La mulți ani! Asistenții medicali sărbătoriți la Botoșani printr-un simpozion! (foto, video)

Ziua Internațională a Asistenților Medicali este celebrată în întreaga lume, anual, pe data de 12 mai. La Botoșani a fost însă sărbătorită în avans.

Vineri, în sala „Mihai Eminescu” a Hotelului Rapsodia, a avut loc un simpozion organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Asistenților Medicali. Tema din acest an a fost „Calitatea îngrijirilor de sănătate – beneficii economice și sociale.”

„Transmitem gânduri de bine, de apreciere și recunoștință pentru cei care își pun amprenta zilnic pe viețile semenilor din jurul nostru”

La debutul evenimentului s-a ținut un moment de reculegere pentru toți asistenții care au pierdut lupta cu viața.

Ziua Internațională a Asistenților Medicali este sărbătorită pe 12 mai în fiecare an, zi în care este celebrată și asistenta medicală Florence Nightingale.

Femeia a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale în apropierea Spitalului „Saint Thomas” din Londra. Astfel, a fost realizat primul pas în pregătirea profesională și instituțională a asistentelor medicale. Ca semn al recunoașterii meritelor sale, regina Victoria a decorat-o în 1904 cu Crucea Roșie Regală. În 1907 a devenit și prima femeie din Marea Britanie recompensată cu Ordinul de Merit.

Astăzi îi sărbătorim în avans pe asistenții medicali, prilej cu care ne exprimăm respectul față de activitatea lor și efortul depus pentru îngrijirea semenilor dovedind răbdare și perseverență în alinarea suferințelor pacienților. Cu ocazia Zilei Internaționale a Asistentului Medical transmitem gânduri de bine, de apreciere și recunoștință pentru cei care își pun amprenta zilnic pe viețile semenilor din jurul nostru”, a declarat Ioan Asaftei, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani și secretar al Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România – Filiala Botoșani.


(Foto: Ioan Asaftei și Viorel Spatariu, președintele OAMGMAMR - Filiala Botoșani)

Sunt sărbătoriți toți cei care lucrează în prima linie în Serviciul de Ambulanță, în Unitățile de Primiri Urgențe și Camere de Gardă sau lucrează la patul bolnavului alinând suferințele și acordând îngrijiri și efectuând tratamentele corespunzătoare, cei și cele care participă la miracolul vieții în sălile de naștere sau își desfășoară activitatea în diverse laboratoare ori în rețeaua primară a medicilor de familie.

„Tuturor le spunem la mulți ani de ziua asistentului medical!”, a adăugat Ioan Asaftei.

„Avem o misiune nobilă de îndeplinit”

Viorel Spatariu, președintele Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) – Filiala Botoșani, a vorbit în cuvântul de deschidere despre importanța moașelor și a asistenților medicali în societate.

Ziua Internațională a Moașelor este sărbătorită pe 5 mai și s-a desfășurat sub deviza „Reînnoim tradiția moașelor pentru un viitor sănătos și durabil.”

Data de 5 mai marchează Ziua Internațională a Moașelor, iar anul acesta evenimentul s-a desfășurat sub deviza «reînnoim tradiția moașelor pentru un viitor sănătos și durabil». Subliniem încă o dată deosebita importanță a profesiei de moașă în furnizarea de servicii de sănătate de înaltă calitate, accesibile, echitabile, eficiente și sustenabile. Totodată, menționăm importanța educării, formării, reglementării și acordarea de licențe moașelor pentru a îmbunătăți calitatea îngrijirilor și pentru a reduce mortalitatea maternă și nou-născută”, a declarat Viorel Spatariu, președinte OAMGMAMR – Filiala Botoșani.

Cât despre asistenții medicali, președintele OAMGMAMR a ținut să le reamintească faptul că au de îndeplinit o misiune nobilă.

Pe 12 mai celebrăm asistenții medicali de pretutindeni, constituind un prilej de recunoaștere a rolului și locului acestora în sistemele de sănătate din întreaga lume. Anul acesta, Consiliul Internațional promovează Ziua Internațională a Asistenului Medical sub deviza «Asistenții noștri, viitorul nostru – puterea economică a îngrijirilor». Investițiile în locurile de muncă, în educație și leadership în domeniul asistenței medicale au drept rezultat un excelent tratament al investiției. Buna noastră pregătire, serviciile pe care le acordăm sigur că se întorc în resursele economice ale societății (...) Astăzi, de ziua noastră, ne exprimăm recunoștința și aprecierea pentru tot ceea ce înseamnă activitatea asistenților medicali și moașe. Vă dorim multă sănătate, putere de muncă și conștința faptului că avem o misiune nobilă de îndeplinit. La mulți ani!”, a adăugat Viorel Spatariu, președinte OAMGMAMR – Filiala Botoșani.










 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Traseul roșu: Ștafeta veteranilor Invictus a ajuns la Botoșani! (Foto, Video)

Thursday, 17 October 2024

Ștafeta Veteranilor este un eveniment marca Invictus România și a ajuns la ediția cu numărul XI, fiind desfășurat în perioada 04 – 25 octombrie 2024. Scopul acestui proiect est...

Mandatele a zeci de primari și consilieri locali, validate de judecătorii din Botoșani! (Video)

Thursday, 17 October 2024

În cadrul conferinței de presă săptămânale, Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani, a anunțat faptul că a primit hotărârile de validare a mandatelor pentru consilierii l...

Un veteran al asistenților la Zilele Medicale Botoșănene: „Oare o să ajungem să vorbim și despre inteligența artificială?” (Foto, Video)

Thursday, 17 October 2024

Cu această ocazie, la Hotel Rapsodia a fost organizat Simpozionul Județean al Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) –...