Povestea unui tânăr medic devenit şomer în România. "Ţară-ţară, vrei (sau nu) ostaşi?"

"Nimeni nu şi-a pus problema că, dezamăgit de acest dezinteres instituţional, lui Radu, la cei 32 de ani ai lui, din care o treime a studiat medicina, ar putea să-i treacă prin cap "s-o taie" dincolo, departe!"

Şeful Secţiei de chirurgie plastică şi reconstructivă de la Spitalul Judeţean Brașov, medicul Dan Grigorescu, prezintă cazul unui tânăr care a fost medic rezident de chirurgie plastică până în 31 decembrie, când i s-a încheiat perioada de 5 ani de pregătire stabilită oficial pentru a deveni medic specialist obţinând la examenul de specialitate nota 9.11, dar care acum este şomer. Mai mult, în absenţa diplomei de medic specialist, care nu i-a fost încă eliberată nici la două luni de la susţinerea examenului, nu se poate înscrie nici în Colegiul medicilor, pentru a obţine autorizaţia de liberă practică care i-ar permite să se înscrie la concursurile organizate de spitale. Conform lui Grigorescu, cazul tânărului medic, pe care îl prezintă sub numele Radu, este unul generic, reprezentativ pentru situaţia multora dintre medicii tineri.
 
 
"Radu a fost medic rezident de chirurgie plastică până în 31 decembrie, când i s-a încheiat perioada de 5 ani de pregătire stabilită oficial pentru a deveni medic specialist. De altfel, la începutul lui noiembrie a şi dat examenul pentru obţinerea specialităţii, la care comisia din Craiova i-a acordat media 9,11. Bun băiat, nu? Ca urmare, la petrecerea de final de an, i-am făcut lui Radu surpriza de a-i acorda o Diplomă de apreciere nu atât pentru că este primul rezident de chirurgie plastică şi reconstructivă „produs original de Braşov”, ci, mai ales, în semn de apreciere a eforturilor depuse de el în anii grei de rezidenţiat pentru a-şi desăvârşi devenirea personală şi profesională", scrie medicul Dan Grigorescu pe Facebook, o postare cu titlul "Prima zi de şomer a lui Radu".
 
Şeful Secţiei de chirurgie plastică şi reconstructivă relatează că Radu a venit în 3 ianuarie pe secţie şi l-a întrebat: „Şi cu mine ce se întâmplă de azi? Că din 31 mi s-a terminat contractul cu spitalul". "Avea dreptate! De aceea, ieri a fost prima zi de şomer a lui Radu. Şi când zic „de şomer”, comit o mare inexactitate, pentru că nimeni (dar nimeni!) nu l-a călăuzit instituţional pentru acest moment", remarcă medicul Dan Grigorescu.
 
Dan Grigorescu spune că Ministerul Sănătăţii, Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, al cărui angajat a fost până acum câteva zile, l-au abandonat pe Radu. "Pe niciun reprezentant al acestor instituţii nu l-a interesat ce va face Radu de mâine sau cum îşi va câştiga pâinea pentru el şi pentru familia sa! Nimeni nu şi-a pus problema că, dezamăgit de acest dezinteres instituţional, lui Radu, la cei 32 de ani ai lui, din care o treime a studiat medicina, ar putea să-i treacă prin cap „s-o taie” dincolo, departe! Veţi spune că e bine că măcar mie îmi pasă. Dar în ce calitate în afară de cea umană? Pentru că în cea de şef de secţie clinică nu am nicio putere, iar în cea de conducător de rezidenţiat nici atâta, de vreme ce această perioadă s-a terminat...".
 
Și nu este vorba doar de Radu, "ci de un Radu generic, reprezentativ pentru sutele de rezidenţi aflaţi în aceeaşi situaţie şi cărora Ministerul Sănătăţii nu şi-a făcut timp (sau nu s-a organizat din timp - tot aia!) ca să le elibereze diplomele de medici specialişti pe care şi le-au câştigat prin concurs în urmă cu două lun" şi pe baza cărora "toţi aceşti tineri frumoşi, deştepţi şi bine pregătiţi profesional (o spun notele de examen!), dar blocaţi în situaţia de a nu fi liberi, s-ar fi putut măcar înscrie cu drepturi depline în Colegiul Medicilor, şi-ar fi obţinut Autorizaţia de liberă practică şi ar fi putut să înceapă să-şi caute de lucru până la organizarea primelor concursuri de medici specialişti din spitalele care abia îi aşteaptă".
 
"DAR NU! Lui Radu şi omologilor lui nu le-a mai rămas decât să stea pe coridoarele spitalelor pe care le-au servit cu atâta devotament şi să se uite în zare, nedumeriţi", scrie medicul adăugând că "parcă prea ar fi înjositor să se prezinte la AJOFM şi să ceară ajutor de şomaj (375 + maxim încă vreo 800 â 1175 lei pe lună, adică puţin peste 50 de lei/zi lucrătoare)".
 
"Întreb şi eu, parafrazând leit-motivul unui joc de pe vremea copilăriei mele: „Ţară-ţară, vrei (sau nu) ostaşi?” Că dacă da, schimbă naibii fie reglementările în vigoare, fie pe aceia pe care nu îi duce capul să-i ducă mintea!", scrie medicul Dan Grigorescu, care ţine să precizeze că postarea este iniţiativa sa şi că tânărul medic despre al cărui caz a scris e doar nedumerit de ceea ce i se întâmplă, iar "azi stă acasă".

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Leo Grozavu, după 1-1 cu CFR Cluj: ”Nu aș vrea să fiu arogant, dar am fost mai buni!”

astăzi, 21:37

Meriton Kirenica a deschis scorul pentru ardeleni rapid (minutul 10), însă moldovenii au avut forța să egaleze pe final prin Enzo Lopez (minutul 85). ”Cred că puteam să obținem ma...

FC Botoșani - CFR Cluj 1-1. Cu Leo Grozavu pe bancă, botoșănenii scot un punct și impresionează în jocul cu „feroviarii”!

astăzi, 20:10

FC Botoșani a „smuls” un punct pe final, punându-i o nouă piedică CFR-ului, 1-1. „Feroviarii” n-au excelat în Moldova și irosesc puncte importante în lupt...

O nouă căsuță ridicată de o asociație din Botoșani oferă noi speranțe pentru persoanele aflate în dificultate!

astăzi, 17:50

După o săptămână de muncă dedicată amplasării acestei casute, în săptămâna următoare va fi amenajat interiorul, astfel încât să poată fi oferit un cămin pent...