Modificări privind concediile medicale, lista bolilor pentru care medicul de familie acordă direct 7 zile de concediu medical!

Noul Ordin comun al ministrului Sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a fost publicat în Monitorul Oficial săptămâna trecută.

Modificări privind concediile medicale, lista bolilor pentru care medicul de familie acordă direct 7 zile de concediu medical!

Medicii de familie pot acorda certificat de concediu medical pentru 7 zile calendaristice doar pentru o serie de afecțiuni, pentru un episod de boală.

După cele 7 zile, în cazul acestor afecțiuni, concediul medical poate fi prelungit numai de medicul specialist.

Pentru celelalte afecțiuni, concediul medical de 7 zile se acordă în două etape: 4 zile și 3 zile

În ceea ce privește bolile din afara acestei liste, rămâne valabilă vechea regulă: medicii de familie pot elibera maximum 7 zile de concediu medical, pentru un episod de boală, dar împărțite în două etape: se poate elibera un prim certificat de concediu medical pentru maximum 4 zile calendaristice, iar dacă este necesar, se mai eliberează încă un certificat cu durata de 3 zile calendaristice, însă trebuie să te prezinți din nou la medic.

Și aici, dacă pacientul mai are nevoie de concediu medical după cele 7 zile, acesta poate fi eliberat în continuare, dar nu de medicul de familie, ci doar de medicul specialist, scrie hotnews.ro.

Ce prevede noul Ordin comun Ministerul Sănătății - CNAS

Ordinul pentru modificarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, publicat săptămâna aceasta în Monitorul Oficial, prevede că:

Art. I. — Normele de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 15/2018/1.311/2017, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 31 din 12 ianuarie 2018, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

1. La articolul 20, alineatele (1) și (4) vor avea următorul cuprins:

Art. 20. — (1) Medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă cu durata de cel mult 7 zile calendaristice, pentru un episod de boală, în cel puțin două etape, din care prima etapă este de maximum 4 zile calendaristice, cu excepția incapacității temporare de muncă a persoanelor asigurate determinate de bolile infectocontagioase din grupa A și a incapacității temporare de muncă a persoanelor asigurate pentru care a fost instituită măsura izolării, potrivit Legii nr. 136/2020, republicată, cu modificările și completările ulterioare.”

Ordinul comun al ministrului Sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, publicat pe 7 mai în Monitorul Oficial:


Care sunt bolile pentru care se acordă direct 7 zile de concediu medical

Bolile infectocontagioase din grupa A, pentru care medicul de familie eliberează din start concediu medical de 7 zile:

1. amibiaza (dizenterie amibiană);

2. antraxul;

3. bruceloza;

4. difteria;

5. febra butonoasă;

6. febra galbenă;

7. febrele paratifoide A, B, C;

8. febra Q;

9. febra recurentă;

10. febra tifoidă;

11. filarioza, dracunculoza;

12. hepatita virală acută;

13. holera;

14. infecția gonococică;

15. infecția HIV;

16. leishmaniozele;

17. lepra;

18. leptospiroza;

19. limfogranulomatoza inghinală benignă;

20. malaria;

21. meningita meningococică și meningococemia;

22. morva, melioidoza;

23. ciuma;

24. poliomielita și alte neuroviroze paralitice;

25. psitacoza-ornitoza;

26. rabia;

27. scarlatina;

28. sifilisul;

29. șancrul moale;

30. tetanosul;

31. tifosul exantematic;

32. tuberculoza (toate formele și localizările);

33. tularemia;

34. tusea convulsivă;

35. COVID-19.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

România - Ucraina, primul meci al naționalei tricolore la EURO 2024

astăzi, 17:55
37

România - Ucraina se joacă la München, luni, de la ora 16:00.Nicușor Bancu, fundașul lateral al U Craiova în SuperLiga României și fundașul stânga al naționalei, d...

Vremea devine caniculară! Ce temperaturi vor avea românii de suportat în următoarea perioadă

astăzi, 17:53
66

Astăzi vremea s-a încălzit în toată țara, maximele ajungând chiar și la 34 de grade Celsius.În Banat, Transilvania, Maramureș, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia ș...

Trupa „Atelierul de teatru” a primit premiul pentru cel mai bun spectacol în cadrul unui Festival Național! (foto)

astăzi, 16:32
68

În perioada 13-15 iunie 2024, elevii trupei „ATELIERUL DE TEATRU”, coordonați de actrița Lenuș Moraru Rîșca, au patricipat cu piesa „Avioane de hârtie” du...