Copiii diagnosticați cu diabet pot beneficia, gratuit, de senzori de monitorizare a glicemiei și de pompă pentru insulină, prin Programul Național de Diabet, anunță dr. Carmen Galiano, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.
Potrivit acesteia, în evidențele medicilor de la Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani sunt un număr de 75 de copii, cu vârste cuprinse între 0 – 14 ani. Cel mai mic este o fetiță, în vârstă de 3 ani, care a fost diagnosticată în urmă cu o lună, iar cel mai vârstnic are 92 de ani.
„Pentru copii, acum, există senzori de monitorizare continuă a glicemiei. Copii, înțelegând până în 18 ani sau dacă studiază în continuare se aplică și pentru cei peste 18 ani. Există un buget și trebuie întâi să ne încadrăm întâi în bugetul ăsta, dar clar, niciun copil sau tânăr nu rămâne fără să i se asigure acești senzori, dacă doresc, pentru că au fost pacienți care nu au dorit”, a declarat dr. Carmen Galiano, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice în cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.
De asemenea, copiii mai pot beneficia și de pompe de administrare a insulinei.
„Sunt pacienți, copii, care își administrează insulina cu ajutorul pompei de insulină. Dar să nu vă imaginați că această pompă este exact pancreasul, deci trebuie un pic să fie învățați cu tehnica. Avem și la Botoșani astfel de copii care fac tratamentul cu insulină prin infuzie continuă cu ajutorul pompei de insulină sau monitorizare a glicemiei cu ajutorul senzorilor. Acestea sunt oferite gratuit 100% în cadrul programului național de diabet. Nu se pune problema să avem un copil care să aibă nevoie de senzor și să nu i se dea. Toți copiii sunt incluși”, a adăugat cadrul medical.
Un copil folosește cinci senzori pe lună, pentru că se schimbă la șase zile, iar pompa are consumabile care sunt împărțite în rezervoare și catetere, iar acestea sunt schimbate la zece zile. Sunt copii care au nevoie de ambele instrumente, și senzor pentru stabilirea glicemiei, dar și pompă pentru administrarea insulinei.