Noi modificări în privința concediilor medicale! Cine primește direct 7 zile de concediu medical

Ministerul Sănătății a publicat în Monitorul Oficial ordinul care limitează concediile medicale acordate de medicii de familie. Astfel, este modificat modul în care sunt acordate concediile medicale de către medicii de familie, nu și de către medicii specialiști.

De acum, vor putea beneficia de un concediu medical mai lung de 4 zile de la medicul de familie, cei care sunt  diagnosticați cu una dintre cele 35 de boli infectocontagioase din grupa A.

Cine primește direct 7 zile de concediu medical

 

Conform unui Ordin comun al ministrului Sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS),publicat recent în Monitorul Oficial, medicul de familie poate acorda concediu medical pentru 7 zile calendaristice, fără întrerupere, doar pentru anumite afecțiuni, potrivit Bugetul.ro.

Așadar, lista bolilor pentru care medicul de familie acordă direct 7 zile de concediu medical este următoarea:

Amibiaza (dizenterie amibiană);

Antraxul;

Febrele paratifoide A, B, C;

Febra Q;

Bruceloza;

Difteria;

Febra butonoasă;

Febra galbenă;

Febra recurentă;

Febra tifoidă;

Filarioza, dracunculoza;

Hepatita virală acută;

Holera;

Infecția gonococică;

Infecția HIV;

Leishmaniozele;

Lepra;

Leptospiroza;

Limfogranulomatoza inghinală benignă;

Malaria;

Meningita meningococică și meningococemia;

Morva, melioidoza;

Ciuma;

Poliomielita și alte neuroviroze paralitice;

Psitacoza-ornitoza;

Rabia;

Scarlatina;

Sifilisul;

Șancrul moale;

Tetanosul;

Tifosul exantematic;

Tuberculoza (toate formele și localizările);

Tularemia;

Tusea convulsivă;

COVID-19.

Concediu pentru alte afecțiuni

În ceea ce privește afecțiunile care nu fac parte din grupa A,  concediul medical de 7 zile se acordă în două etape: 4 zile inițiale, urmate de încă 3 zile, cu necesitatea unei noi vizite la medic.

În cazul în care pacientul are nevoie de mai mult de 7 zile, prelungirea va putea fi făcută de către medicul specialist.

„(1) Medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă cu durata de cel mult 7 zile calendaristice, pentru un episod de boală, în cel puţin două etape, din care prima etapă este de maximum 4 zile calendaristice, cu excepţia incapacităţii temporare de muncă a persoanelor asigurate pentru care a fost instituită măsura izolării, potrivit Legii nr. 136/2020, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) În cazul menţinerii incapacităţii temporare de muncă pentru aceeaşi afecţiune, concediul medical se poate prelungi de către medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, în caz de internare, în etape succesive de maximum 30/31 de zile calendaristice, cu respectarea duratelor de acordare prevăzute la art. 18 alin. (1)-(3), socotite de la prima zi de îmbolnăvire.”, se arată în Ordinul comun.

Excepție fac doar bolile infectocontagioase din grupa A și cazurile de izolare conform Legii nr. 136/2020.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

AI a realizat Topul celor mai mari 10 români din istorie. TREI sunt botoșăneni!

astăzi, 12:30

Inteligența artificială a realizat un Top 10 al celor mai mari români din istorie. „Acest top reflectă diversitatea contribuțiilor românești, de la lideri politici și milit...

Noapte de foc pentru pompierii botoșăneni: Distracție periculoasă cu anvelopele uzate aprinse de Înviere, a fost incendiată și o casă! (Foto)

astăzi, 10:30

În Noaptea de Înviere, pompierii botoșăneni au intervenit pentru stingerea a trei incendii de vegetație uscată și deșeuri de cauciuc, dar și pentru a a stinge anvelopele uzate cupri...

Paști îndurerat pentru o mamă din Dorohoi: Pruncul ei s-a stins pe patul de spital!

astăzi, 09:15

Este imposibil de înțeles durerea unei mame care își pierde copilul. O suferință profundă și inimaginabilă, o tristețe care așază sufletul într-un doliu nesfârșit. ...