Compartiment readus la Maternitate pentru a scuti botoșănencele de drumuri în Centrele Universitare (video)

Această secție a existat și înainte, însă a fost închisă odată cu venirea pandemiei de Covid-19.

Compartiment readus la Maternitate pentru a scuti botoșănencele de drumuri în Centrele Universitare (video)

Este vorba despre compartimentul de gineco-oncologie din cadrul Maternității din Botoșani, închis în timpul pandemiei de Covid-19, dar care va fi readus la Botoșani.

Conducerea Spitalului Județean „Mavromati” și medicii obstetricieni spun că acest compartiment este important și necesar pentru ca femeile să nu mai fie nevoite să apeleze la ajutorul specialiștilor din Centrele Universitare din țară în cazul problemelor de natură oncologică.

Compartiment de gineco-oncologie. Este o supraspecializare care preia cazurile de oncologie, care au punct de plecare genitală. Până acum inclusiv pentru investigarea lor pacientele erau trimise la Iași. Noi puteam face doar screening-ul și să oferim un prim diagnostic”, a declarat dr. Ioana Alexandroaie, medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul Maternității din Botoșani.

În cadrul acestui compartiment se vor putea efectua intervenții chirurgicale pe patologie oncologică în echipă multidisciplinară, exact ca în Centrele Universitare.

Maternitatea Botoșani poate face și mamografii. Aparatul de mamografie este în cadrul Maternității și vrem să facem acest Compartiment de Gineco-Oncologie. Astfel pacienții să nu mai fie nevoiți să meargă în centrele oncologice din țară”, a declarat dr. Monica Adăscăliței, managerul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.

Tot mai multe femei au probleme oncologice

De asemenea, unul dintre motivele pentru care reprezentanții unității sanitare vor să facă acest compartiment este și numărul crescut de femei care se confruntă cu probleme oncologice. În plus, această secție a existat la Botoșani și înainte de pandemie.

La aceste cazuri complexe protocoalele naționale recomandă rezolvarea lor în echipă multidisciplinară. Vom putea astfel acoperi și cazurile ce țin oncologie. Acoperim practic toată patologia. Sunt, sunt foarte multe cazuri”, a declarat dr. Ioana Alexandroaie.

Conducerea Spitalului Județean „Mavromati” a înaintat către Ministerul Sănătății noua structură organizatorică a unității spitalicești. Astfel, în momentul în care Ministerul va aproba structura vor putea înființa și acest compartiment de gineco-oncologie.

Colegii sunt cu supraspecializări, au dreptul să facă și biopsii, iar ei sunt deschiși să facă acest lucru. Acesta a fost și motivul care ne-a motivat să solicităm Ministerului această activitate în cadrul Maternității. După cum vedeți, în ultimii a crescut exponențial numărul de cazuri oncologice la femei. Da, a fost funcțional, dar nu știu să vă spun cât a funcționat înainte de pandemie. Când a venit pandemia secțiile au fost reorganizate din cauza acestei patologii”, a completat dr. Monica Adăscăliței.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Alianța Dreapta Unită și-a depus candidaturile la Primăria Botoșani și CL! (foto, video)

Marţi, 30 Aprilie 2024
953

Marți dimineață, membrii Alianței Dreapta Unită și-au depus candidaturile pentru Primăria municipiului Botoșani și pentru Consiliul Local.Astfel, din partea ADU va candida pentru funcția...

O tânără din Botoșani, Ioana Vasilachi: „Străbunicul a ținut să îmi transmită să nu uit niciodată de Dumnezeu, familie și jurământul pe care l-am depus față de țară.”

Luni, 29 Aprilie 2024
9333

Povestea Ioanei Vasilachi își are rădăcinile în comuna Mileanca. O comună despre care nu toată lumea știe prea multe, care este departe de civilizația orășenească, însă care adună o com...

Cel mai mare dispensar medical din mediul rural, realizat într-o comună din Botoșani! (foto, video)

Luni, 29 Aprilie 2024
1300

În comuna Mihai Eminescu din județul Botoșani a fost realizată recepția lucrărilor la cel mai mare dispensar medical uman din mediul rural. Evenimentul a avut loc luni, la ora 13:00.Inv...