Medic, despre cel mai mare pericol în AVC: ”Fiecare minut, fiecare oră înseamnă scăderea şansei de recuperare a pacientului”

Statisticile arată că, în continuare, accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă principala cauză de dizabilitate.

Medic, despre cel mai mare pericol în AVC: ”Fiecare minut, fiecare oră înseamnă scăderea şansei de recuperare a pacientului”

 Medicul Gheorghe Iana  

Profesorul Gheorghe Iana, doctor în medicină, afirmă că este important ca pacienţii, dar şi familiile acestora să înveţe să recunoască simptomele unui accident vascular cerebral (AVC), subliniind importanţa tratamentului în primele ore de la producerea accidentului.

Conform medicului, statisticile arată că vârsta celor care suferă AVC a scăzut.

”Cred că este foarte important ca oamenii să înţeleagă etapele unui accident vascular cerebral şi, când au primele semne, să se îndrepte spre spital sau cineva din familie care sesizează. Totdeauna noi spunem: timpul este creier, adică în accidentul vascular cerebral fiecare minut, fiecare oră înseamnă scăderea şansei de recuperare a pacientului, în fiecare moment se distrug neuroni”, a afirmat medicul Gheorghe Iana, miercuri seară, la Medika Tv.

Conform acestuia, timpul ideal pentru intervenţia terapeutică este de 4-6 ore.

Medicul a atras atenţia asupra faptului că, în ultima perioadă, specialiştii constată o scădere a vârstei pacienţilor care suferă AVC.

”Factorii de mediu, alimentaţia, dislipidemiile, bolile metabolice, suferinţele cardiace care generează embolism, toate astea sunt cauze ale AVC-ului. Înainte era apanajul vârstei, 55-60 de ani, în momentul de faţă avem accidente chiar şi la 40 de ani, şi accidente serioase”, a explicat el.

Statisticile arată că, în continuare, accidentul vascular cerebral reprezintă principala cauză de dizabilitate.

”Este clar că accidentul vascular cerebral rămâne prima cauză de dizabilitate şi practic factorii pe care îi percepem sunt gradul de dizabilitate în funcţie de accident. Calitatea vieţii se deteriorează post-AVC. De aceea cred că un pas important pentru societatea românească a fost începerea programelor de stroke, care să realizeze tratamentul în urgenţă şi sunt zone în care terapia, aplicată în fereastră terapeutică, poate să salveze pacientul de la dizabilitate”, a spus medicul Gheorghe Iana.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Lucian Trufin, PSD: „Voi continua dezvoltarea județului Botoșani prin experiența de 20 de ani în administrație publică, cu susținerea echipei PSD”

astăzi, 12:02

„Le mulțumesc botoșănenilor care au semnat pentru susținerea candidaturii mele la Președinția Consiliului Județean. În această campanie de strângere de semnături, am realiza...

Polițiștii de frontieră botoșăneni au confiscat marfă contrafăcută care trebuia să ajungă în Ucraina (Foto)

astăzi, 10:49
55

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Racovăț au descoperit, în urma unui control efectuat asupra unui microbuz, peste 680 bunuri, toate purtând î...

Premiul I obținut de un artist botoșănean la Festivalul de la Sarajevo! ”Truda de mii de ore este răsplătită” (Foto)

astăzi, 10:02
128

În perioada 25-29 aprilie 2024 se desfășoară Festivalul Internațional de Chitară de la Sarajevo, organizat de Asociația Chitariștilor din Federația Bosniei și Herțegovinei.Printre ...