Specialiștii din sănătate trag un semnal de alarmă și se declară îngrijorați de numărul ridicat de cezariene efectuate la nivel național, inclusiv la Botoșani. Deși această intervenție scutește femeile de durerile din timpul nașterii, o astfel de operație chirurgicală vine la pachet și cu riscuri.
În acest sens, medicii caută soluții pentru a le motiva și a le oferi siguranță mamelor în momentul nașterii.
„Cezariana la cerere este o problemă discutată la nivel național. Încă nu este foarte bine reglementată. Sigur că da, în cazul în care nu este o altă opțiune se ajunge în comisie medicală să se accepte această cerere. Ea trebuie foarte bine documentată și susținută acea cerere, nu doar pentru că se vrea, deoarece intervenția chirurgicală comportă niște riscuri”, a declarat dr. Ioana Alexandroaie, medic specialist obstetrică și ginecologie în cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.
Dr. Ioana Alexandroaie spune că numărul de cezariene efectuate în țară depășește procentul de 50%, iar acest procent este ridicat și la Botoșani.
„Este ridicat la noi în țară și la Botoșani suntem cam la fel ca la nivel național, nu ieșim din procente. Ministerul Sănătăți și Organizația Mondială a Sănătății trag un semnal de alarmă în fiecare an asupra numărului ridicat de cezariene la noi în țară. Suntem în vârful listei și depășește 50%, variind în funcție de perioadă”, a adăugat dr. Ioana Alexandroaie.
Soluții pentru încurajarea botoșănencelor să aleagă nașterea naturală
Medicii din Botoșani caută soluții pentru a încuraja femeile să aleagă nașterea naturală. Doctorii au găsit tot felul de modalități de diminuare a durerilor în timpul nașterii, modalități pe care Maternitățile din țară deja le au implementate.
„Nașterea în sine este cea mai delicată problemă dincolo de intervențiile pe partea de ginecologie sau alte tipuri de îngrijiri medicale. Siguranța nașterii este o preocupare a tuturor. De asta pe lângă nașterea în apă vom încerca și acordarea în Maternitate a diferitelor modalități de anestezie la naștere. Înainte nu erau disponibile la noi, dar ne aliniem Maternităților de la nivel național”, a adăugat medicul Ioana Alexandroaie.
Printre modalitățile găsite de cadrele medicale se numără asistarea cu medicamente, gazul anestezic sau anestezia peridurală.
„Asta înseamnă că vrem să avem modalități noi de controlare a durerilor la naștere. Nașterea să fie asistată și cu medicamente, gaz anestezic sau anestezie peridurală, pentru a facilita procesul nașterii în sine, dar și complianta gravidei. Foarte multe mămici au rețineri față de nașterea naturală și vor din start cezariana crezând că scapă mai ușor de durerile la naștere. În momentul în care le acorzi un suport și le spui că durerea poate fi controlată atunci receptivitatea este alta. Sunt și alte variante de asistență a durerii la naștere, dar mai puțin eficiente. Depinde de fiecare pacientă în parte. Existând și opțiunea de a aduce anestezie avansată atunci cumva efectul ar trebui să fie mai bun la toată lumea”, a completat dr. Ioana Alexandroaie.