Noi modificări în privința concediilor medicale! Cine primește direct 7 zile de concediu medical

Noi modificări în privința concediilor medicale! Cine primește direct 7 zile de concediu medical

Ministerul Sănătății a publicat în Monitorul Oficial ordinul care limitează concediile medicale acordate de medicii de familie. Astfel, este modificat modul în care sunt acordate concediile medicale de către medicii de familie, nu și de către medicii specialiști.

De acum, vor putea beneficia de un concediu medical mai lung de 4 zile de la medicul de familie, cei care sunt  diagnosticați cu una dintre cele 35 de boli infectocontagioase din grupa A.

Cine primește direct 7 zile de concediu medical

Conform unui Ordin comun al ministrului Sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS),publicat recent în Monitorul Oficial, medicul de familie poate acorda concediu medical pentru 7 zile calendaristice, fără întrerupere, doar pentru anumite afecțiuni, potrivit Bugetul.ro.

Așadar, lista bolilor pentru care medicul de familie acordă direct 7 zile de concediu medical este următoarea:

Amibiaza (dizenterie amibiană);

Antraxul;

Febrele paratifoide A, B, C;

Febra Q;

Bruceloza;

Difteria;

Febra butonoasă;

Febra galbenă;

Febra recurentă;

Febra tifoidă;

Filarioza, dracunculoza;

Hepatita virală acută;

Holera;

Infecția gonococică;

Infecția HIV;

Leishmaniozele;

Lepra;

Leptospiroza;

Limfogranulomatoza inghinală benignă;

Malaria;

Meningita meningococică și meningococemia;

Morva, melioidoza;

Ciuma;

Poliomielita și alte neuroviroze paralitice;

Psitacoza-ornitoza;

Rabia;

Scarlatina;

Sifilisul;

Șancrul moale;

Tetanosul;

Tifosul exantematic;

Tuberculoza (toate formele și localizările);

Tularemia;

Tusea convulsivă;

COVID-19.

Concediu pentru alte afecțiuni

În ceea ce privește afecțiunile care nu fac parte din grupa A,  concediul medical de 7 zile se acordă în două etape: 4 zile inițiale, urmate de încă 3 zile, cu necesitatea unei noi vizite la medic.

În cazul în care pacientul are nevoie de mai mult de 7 zile, prelungirea va putea fi făcută de către medicul specialist.

„(1) Medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă cu durata de cel mult 7 zile calendaristice, pentru un episod de boală, în cel puţin două etape, din care prima etapă este de maximum 4 zile calendaristice, cu excepţia incapacităţii temporare de muncă a persoanelor asigurate pentru care a fost instituită măsura izolării, potrivit Legii nr. 136/2020, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) În cazul menţinerii incapacităţii temporare de muncă pentru aceeaşi afecţiune, concediul medical se poate prelungi de către medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, în caz de internare, în etape succesive de maximum 30/31 de zile calendaristice, cu respectarea duratelor de acordare prevăzute la art. 18 alin. (1)-(3), socotite de la prima zi de îmbolnăvire.”, se arată în Ordinul comun.

Excepție fac doar bolile infectocontagioase din grupa A și cazurile de izolare conform Legii nr. 136/2020.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Câte clase trebuie să ai ca să poți conduce o mașină, ce spune legea!

Vineri, 26 Iulie 2024
758

Prin urmare, toți cursanții trebuie să citească și să rețină prevederile din legea circulației. Iar la finalul pregătirii, susțin un examen teoretic, în cadrul căruia răspund la &ic...

Șoferi din Suceava, prinși pe drumurile din Botoșani cu lemne transportate ilegal!

Vineri, 26 Iulie 2024
73

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că acesta nu deține documente legale pentru cantitatea de 1,5 metri cubi material lemnos transportată, motiv pentru care a fost sancțion...

Invitatul de la Știri cu Gelu Graur: ”Cea mai frumoasă perioadă din an este atunci când sunt pe două roți, împreună cu soția mea!”

Vineri, 26 Iulie 2024
298

Pasiune, adrenalină, călătorii rapide, dar și riscuri în trafic, deseori teribilism și, din păcate, uneori tragedii. În Botoșani, în fiecare lună, zeci de persoane obțin per...