Leon Dănăilă, medic specialist neurochirurg, a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj pentru români, care cuprinde sfaturile sale în legătură cu obiceiurile alimentare ale românilor.
Astfel, reputatul doctor subliniază importanța păstrării unui echilibru, spunând că „nu există alimente nocive, ci doar cantități excesive".
„În lumina noului an care bate la ușă, vă împărtășesc cu bucurie un obicei pe care îl cultiv pentru o viață echilibrată și plină de energie. Cu fiecare răsărit de soare, mă scol devreme, în jurul orei 03.00, pentru a începe ziua în liniște și cu o minte limpede. Citesc dimineața, profitând de momentul în care creierul meu este la cote maxime de claritate. În ceea ce privește alimentația, vă îndemn să adoptăm o abordare ponderată. Nu există alimente nocive, ci doar cantități excesive. Grăsimile, proteinele și zaharurile sunt toate necesare, dar în doze moderate.
Am observat că echilibrul este cheia unei vieți sănătoase și armonioase", a scris specialistul, potrivit Antena3 CNN.
Totodată, academicianul Leon Dănăilă atrage atenția asupra faptului că și grăsimile sunt importante pentru buna funcționare a creierului, însă trebuie să fie consumate în cantități moderate.
„Desigur, grăsimile sunt esențiale pentru buna funcționare a creierului. Axonii cerebrali beneficiază de mielinizare, iar restricția excesivă poate conduce la disfuncții cerebrale. Cu înțelepciunea dobândită în timp, am învățat să includ în dieta mea toate principiile alimentare într-un mod echilibrat. Carnea, deși importantă, trebuie consumată în cantități moderate, având în vedere că excesul poate afecta durata de supraviețuire. Însă, amintiți-vă că cheia constă în variabilitate și echilibru.
Așadar, în noul an, vă provoc să adoptați obiceiuri sănătoase, să vă bucurați de alimente în mod conștient și să vă acordați timp pentru a vă îngriji atât mintea, cât și corpul", a încheiat medicul.