Medic: Botoșăneni diagnosticați cu diabet în urma infectării cu SARS-COV-2 (video)

Medic: Botoșăneni diagnosticați cu diabet în urma infectării cu SARS-COV-2 (video)

Mai mulți pacienți care au ajuns la spital infectați cu virusul SARS-COV-2, după ce s-au vindecat de această boală au aflat că suferă de diabet, anunță dr. Carmen Anca Galiano, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice în cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.

Potrivit acesteia, în perioada pandemiei de Covid-19 a fost constatată o creștere a numărului de pacienți nou diagnosticați cu diabet.


 

„Se știe acum că virusul SARS-COV-2 atacă și celula beta pancreatică. Foarte mulți pacienți care nu aveau diabet, în contextul Covidului au căpătat această boală. Atunci a fost un vârf al cazurilor de diabet, secundare infecției cu COVID-19”, a precizat dr. Carmen Anca Galiano, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.

Aceasta a mai spus că în tratamentul pentru Covid-19 intră și derivatul de cortizon, care în timp poate duce la diabet. 

„În tratamentul Covidului intră și derivatul de cortizon, iar acesta în timp poate duce la diabet. Dar era obligatoriu pentru că este un antiinflamator puternic și era necesar. Împreună au dus la apariția diabetului. Poate că unii aveau dinainte de Covid și au crescut glicemiile în contextul covidului”, a mai spus cadrul medical. 

Celulele beta pancreatice eliberează insulina în sânge, dar atunci când cineva suferă de diabet de tip I, mai are foarte puține în organism. Asta pentru că sistemul imunitar atacă celulele beta. Rolul insulinei este să reducă și să regleze nivelul de zahăr (glucoză) din sânge, atunci când acesta este prea mare.

La finalul anului 2019, înainte de a izbucni pandemia de Covid-19, în evidențele Centrului de Diabet erau un număr de 10.371 de pacienți, iar numărul cazurilor nou depistate s-a ridicat la 1058.

De asemenea, în primele cinci luni ale anului 2023, la trei ani de la declanșarea acestei epidemii, medicii botoșăneni aveau în evidență un număr de 11.832 de pacienți. Tot în aceeași perioadă a anului 2023, cadrele medicale au diagnosticat alți 571 de diabetici.

În 2022, în perioada menționată anterior erau în evidență un număr de 10.299 de pacienți cu diabet și 527 de cazuri nou depistate.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Alianța Dreapta Unită și-a depus candidaturile la Primăria Botoșani și CL! (foto, video)

Marţi, 30 Aprilie 2024
1091

Marți dimineață, membrii Alianței Dreapta Unită și-au depus candidaturile pentru Primăria municipiului Botoșani și pentru Consiliul Local.Astfel, din partea ADU va candida pentru funcția...

O tânără din Botoșani, Ioana Vasilachi: „Străbunicul a ținut să îmi transmită să nu uit niciodată de Dumnezeu, familie și jurământul pe care l-am depus față de țară.”

Luni, 29 Aprilie 2024
9620

Povestea Ioanei Vasilachi își are rădăcinile în comuna Mileanca. O comună despre care nu toată lumea știe prea multe, care este departe de civilizația orășenească, însă care adună o com...

Cel mai mare dispensar medical din mediul rural, realizat într-o comună din Botoșani! (foto, video)

Luni, 29 Aprilie 2024
1304

În comuna Mihai Eminescu din județul Botoșani a fost realizată recepția lucrărilor la cel mai mare dispensar medical uman din mediul rural. Evenimentul a avut loc luni, la ora 13:00.Inv...