“Părintele” ideii de separare a bătrânilor de peste 65 de ani de familii, Adrian Streinu Cercel, a fost demis

“Părintele” ideii de separare a bătrânilor de peste 65 de ani de familii, Adrian Streinu Cercel, a fost demis

Ministrul  Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat joi că l-a demis pe Adrian Streinu Cercel de la șefia Comisiei de management clinic și epidemiologic al COVID 19 din Ministerul Sănătății.

Ministrul a spus că Streinu Cercel va fi înlocuit de Adriana Pistol, director la Institutul Național de Sănătate Publică.

”Nu am putut fi de acord cu dânsul. Decizia a fost de a-l demite din Comisia științifică de la nivelul ministerului”, a spus Tătaru, făcând referire la planul lui Streinu Cercel de izolare totală a cetățenilor peste 65 de ani.

Adrian Streinu-Cercel, manager de 19 ani la Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, este unul din specilaliștii din domeniul sănătății care a minimalizat în primă fază pericolul coronavirusului, declarând în 27 ianuarie că „focarul este un punctişor pe harta Chinei. Riscul ca virusul să ajungă în România este substanţial redus”.

Tot doctorul Streinu Cercel, directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş” a propus un proiect pentru perioada de după relaxarea măsurilor de distanţare socială, iar printre măsuri se număra separarea bătrânilor de familii pentru o perioadă de 3 luni şi izolarea totală în categoria de vârstă 40-65 de ani.

Pentru categoria de 65 de ani măsurile imediate propuse de şeful de la “Matei Balş” erau “ izolarea la domiciliu pentru următoarele 12 săptămâni – indiferent cum se cheamă domiciliu (casă proprie, relocare într-o casă liberă sau relocare instituţionalizată), susţinerea acestor persoane, respectând cu stricteţe măsurile de distanţare socială, pe toată această durată".

De asemenea, pentru noua grupă de risc apărută, cei între 40-65 de ani, proiectul lui Cercel prevedea “izolare totală acolo unde este posibil (în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie, respectiv acolo unde se poate lucra de acasă) şi decalarea programului de lucru astfel încât să înceapă munca la 7.30."

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

Joi, 18 Aprilie 2024
845

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

Joi, 18 Aprilie 2024
160

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

Joi, 18 Aprilie 2024
100

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...