O tânără a salvat viețile unor oameni din țară, dar și din străinătate, printre care și a unui dorohoian

O tânără a salvat viețile unor oameni din țară, dar și din străinătate, printre care și a unui dorohoian

O tânără de 25 de ani, care a murit la Iași, a salvat viețile mai multor persoane din România, dar și Slovenia și Germania. După cum a afirmat coordonatorul Centrului Regional de Transplant, medicul Raluca Neagu, ineditul situaţiei constă în faptul că tânăra avea o grupă de sânge foarte rară, respectiv 0 negativ. În acest caz, au fost găsiţi pacienţi compatibili şi în afara graniţelor ţării, scrie Ziarul de Iași.

„Inima a fost prelevată de o echipă din Slovenia, iar plămânii de o echipă de medici din Germania. Rinichii şi corneea vor fi transplantaţi la Iaşi, iar ficatul la Bucureşti deoarece a fost vorba de o urgenţă medicală. De asemenea au mai fost prelevate şi tendoanele care au mers la singura bancă de ţesuturi din ţară, respective la Spitalul Colentina“, a precizat Raluca Neagu, coordonator CRT Iaşi, pentru sursa citată.

Tânăra de 25 de ani se afla de mai mult timp în moarte cerebrală la Spitalul de Neurochirurgie Nicolae Oblu, ca urmare a unor malformaţii la creier.

Cei doi rinichi prelevaţi au fost transplantaţi la doi pacienţi, unul de 27 ani din Suceava şi altul de 37 de ani din Dorohoi.

„Cei doi pacienţi erau dializaţi din 2017. Ambele intervenţii au decurs fără incidente, iar pacienţii au fost transferaţi în secţia de transplant renal. Mulţumim familiei donatoare care prin gestul său a redat şansă la o viaţă normal tot unor tineri. Felicitări echipei de transplant pentru mobilizare şi pentru efectuarea intervenţiilor într-un timp foarte scurt“, a declarat medicul Ionuţ Nistor, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Parhon.

Transplantul de cornee urmează să fie realizat de echipa medicală de la Spitalul Sfântul Spiridon cel mai probabil în acest weekend.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Veste uriașă pentru vârstnici: ”E un pas extrem de importanti!”

astăzi, 07:02
23

Compania Națională Poșta Română se pregătește să introducă posibilitatea achitării acestora cu cardul direct la poștaș. Compania a investit în 7.000 de dispozitive mobile care v...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sf. Sfinţiţi Mc. Marcu, Episcopul Aretuselor, şi Chiril diaconul

astăzi, 06:54
4

Sfântul Marcu (sec. 4) s-a născut în zilele împăratului Constantin cel Mare (306-337), cel care a oprit prigoanele împotriva creştinilor, dând deplină libertate Biser...

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
158

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...