Este vorba despre amigdalita cronică cu cazeum.
În primul rând, dr. Diana Anca Sauciuc, medic specialist ORL din Botoșani, explică diagnosticul de amigdalită cronică: ”Este o inflamație persistentă a amigdalelor, acele "glande" situate în partea din spate a gâtului nostru”.
Însă, spune medicul, atunci când ”această inflamație este însoțită de prezența cazeumului, o substanță compusă din bucăți de alimente, celule moarte și bacterii, avem amigdalita cronică cu cazeum”.
Persoana care suferă de această afecțiune, ar putea să simtă durere în gât sau disconfort la înghițire, a rputea avea o respirație urât mirositoare, un gât inflamat și roșu, cazeum vizibil în craterele amigdalelor sau senzație de prezență a unui corp străin în gât.
”Tratamentul acesteia poate varia în funcție de severitatea simptomelor și de frecvența recurențelor și constă în îmbunătățirea igienei orale (inclusiv clătiri orale cu soluții antiseptice pentru a reduce inflamația), administrarea de medicamente iar dacă situația o impune, îndepărtarea chirurgicală a amigdalelor (amigdalectomie)”, a precizat dr. Diana Anca Sauciuc, medic specialist ORL din Botoșani.
Prevenirea este întotdeauna mai bună decât tratarea!
Iată câteva sfaturi pentru a reduce riscul de amigdalită cronică cu cazeum:
- Menține o igienă orală bună prin perierea dinților de cel puțin două ori pe zi.
- Evitați expunerea la persoanele care au infecții de gât sau răceli.
- Întotdeauna este important ce mâncăm, deci o dietă echilibrată și sănătoasă, bogată în fructe, legume și alimente care întăresc sistemul imunitar poate face diferența.
- Evitați fumatul și expunerea la substanțe iritante care pot agrava amigdalita.