Personalul de la „Mavromati” băgat în ședință de Corneliu Prepeliță! Medic: „Noi suntem aici pentru pacienți” (video)

Miercuri dimineață, la sediul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani, a avut loc o conferință de presă în care s-au discutat mai multe probleme actuale cu care unitatea sanitară se confruntă.

Corneliu Prepeliță, managerul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani, a informat reprezentanții presei locale că astăzi, 2 octombrie 2024, va avea loc o ședință în cadrul Consiliului Medical al unității spitalicești.

„Este a treia lună consecutivă când nu realizăm contractul”

Problema principală pe care managerul a pus-o pe foaie este reprezentată de realizarea contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate. Corneliu Prepeliță a declarat faptul că de trei luni de zile nu se realizează indicatorii din cadrul contractului cu CAS.

„Vom avea o ședință în cadrul Consiliului Medical al Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani în care vom discuta prioritar atât activitatea medicală a unității sanitare, cât și realizarea indicatorilor financiari, respectiv realizarea contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate din Botoșani. Este a treia lună consecutivă când nu realizăm contractul”, a declarat Corneliu Prepeliță, managerul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.

Corneliu Prepeliță pune acest lucru pe seama anotimpului, adică a faptului că vara toată lumea pleacă în concediu. Atât civilii, cât și personalul medical.  

În primul rând, a fost o perioadă de vară în care adresabilitatea a fost mai scăzută având în vedere mobilitatea populației în timpul concediilor. Un alt motiv este acela al perioadei estivale și a mobilității personalului în sensul că mulți medici, firesc, își iau concediu în luna iulie, august, septembrie, iar contractul se realizează prin medici. Acestea sunt principalele cauze”, a declarat Corneliu Prepeliță.

Mai mult decât atât, managerul spune că în luna iunie indicatorii financiari au fost realizați, iar din iulie s-a și majorat contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate din Botoșani, adică primesc mai mulți bani.

„În luna iulie s-a majorat contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, iar dacă ne raportăm la valoarea contractuală din iunie contractul a fost realizat. Noi trebuie să ne încadrăm pe ceea ce există și pe oportunitatea care ni s-a oferit, aceea de a realiza venituri suplimentare în cadrul spitalului, dar trebuie să realizăm contractul. La nivelul lunii iunie contractul este realizat”, a adăugat managerul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.

Ce soluție propune Corneliu Prepeliță

Pentru rezolvarea acestei probleme importante, Corneliu Prepeliță propune drept soluție mai multă muncă.

O să le transmit faptul că trebuie să ne mobilizăm în vederea realizării contractului. Mai multă muncă adică și gestionarea, implicarea, identificarea cazurilor care pot fi internate”, a adăugat Corneliu Prepeliță.

Deși contractul cu CAS nu este realizat, Corneliu Prepeliță spune că unitatea sanitară nu este afectată în vreun fel în momentul de față în ceea ce privește plata utilităților, a facturilor sau salariilor.

Impedimente sunt în ceea ce privește dezvoltarea unității, nu trebuie să gestionăm o lipsă de fonduri sau mai puține fonduri, ci mai multe fonduri. Nu există posibilitatea să ne fie afectat contractul de anul viitor. Având în vedere adresabilitatea la nivelul unității, nu se pune problema în ceea ce privește funcționarea spitalului, ci că se pune problema în ceea ce privește dezvoltarea”, completează Corneliu Prepeliță.

„Sunt secții care trag mai puțin la această căruță”

Ramona Guraliuc, șefa UPU-SMURD, spune că pentru a fi realizat contractul cu CAS trebuie să pună tot personalul umărul la treabă. Cadrul medical dezvăluie că sunt secții care, din diverse motive, muncesc mai mult, iar altele care muncesc mai puțin.

