Botoşăneanul, în vârstă de 77 de ani, a ajuns la spital după ce a suferit un accident vascular cerebral, având şi un cheag de sânge. Când a auzit că va trebui să rămână în spital pentru tratament, bărbatul a refuzat, deşi i s-a spus foarte clar că, dacă va pleca, riscul de a paraliza este foarte mare.
„Pacientul a ajuns cu ambulanţa de la Tudora şi era în stare gravă, prezentând o hemoragie intracraniană. Cu toate acestea, refuza internarea, pe motiv că nu vrea să stea în spital, deşi putea paraliza în orice moment”, a precizat un asistent din cadrul UPU-SMURD.
Fiica bărbatului, care ar fi putut să îşi dea consimţământul pentru internarea acestuia, nu a putut fi contactată. Cum constituirea unei comisii de arbitraj care să decidă măsurile care se impun ar fi necesitat timp, unul dintre medici a inventat o poveste care în cele din urmă l-a determinat pe bătrân să accepte internarea. Cum bărbatul repeta că vrea să plece acasă la fiica lui, i s-a spus că şi fata a ajuns la spital, dar pe drum s-a lovit la un picior, astfel că va fi şi ea internată în spital.
Bătrânul a fost internat pe Secţia de neurologie şi supus unui tratament de urgenţă, iar cheagul de sânge s-a resorbit până să îi afecteze creierul.
Potrivit legii, când pacientul nu îşi poate exprima voinţa, dar este necesară o intervenţie medicală de urgenţă, personalul medical are dreptul să deducă acordul pacientului dintr-o exprimare anterioară a voinţei acestuia. În cazul în care pacientul necesită o intervenţie medicală de urgenţă, consimţământul reprezentantului legal nu mai este necesar.