Noi modificări în privința concediilor medicale! Cine primește direct 7 zile de concediu medical

Noi modificări în privința concediilor medicale! Cine primește direct 7 zile de concediu medical

Ministerul Sănătății a publicat în Monitorul Oficial ordinul care limitează concediile medicale acordate de medicii de familie. Astfel, este modificat modul în care sunt acordate concediile medicale de către medicii de familie, nu și de către medicii specialiști.

De acum, vor putea beneficia de un concediu medical mai lung de 4 zile de la medicul de familie, cei care sunt  diagnosticați cu una dintre cele 35 de boli infectocontagioase din grupa A.

Cine primește direct 7 zile de concediu medical

Conform unui Ordin comun al ministrului Sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS),publicat recent în Monitorul Oficial, medicul de familie poate acorda concediu medical pentru 7 zile calendaristice, fără întrerupere, doar pentru anumite afecțiuni, potrivit Bugetul.ro.

Așadar, lista bolilor pentru care medicul de familie acordă direct 7 zile de concediu medical este următoarea:

Amibiaza (dizenterie amibiană);

Antraxul;

Febrele paratifoide A, B, C;

Febra Q;

Bruceloza;

Difteria;

Febra butonoasă;

Febra galbenă;

Febra recurentă;

Febra tifoidă;

Filarioza, dracunculoza;

Hepatita virală acută;

Holera;

Infecția gonococică;

Infecția HIV;

Leishmaniozele;

Lepra;

Leptospiroza;

Limfogranulomatoza inghinală benignă;

Malaria;

Meningita meningococică și meningococemia;

Morva, melioidoza;

Ciuma;

Poliomielita și alte neuroviroze paralitice;

Psitacoza-ornitoza;

Rabia;

Scarlatina;

Sifilisul;

Șancrul moale;

Tetanosul;

Tifosul exantematic;

Tuberculoza (toate formele și localizările);

Tularemia;

Tusea convulsivă;

COVID-19.

Concediu pentru alte afecțiuni

În ceea ce privește afecțiunile care nu fac parte din grupa A,  concediul medical de 7 zile se acordă în două etape: 4 zile inițiale, urmate de încă 3 zile, cu necesitatea unei noi vizite la medic.

În cazul în care pacientul are nevoie de mai mult de 7 zile, prelungirea va putea fi făcută de către medicul specialist.

„(1) Medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă cu durata de cel mult 7 zile calendaristice, pentru un episod de boală, în cel puţin două etape, din care prima etapă este de maximum 4 zile calendaristice, cu excepţia incapacităţii temporare de muncă a persoanelor asigurate pentru care a fost instituită măsura izolării, potrivit Legii nr. 136/2020, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) În cazul menţinerii incapacităţii temporare de muncă pentru aceeaşi afecţiune, concediul medical se poate prelungi de către medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, în caz de internare, în etape succesive de maximum 30/31 de zile calendaristice, cu respectarea duratelor de acordare prevăzute la art. 18 alin. (1)-(3), socotite de la prima zi de îmbolnăvire.”, se arată în Ordinul comun.

Excepție fac doar bolile infectocontagioase din grupa A și cazurile de izolare conform Legii nr. 136/2020.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vești bune: Județul Botoșani are încă un tezaur uman viu!

Joi, 20 Iunie 2024
193

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) din Botoșani vine cu vești bune pentru județul Botoșani: încă un tezaur uman viu se alătură „port...

Comercianții din piețe vor fi obligați să accepte și plata cu cardul, ce amenzi riscă în caz contrar!

Joi, 20 Iunie 2024
152

Din 16 iunie, firmele, PFA-urile și întreprinderile individuale sunt nevoite să ofere clienților posibilitatea de a plăti online pentru bunurile și serviciile achiziționate.Prin aceast...

Bătaie de pomină pe terasa unui bar din Botoșani, victima a plecat fără bani și bătută!

Joi, 20 Iunie 2024
1406

În cursul zilei de miercuri, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani - Biroul de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui t&acir...