Trebuie să înțelegem că trebuie să punem umărul la treabă cu toții. Știți și voi că sunt secții care, într-adevăr, trag la o căruță și secții care trag mai puțin la această căruță din diverse motive. Nu este apanajul meu să discut acum care, cum și în ce fel trage. Acum trebuie să fie un reset pentru toată lumea. Pentru că dacă ne dorim cu adevărat să ne fie bine și ca Spitalul Județean să fie un nume, să impunem respect pentru populația județului și chiar pentru cei din țară trebuie să ne asumăm acest lucru și să muncim toți la fel”, a declarat dr. Ramona Guraliuc, medic șef UPU-SMURD.

Cadrul medical spune că indicatorii financiari vor putea fi realizați, deoarece în cadrul Unității de Primiri Urgențe a unității sanitare, de la începutul anului și până în prezent, s-au prezentat un număr de 48.000 de pacienți. Dintre aceștia, 11.000 au fost internați, iar 36.000 au fost trimiși acasă cu tratament, după ce au fost consultați și li s-a pus un diagnostic.

„Nu înseamnă că nu sunt pacienți, dar Serviciul de Urgență este extrem de aglomerat, deoarece cazurile care, teoretic nu ar trebui să ajungă din prima la urgențe și ar trebui să meargă medicul de familie sau să se adreseze ambulatoriului de specialitate, reprezintă un segment foarte bine reprezentat, lucru care nu este foarte plăcut”, a completat dr. Ramona Guraliuc.

„Pacienți sunt și au fost dintotdeauna”

Medicul Ramona Guraliuc mai adaugă faptul că, pentru a schimba percepția oamenilor despre adresarea lor în cadrul UPU, trebuie făcută o informare mai bună în rândul populației și o monitorizare mult mai eficientă prin intermediul medicilor de familie.

Atât timp cât nu vom avea o informare a populației și o monitorizare prin medicii de familie corect făcută nu putem să îi spunem omului că dacă îl doare cu adevărat nu trebuie să vină la spital. Nu, din contră, trebuie să vină la spital să vedem ce este cu el. Lucrurile trebuie făcute pas cu pas. Noi, ca serviciu de urgență în acest moment, nu putem asigura decât activitatea medicală cu evaluare, cu consult, cu diagnostic și tratament de specialitate, iar ulterior când stabilim că nu este o adevărată urgență îl putem dirija la medicul de familie sau în ambulatoriul de specialitate cu bilet de trimitere. Aici trebuie să lucrăm”, a mai spus Ramona Guraliuc.

Șefa UPU-SMURD exclude posibilitatea reducerii numărului de pacienți care se adresează unității sanitare, acest lucru (n.r. adresabilitatea la UPU) fiind dovedit și prin numărul de persoane care s-au adresat Serviciului de Urgențe de la începutul anului și până acum.

Totodată, acest aspect este pe o treaptă ascendentă și de când s-a finalizat pandemia de Covid-19.

Pacienți sunt și au fost dintotdeauna, iar acum după pandemie știm că suntem pe o pantă ascendentă și trebuie să ne asumăm și să gestionăm corespunzător”, a conchis Ramona Guraliuc.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Congres și Zilele Spitalului Județean „Mavromati”, evenimente propuse de Corneliu Prepeliță! (video)

astăzi, 15:22

Corneliu Prepeliță, managerul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani, își propune pentru anul viitor să organizeze un Congres Științific și Zilele Spitalului Județean...

Mesajul unui doctor din Botoșani către managerul de la „Mavromati” cu acte în regulă: „A fost o adevărată problemă” (foto, video)

astăzi, 11:57

Corneliu Prepeliță a venit la conducerea Spitalului Județean „Mavromati” în luna iulie a acestui an, ocupând funcția în baza unui interimat. Marți a fost publicat...

Bugetul local al municipiului Botoșani a fost modificat, de unde se iau bani și ce instituții primesc majorări! (foto)

Tuesday, 1 October 2024

În ședința ordinară de luni, 30 septembrie, consilierii locali au aprobat rectificarea bugetului local al municipiului, a bugetului instituțiilor publice și activităților finanțate integ...