Moartea unui bărbat din Botoșani, în atenția Avocatului Poporului!

Moartea unui bărbat de 63 de ani operat de mai multe ori la Spitalul „Sfântul Spiridon“ în urma unor infecţii luate în spital, a atras atenţia instituţiei Avocatul Poporului. Mai mult, felul în care a fost tratat de medicul curant Florin Grecu, chirurg în secţia clinică de chirurgie III a spitalului, face obiectul unei plângeri pe care apropiaţii victimei au depus-o la Colegiul Medicilor Iaşi. „Vreau să fie informaţi toţi viitorii pacienţi cu privire la riscurile la care se expun când intră în acest spital“, spun rudele decedatului.

Pacientul Petru Horodnicu, un bărbat în vârstă de 63 de ani, a murit în urma unor intervenţii succesive realizate în primăvară de chirurgul Florin Grecu de la Spitalul „Sfântul Spiridon“. Bolnavul a fost internat în unitatea medicală în luna martie, cu probleme ale pancreasului, o serie de examene de laborator indicând prezenţa unei tumori la nivelul acestuia.

Pe 11 martie, pacientul a fost operat de medicul Florin Grecu, pentru a i se îndepărta tumora identificată. După 36 de ore de la prima intervenţie, întrucât starea pacientului se degrada, acesta a fost operat a doua oară, de acelaşi chirurg. Conform biletului de externare al bolnavului, în timpul celei de a doua intervenţii, s-a constatat o hemoragie exteriorizată prin stomac.

După trei săptămâni de la a doua operaţie, pe 4 aprilie 2016, pacientul Petru Horodnicu a fost externat „vindecat chirurgical“, după cum arată biletul de externare din spital. Totuşi, acelaşi document arată că, la nivelul plăgii postoperatorii, apăruse o supuraţie ce necesita tratament şi îngrijire de specialitate.

De la prima internare la deces

În acest context, familia îl internează pe pacientul abia externat de la Iaşi la Spitalul Judeţean din Botoşani, judeţul de domiciliu, pentru a îndeplini indicaţiile medicului ieşean. Aici, medicii botoşăneni au constatat şi au scris pe foaia de internare că pacientul a fost internat cu o plagă nesuturată, în locul operaţiei, la exterior, bolnavul nefiind cusut.

Pe 8 mai, cu starea de sănătate vizibil degradată, pacientul este retransferat la Iaşi. Aici, pe 21 mai, pe fondul unui şoc septic, este operat de două ori, de acelaşi chirurg Florin Grecu. În cursul intervenţiilor s-a constat că a avut loc o ruptură de anevrism, infecţia fiind astfel răspândită în tot corpul. Potrivit familiei, după 21 mai starea pacientului a devenit critică, pe 23 mai Petru Horodnicu fiind operat a cincea oară. După acest moment, bolnavul a fost menţinut în stare gravă în secţia ATI. Pe 6 iunie, bărbatul a murit, familia precizând atunci că intenţionează să-şi caute dreptatea la instituţiile în drept.

„Nu este firesc ce se întâmplă în acest spital. Medicul curant al socrului meu, Florin Grecu, a spus, cu o seninătate care mie mi se pare absurdă, că pacientul a luat bacteria Klebsiella din spital şi că asta este, astea sunt riscurile. De ce nu ne-au spus înainte de operaţie că au atâtea probleme cu bacteriile? După deces, am aflat că era infectat şi cu Clostridium difficile. Vreau să fie informaţi toţi viitorii pacienţi cu privire la riscurile la care se expun când intră în acest spital“, a declarat, pentru „Ziarul de Iaşi“, Laurenţiu Tudorache, ginerele pacientului decedat.

După mediatizarea cazului, potrivit reprezentanţilor Spitalului „Sfântul Spiridon“, directorul medical al unităţii medicale a cercetat cazul din propria iniţiativă. Ulterior, odată cu organizarea comitetului director de pe 5 septembrie, spitalul a primit de la instituţia Avocatul Poporului o solicitare pentru dosarul medical al pacientului. În paralel cu ancheta Avocatului Poporului, pe 8 decembrie la Colegiul Medicilor Iaşi a fost înregistrată plângerea oficială depusă de familia Horodnicu, împotriva medicului Florin Grecu. Soţia şi copiii pacientului decedat reclamă modul în care bărbatul a fost îngrijit şi suspectează o posibilă culpă medicală, în condiţiile în care, în perioada în care trebuia să fie vindecat de o afecţiune, starea de sănătate a lui Petru Horodnicu s-a agravat de la o zi la alta.

„Este puţin probabil să putem oferi un răspuns familiei în termen de 30 de zile. Dacă va fi nevoie de un expert, atunci plângerea va primi o soluţionare într-un timp mai lung, pentru că experţii nu sunt plătiţi, şi atunci ei onorează cererile noastre când au timp“, a arătat Liviu Oprea, preşedintele Colegiului Medicilor Iaşi.

Sursa: Ziarul de Iași 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Muzica românească în doliu: S-a stins Marius Bațu, avea 65 de ani

astăzi, 13:03

Nicu Alifantis a transmis un mesaj dureros la aflarea tristei vești: ”Ne-a părăsit Marius Bațu. Devreme, mult prea devreme...  Un artist deosebit, o voce minunată, un coleg cum rar am ...

Ieșenii îi laudă pe botoșăneni, dar speră la o victorie în derby-ul Moldovei: ”Vor fi orgolii mari!”

astăzi, 12:45

Politehnica Iași va întâlni luni, la Botoșani, formația locală FC, într-o partidă din etapa a XVII-a a Ligii I de fotbal. Ieșenii și-au prezentat punctul de vedere legat de me...

Valeriu Iftime: ”Sper că cei de la PSD o să vadă și vor lua aminte!” (Video)

astăzi, 11:34

Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani, vorbește din nou despre barajul de la Vârfu Câmpului, care va fi declarat proiect major de importanță națională: &rdq...