Îngrijorare în rândul medicilor din Botoșani: Mame minore aflate la a doua sau a treia naștere! (video)

Faptul că România este „campioană” la nivelul Uniunii Europene la numărul de mame minore nu este o noutate. În acest sens, specialiștii atrag atenția asupra acestei probleme și caută soluții pentru a o combate.

Îngrijorare în rândul medicilor din Botoșani: Mame minore aflate la a doua sau a treia naștere! (video)

Lipsa educației sanitare și a educației sexuale, sărăcia și familiile dezorganizate duc la un număr ridicat de fete care devin mame la vârste fragede. Această situație este întâlnită și la Botoșani, iar medicii spun că foarte multe minore dau naștere unor copii.

Foarte multe, iar este o problemă de sănătate la nivel național: sarcina la minore. Noi la Maternitate încercăm consilierea, dar pentru a le putea consilia adresabilitatea trebuie să vină din partea lor. Ambulatoriul este deschis în permanență. Problema nu este doar la minore, ci a sarcinilor în general. Majoritatea cazurilor care vin sunt cazuri nedispensarizate fie ele minore, fie adulte”, a declarat dr. Ioana Alexandroaie, medic primar obstetrică și ginecologie în cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.

„O treime din nașteri sunt ale fetelor minore...”

Un procent foarte mare din nașterile care au loc la Botoșani este al mamelor minore. Cea mai mică fată care a devenit mamă avea 12 ani, iar de la începutul acestui an au fost mame de 13 și 14 ani.

O sarcină dusă de o minoră prezintă foarte multe riscuri, deoarece organismul copilei nu este pregătit pentru așa ceva.

Sarcinile la minore prezintă un risc obstetrical crescut, dar există și efecte psihologice, sociale. Faptul că ele continuă sau nu școala, că sunt sau nu integrate în colectivitate. Este o problemă delicată. Ce ține de noi ca medici la Maternitate încercăm să o ajutăm din toate punctele de vedere. O treime din nașterile care au avut loc de la începutul anului sunt ale fetelor minore. Procentul este foarte mare. Cea mai mică are 13 sau 14 ani (...) Organismul nu este pregătit, sistemul hormonal nu este maturizat și de la complicațiile sarcinii în sine, rata crescută de avorturi spontane, complicații infecțioase, patologie asociată, riscul de hipertensiune este mai crescut la gravidele sub 16 ani”, a declarat dr. Ioana Alexandroaie.

Minore aflate chiar și la a treia naștere, la Botoșani

Medicul botoșănean spune că de la începutul anului 2024 a întâlnit o gravidă de 18 ani, care era deja la a treia naștere și una de 17 ani, aflată la a doua naștere.

Avem minore care au avut mai multe nașteri. Nu de mult am avut o mămică de 18 ani care era la a treia naștere, una de 17 ani aflată la a doua naștere”, a adăugat medicul Ioana Alexandroaie.

O altă problemă este că tații nu își recunosc și nici nu își integrează copiii în familie în aceste cazuri.

„Cu cât înaintăm în vârstă, cu atât...”

La polul opus, cu la fel de multe complicații, sunt sarcinile obținute de femeile care au peste 35 de ani.

Medicii spun că în ultima perioadă femeile s-au concentrat mai mult pe carieră decât pe întemeierea unei familii. Astfel, o sarcină la peste 35 de ani vine de multe ori la pachet și cu riscuri.

La fel ca minorele sub 16 ani o altă grupă cu risc obstetrical crescut sunt femeile la prima sarcină care au peste 35 de ani. În ziua de astăzi punând pe primul loc cariera, statutul social, realizarea, din punct de vedere profesional o sarcină este întârziată. Face parte din consilierea noastră pe care o oferim în cabinet. Cu cât înaintăm în vârstă cu atât crește dificultatea de a obține o sarcină sau cresc riscurile să apară complicații”, a completat dr. Ioana Alexandroaie.

Aici apar cazurile de infertilitate, care nu mai prezintă o raritate în România.

Dovadă și cazurile de infertilitate. Dacă înainte vorbeam despre infertilitate ca o raritate, acum cred că aproximativ 25 – 30% din sarcini sunt obținute prin fertilitate in vitro. Mămici care au obținut o sarcină spontană sunt și la 40 de ani. Depinde de organismul fiecăruia”, a mai spus medicul.

Campanii de promovare a educației sexuale în școli

Conducerea Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani vrea să combată acest fenomen al mamelor minore cu desfășurarea de campanii în școlile din județul Botoșani.

Campaniile se vor derula în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică (DSP) din Botoșani, medicii de la Maternitate și Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) din Botoșani.

Spitalul Județean va face mai multe campanii de promovare, împreună cu Direcția de Sănătate Publică de la Compartimentul de Promovare a Sănătății. Vrem să facem campanii în școli, pentru a le explica copiilor ce înseamnă o boală cu transmitere sexuală, ce înseamnă metodele contraceptive. În ultimii ani numărul de fetițe care devin mame este crescut. Am avut un caz și de 12 ani chiar. Vrem să facem întâi prevenție și apoi să tratăm. Vrem să începem de la clasele de gimnaziu și să continuăm cu cele de liceu. Împreună cu colegii de la DSP, de la Maternitate și cu Inspectoratul Școlar vrem să facem aceste campanii în școli”, a spus și dr. Monica Adăscăliței, managerul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Alianța Dreapta Unită și-a depus candidaturile la Primăria Botoșani și CL! (foto, video)

Marţi, 30 Aprilie 2024
1273

Marți dimineață, membrii Alianței Dreapta Unită și-au depus candidaturile pentru Primăria municipiului Botoșani și pentru Consiliul Local.Astfel, din partea ADU va candida pentru funcția...

O tânără din Botoșani, Ioana Vasilachi: „Străbunicul a ținut să îmi transmită să nu uit niciodată de Dumnezeu, familie și jurământul pe care l-am depus față de țară.”

Luni, 29 Aprilie 2024
9792

Povestea Ioanei Vasilachi își are rădăcinile în comuna Mileanca. O comună despre care nu toată lumea știe prea multe, care este departe de civilizația orășenească, însă care adună o com...

Cel mai mare dispensar medical din mediul rural, realizat într-o comună din Botoșani! (foto, video)

Luni, 29 Aprilie 2024
1311

În comuna Mihai Eminescu din județul Botoșani a fost realizată recepția lucrărilor la cel mai mare dispensar medical uman din mediul rural. Evenimentul a avut loc luni, la ora 13:00.Inv...