La Iași, anul 2024 s-a încheiat cu un total de 100.387 de pacienți tratați la UPU Spiridon, un număr care depășește orice record înregistrat vreodată de unitate. La acesta ar „contribui” și medici din Moldova.
Prof. Dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași, a subliniat că această creștere este surprinzătoare, mai ales în contextul în care s-au deschis mai multe centre de permanență și există numeroase cabinete și ambulatorii care ar putea prelua o parte dintre cazuri. Teoretic, pacienții ar trebui să se prezinte pentru internări programate, nu în regim de urgență.
Deși populația Iașului a înregistrat o ușoară creștere, aceasta nu ar trebui să justifice numărul tot mai mare de prezentări la urgențe. În comparație, singurii ani în care s-a observat o scădere a cazurilor au fost cei din perioada pandemiei, când oamenii erau mai precauți. În prezent, însă, numărul pacienților a revenit pe un trend ascendent, continuând să crească de la an la an.
Nu este normal ca pacienții să se prezinte direct la urgențele unui spital regional
Medicul explică faptul că mulți pacienți vin din diverse județe, de obicei părinți ai copiilor care locuiesc în Iași, hotărând să se prezinte la spital aici. Această practică nu este recomandată, deoarece pune o presiune semnificativă pe un singur spital, în condițiile în care spitalele județene din zonele învecinate sunt bine dotate, dispun de personal calificat și beneficiază de generații noi de medici specialiști care s-au alăturat echipelor locale.
„Un exemplu recent este al unei femei cu ciroză, adusă de soțul ei la Iași, după ce fusese consultată la Spitalul din Focșani, unde i s-a spus că nu se poate face mare lucru. Soțul a decis să o transporte direct la Iași, însă nu știm dacă aceasta reflectă exact situația de la spitalul din Vrancea. Alte cazuri similare includ pacienți veniți noaptea trecută din județele Vaslui, Neamț și Botoșani. Nu este normal ca pacienții să se prezinte direct la urgențele unui spital regional fără a trece mai întâi pe la spitalele județene, care au capacitatea de a trata astfel de cazuri. Dacă medicii de la spitalele județene consideră că este necesară intervenția unui centru universitar, aceștia pot organiza transferul pacienților, reducând astfel presiunea asupra spitalelor regionale”, a transmis dr. Cimpoeșu.
A pune presiune pe un singur spital și a te întreba de ce există aglomerație este o abordare greșită
Dr. Cimpoeșu subliniază că oamenii ar trebui să aibă încredere în spitalele județene, deoarece acestea sunt bine dotate, iar consiliile județene au avut grijă de ele. A pune presiune pe un singur spital și a te întreba de ce există aglomerație este o abordare greșită. Explicația este simplă: toți pacienții se îndreaptă către un singur loc. Problemele ar trebui rezolvate într-o manieră distribuită pe întreaga regiune, nu doar într-un singur loc, pentru a evita suprasolicitarea și nemulțumirile care apar în urma acestui tip de aglomerare.
Medicii spun că, în continuare, cele mai multe prezentări sunt din partea persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare, având în vedere că patologia din România este predominant de acest tip. Totodată, se observă un număr mare de internări în secția de gastroenterologie, chiar mai multe decât în alte domenii, iar ortopedia rămâne, de asemenea, o secție solicitată. Deși nu există condiții meteorologice extreme, cum ar fi gheața sau zăpada, mulți pacienți ajung la ortopedie din cauza căzăturilor pe scări sau a altor tipuri de accidente. Deși nu este ocupată la capacitate maximă, ortopedia rămâne una dintre secțiile cele mai solicitate.
Sursa Ziaruldeiași.ro