se justifică sau nu ca astfel de unități medicale să funcționeze ca spitale și să fie finanțate ca atare, prin decontare de servicii spitalicești la Casa de Asigurări de Sănătate? România are peste 500 de spitale. Dintre acestea, probabil o treime ar trebui transformate - nu desființate, ci transformate - în centre cu spitalizare de zi și centre de permanență. Am o urgență? O trimit mai departe cu ambulanța sau cu elicopterul. Și trebuie să avem spitale regionale, care rezolvă orice. Spitalele care nu îndeplinesc condițiile, care nu au personal, trebuie transformate în centre de spitalizare de zi sau centre de permanență”, a precizat Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, potrivit hotnews.ro.

O situație similară este întâlnită și la Botoșani, unde secțiile exterioare de la Săveni și Darabani au deficit de cadre medicale.

„Să ne gândim și că distanța de la Darabani la Botoșani este de aproximativ 80 de kilometri și nu știu dacă ar fi benefic pentru un pacient aflat într-o dificultate să mai parcurgă și distanța de 80 de km pentru a i se aplica un serviciu medical. Eu aș crede că ar trebui atrase cadre medicale, medici, asistenți medicali, în toate punctele de acordare a serviciilor medicale, cele mai îndepărtate de spitalele de urgență. Dar, nu pot să contrazic cele spuse de domnul președinte”, a precizat Angel Iulian Călin, managerul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.

La Săveni, de exemplu, este un cadru medical care prestează servicii medicale în baza unui contract de colaborare. Acestei doctorițe i-au fost aduse acuze de către o pacientă, care s-a prezentat la Spitalul din Săveni (secție exterioară a Spitalului Județean „Mavromati”) cu o lovitură în zona nasului. Pacienta a scris pe un grup de socializare că medicul de gardă a fost luat de pe somn și i-ar fi adresat cuvinte nepotrivite. Despre această situație a scris și redacția știri.botoșani.ro la finalul săptămânii trecute.

„Doamna doctor în cauză este cu contract de colaborare pentru efectuarea gărzilor la Săveni, deci nu este salariata noastră directă. Într-adevăr, sub prestarea serviciilor de apt medical dumneaei avea datoria să își facă treaba. Am discutat cu personalul de acolo și am înțeles că până la urmă s-a făcut trimitere la Botoșani. Acum, modul ei de abordare al cazului intră sub discuția eticii și abordării personale a doamnei doctor către pacienți. A fost invitată să vedem ce și cum s-a întâmplat, pentru că mă gândesc că adevărul este mereu undeva la mijloc. Sunt regretabile aceste comportamente, dar până nu știm exact ce a fost acolo, nu ne putem pronunța”, a adăugat managerul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.

Referitor la deficitul de medici din țară, președintele Colegiului Medicilor spune că acest lucru nu se va schimba prea curând, deoarece majoritatea cadrelor medicale optează pentru centrele universitare.

„În plus, în 26 de județe din România, deficitul de medici este consistent, iar aceste județe au intrat și într-un cerc vicios: nu reușesc să atragă medici, iar acest lucru nici nu se va schimba, deoarece majoritatea medicilor caută centrele universitare, unde au condiții mai bune să lucreze”, a completat acesta.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Alianța Dreapta Unită și-a depus candidaturile la Primăria Botoșani și CL! (foto, video)

Marţi, 30 Aprilie 2024
1074

Marți dimineață, membrii Alianței Dreapta Unită și-au depus candidaturile pentru Primăria municipiului Botoșani și pentru Consiliul Local.Astfel, din partea ADU va candida pentru funcția...

O tânără din Botoșani, Ioana Vasilachi: „Străbunicul a ținut să îmi transmită să nu uit niciodată de Dumnezeu, familie și jurământul pe care l-am depus față de țară.”

Luni, 29 Aprilie 2024
9583

Povestea Ioanei Vasilachi își are rădăcinile în comuna Mileanca. O comună despre care nu toată lumea știe prea multe, care este departe de civilizația orășenească, însă care adună o com...

Cel mai mare dispensar medical din mediul rural, realizat într-o comună din Botoșani! (foto, video)

Luni, 29 Aprilie 2024
1303

În comuna Mihai Eminescu din județul Botoșani a fost realizată recepția lucrărilor la cel mai mare dispensar medical uman din mediul rural. Evenimentul a avut loc luni, la ora 13:00.Inv...