Peste 2.000 de botoșăneni investigați de o caravană, mai bine de un sfert sunt suspecți de tuberculoză

Peste 2.000 de botoșăneni investigați de o caravană, mai bine de un sfert sunt suspecți de tuberculoză

După trei luni de activitate medicală în 18 comunități rurale din județul Botoșani acțiunile de depistare activă a tuberculozei cu ajutorul caravanelor coordonate de către Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, cu sprijinul Ministerului Sănătății, autorităților publice locale, Federatiei UNOPA și Fundației Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate s-a încheiat  prima etapă de depistarea activă a tuberculozei.

Cea de-a doua etapă a demarat odată cu depistarea primului bolnav cu tuberculoză diagnosticat cu ajutorul serviciilor caravanei și presupune sprijin acordat pacientului privind accesul la serviciile medicale conexe, consiliere și suport psihologic asigurat de partenerii de la UNOPA și ASPTMR.

În total 2030 de persoane au beneficiat de serviciile medicale oferite de caravană. In medie 37 de persoane au trecut zilnic prin serviciul de radiologie cu care este dotată caravana și care s-a deplasat între localitățile Tudora, Vorona, Cristești, Vlădeni, Lunca, Albești, Românești, Santa Mare, Dângeni, Manoleasa, Avrămeni, Adășeni, Cotușca, Rădăuți-Prut, Hudești, Hilișeu-Horia, Mihăileni, Corlățeni.

„Din cele 2030 de persoane care beneficiat de serviciile de radiologie și diagnostic de la caravană, 551 au fost identificate cu modificări înalte suspecte de tuberculoză. 13 persoane sunt deja în tratament, iar aproximativ 200 se află în diverse stadii ale analizelor. Pentru ceilalți diagnosticul de tuberculoză a fost infirmat. Probabil dacă s-ar repeta anual acesată activitate a caravanelor pe o perioada de 3-5 ani ar ajuta la depistarea mai rapidă și la limitare transmisiei în comunitate a tuberculozei” – declară  dr. Adriana Sorete-Arbore, medic-șef Dispensarul TB Iași, coordonator județean al Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei.

“Toți acești beneficiari ar fi întâmpinat greutăți reale în ceea ce privește accesul în alte unități spitalicești având în vedere provocările ridicate de criza sanitară cauzată de pandemia SARS-COV-2. Prezența acestor caravane și accesul pacienților în maximă siguranță la serviciile medicale puse la dispoziție de acest proiect, implicarea medicilor de familie si a asistenților medicali comunitari alături de medicii pneumologi și intreg personalul rețelei Programului Național de Control si Supraveghere a Tuberculozei s-au dovedit cu adevărat o necesitate în județul Botoșani, fapt confirmat de numărul mare de solicitanți care s-au prezentat la caravană.  Apreciez implicarea și susținerea venită din partea cooronatorului județean al Programului Național de Control și Supraveghere a Tuberculozei, care a gasit soluții în implementarea cât mai eficientă a proiectului la Botoșani.” spune  dr Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” București.

Caravana mobilă, un cabinet medical mobil dotat cu personal, aparatură de screening radiologic, pentru diagnostic molecular rapid și programe de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei s-a aflat în zonele rurale cele mai afectate din punct de vedere al incidenței tuberculozei, asigurând astfel accesul populației la servicii de sănătate de specialitate pentru identificarea precoce a acestei boli.

Derularea în condiții bune a întregii acțiuni și mobilizarea populației pentru participarea la screening a fost posibilă datorită rețelei de asistență medicală comunitară prin implicarea echipelor comunitare integrate: asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenți sociali și a medicilor de familie, proiectul beneficiind de suportul autorităților publice locale - Direcția de Sănătate Publică Botoșani, Prefectura Județului Botoșani, primăriile din comunele implicate în proiect dar și de colaborarea cu reprezentații locali ai Programului național de prevenire, supraveghere și control al tuberculozei (PNPSCT). 

Județul Botoșani înregistrează o incidență de 75,8 cazuri la 100.000 locuitori, printre cele mai ridicate din zona Moldovei și mult peste media de 57,1%000 cazuri la nivel național (incidență globală – sursa PNPSCT -Baza Națională de Date TB actualizată ianuarie 2020).

“Mulțumim Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” - Bucuresti, CPSS, autorităților publice locale și  rețelei de asistență medicală comunitară pentru implicarea în activitatile  de sănătate publică pe timp de pandemie privind screening-ul populațional derulat în mediul rural, în randul  populației generale pentru depistarea precoce a cazurilor suspecte de tuberculoză” este mesajul medicului Carmen Hliban, inspector, coordonator judetean Asistență Medicală Comunitară, DSP Botoșani.

“Implicarea comunității și buna coordonare cu reprezentanții Direcției de Sănătate Publică și cei ai Programului Național de Control al Tuberculozei a facut ca, în ciuda perioadei dificile, să reușim să ajungem cu caravana de Control TB în localitățile cele mai îndepartate din judet, la persoanele care aveau cea mai mare nevoie și pentru care accesul la astfel de servicii de sănătate era dificil din cauza distanței sau a costurilor implicate” -  dr Dana Fărcășanu, președinte executiv, Fundația CPSS.

„Accesul la servicii medicale de calitate și suportul unei echipe multidisciplinare pe tot parcursul tratamentului, accesul  la serviciile de consiliere psihologică și asistență socială sunt esențiale în lupta cu tuberculoza și completează tabloul structurii de suport de care trebuie să beneficieze un pacient cu tuberculoză” a declarat Iulian Petre, Director Executiv UNOPA.

Pacienții diagnosticați cu tuberculoză  au fost direcționați catre spitalele de pneumologie din zonă.

(Comunicat de presă)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tânăr din Botoșani, primul admis la specializarea dorită: ”Sunt recunoscător tuturor!”

astăzi, 08:30
427

Alexandru-Gabriel Crețu, din Darabani, a reușit performanța de a fi admis primul la specializarea Finanțe-contabilitate din cadrul Facultății de Științe Economice și Administrative de la...

Anunț important de la Apele Române: Ce se întâmplă acum la Barajul de la Stânca-Costești!

astăzi, 08:11
285

Vineri, Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) a anunţat că România a cerut Republicii Moldova să aprobe majorarea debitului de apă eliberată din Barajul Stânca-Costeşt...

Botoșăneni condamnați la 10 și 12 ani închisoare pentru uciderea unui bărbat. Motivul pentru care instanța a micșorat daunele morale!

astăzi, 07:38
167

Curtea de Apel Suceava a redus cuantumul pedepsei aplicate inculpatului Ioan Ș. la 10 ani de închisoare (în loc de 12 ani de închisoare), pentru săvârșirea infracțiunii de ...