Tineri răpuși de o boală neluată în serios. Medicii spun că alimentația rațională și sportul sunt soluțiile pentru a ține diabetul departe (video)

Diabetul zaharat este o boală cronică în plină ascensiune ca număr de cazuri și una evolutivă, care nu se vindecă. Aceasta poate fi ținută sub control sau, în cele mai urâte scenarii, pot apărea complicații cronice la nivel de ochi, rinichi, inimă sau vase de sânge.

Tineri răpuși de o boală neluată în serios. Medicii spun că alimentația rațională și sportul sunt soluțiile pentru a ține diabetul departe (video)

Potrivit dr. Carmen Anca Galiano, diabetolog, în evidențele medicilor botoșăneni au fost tineri care nu și-au luat boala în serios, consumând alcool și neavând grijă la alimentație. Aceste lucruri au dus chiar la decesul acestora.

„Din păcate, da, au fost tineri care și-au neglijat complet boala, consumând alcool, care într-un final au decedat pe fondul consumului de alcool și a comei cetoacidozică severă. Din păcate, există și astfel de cazuri”, a declarat dr. Carmen Anca Galiano, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice în cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.

Medicul a mai spus că diabetul este o boală cronică, ca și hipertensiunea, ciroza hepatică, și nu se vindecă.

„Diabetul fiind o boală cronică, evolutivă, care nu se vindecă. Deci această poveste care mai apare cu diabetul că se vindecă este o mare aberație. Diabetul este o boală cronică, ca și hipertensiunea, ciroza hepatică, nu se vindecă. În timp, în funcție de cum gestionează și pacientul situația, poate să se complice cu complicații cronice la nivel de ochi, rinichi, inimă, vase de sânge sau poate să aibă o evoluție lentă, fără complicații. Deci, nu este o boală vindecabilă, ci poate fi ținută sub control”, a adăugat cadrul medical.

„Se face mai puțină mișcare ca acum 30 de ani...”

Pentru a evita să ajungem să ne confruntăm cu această boală, medicul botoșănean spune că trebuie să avem o alimentație rațională, sănătoasă și să facem sport. Totuși, printre factorii care conduc la această boală se mai numără și stresul, care este greu de controlat.

„Din păcate, acum există zahăr în toate produsele, inclusiv salamurile și pateurile au zahăr, deși teoretic nu ar trebui să conțină zahăr. Pentru că acesta îi îmbunătățește gustul produsului comercianții preferă să pună o cantitate mică de zahăr sub diverse forme. Foarte multă mișcare, pentru că dacă ați observat în ultimii ani, oamenii preferă să ia liftul, să ia mașina și să fie lăsați cât mai aproape de locul unde ai treabă și astfel se face mult mai puțină mișcare ca acum 30 de ani. Trebuie să avem grijă să nu câștigăm în greutate, dar odată cu înaintarea în vârstă încetinesc arderile și astfel este mai greu să fim atenți la kilograme”, a completat dr. Carmen Anca Galiano.

Aceasta mai spune că un simptom îngrijorător este pierderea în greutate, deși mâncăm mult și nu avem alte afecțiuni medicale.

„Ca simptome, există acea triadă clasică, polidipsie, poliurie, polifagie. Adică beau multă apă, urinez des, mănânc mult și deși mănânc mult scad în greutate. Deci ăsta este un alt simptom, scăderea în greutate care nu este explicată prin altă boală. Nu mă știu nici cu o tulburare psihică, boală consumptivă, dar totuși slăbesc. Atunci trebuie verificat, poate am diabet”, a mai zis medicul.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Alianța Dreapta Unită și-a depus candidaturile la Primăria Botoșani și CL! (foto, video)

Marţi, 30 Aprilie 2024
1080

Marți dimineață, membrii Alianței Dreapta Unită și-au depus candidaturile pentru Primăria municipiului Botoșani și pentru Consiliul Local.Astfel, din partea ADU va candida pentru funcția...

O tânără din Botoșani, Ioana Vasilachi: „Străbunicul a ținut să îmi transmită să nu uit niciodată de Dumnezeu, familie și jurământul pe care l-am depus față de țară.”

Luni, 29 Aprilie 2024
9603

Povestea Ioanei Vasilachi își are rădăcinile în comuna Mileanca. O comună despre care nu toată lumea știe prea multe, care este departe de civilizația orășenească, însă care adună o com...

Cel mai mare dispensar medical din mediul rural, realizat într-o comună din Botoșani! (foto, video)

Luni, 29 Aprilie 2024
1304

În comuna Mihai Eminescu din județul Botoșani a fost realizată recepția lucrărilor la cel mai mare dispensar medical uman din mediul rural. Evenimentul a avut loc luni, la ora 13:00.Inv...