Medic botoșănean, despre micile afecțiuni care pot avea consecințe grave. „Au o trusă de urgență pe care o folosesc!”

Fiecare schimbare de sezon vine la pachet cu un disconfort pentru mulți dintre noi. Dacă iarna temperaturile scăzute ne fac să fim mai prudenți în ceea ce privește sănătatea, ca nu cumva să răcim, atunci primăvara este anotimpul în care alergiile „explodează”. Plantele încep să înverzească și pomii să înflorească, ceea ce face ca polenul să fie răspândit în atmosferă, urmând să apară simptomele alergiilor de primăvară: nasul roșu și strănutul.

Despre alergiile de primăvară a auzit toată lumea și ne putem da seama destul de ușor dacă polenul din natură ne face bine sau nu.

Dr. Camelia Șurubariu, medic specialist alergolog în cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani, a explicat că în funcție de sezon diferă și patologia alergiilor. Iarna și toamna avem virozele, iar primăvara și vara avem alergiile la polen. De altfel, mai sunt și alergiile la alimente.

Medicul Camelia Șurubariu spune că cei mai mulți dintre pacienții care pășesc pragul cabinetului știu din start ce au.

„Vin și spun că sunt alergici!”

„În principiu, pacienții vin și spun că le curge nasul. Trebuie să vedem dacă simptomele sunt cu debut fix de când au început arborii să înflorească sau ce polenuri sunt, ori sunt tot timpul anului. Majoritatea pacienților care intră în cabinet spun că sunt alergici, dar trebuie coroborată anamneza cu analizele de laborator pentru a avea un diagnostic de certitudine. Chiar dacă sunt pacienți care au simptomele descrise ca la carte cum ar fi, dar tot diagnosticul de laborator trebuie să confirme”, a declarat pentru Știri.Botoșani.Ro Camelia Șurubariu, medic specialist alergolog în cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.


Dr. Camelia Șurubariu spune că alergia nu se vindecă, ci trebuie ținută sub control cu tratament. De exemplu, se pot face desensibilizări, însă acest tratament nu este decontat prin Casa de Asigurări de Sănătate, iar pacientul trebuie să suporte costurile din buzunarul propriu și nici nu se administrează oricum. Alergia la polen poate fi ușor confundată cu o răceală, însă dacă persistă simptomele ar trebui să consultăm un medic alergolog.

Din discuția cu pacientul, din anamneză aflăm că ei inițial au avut simptome de rinită, dar pe care le-au tratat ca pe o răceală. Ulterior au ajuns cu astm bronșic și am constatat că ei erau de fapt alergici. Dacă urmau un tratament corespunzător poate că evoluția nu ar fi fost asta”, a declarat dr. Camelia Șurubariu.

Mai sunt persoane alergice la părul animalelor, în special la cel al cățeilor sau pisicilor. Aici, patrupedul sau felina fiind considerate parte din familie, trebuie să se intervină cu tratament.

Situația cea mai gravă este pentru persoanele care au simptome severe cauzate de alergii, care se manifestă prin șoc anafilactic.

La Botoșani nu au fost întâlnite cazuri severe, însă dr. Camelia Șurubariu spune că are colegi în țară care s-au confruntat cu situații mai deosebite.

La Botoșani eu nu am pacienți cu simptome severe, însă am colegi în țară care au pacienți cu alergii alimentare și care au simptome severe. La contactul cu anumite alimente, doar contact pe piele, pot face șoc anafilactic. Dacă nu se acționează în consecință poate surveni moartea. Dar pacienții și aparținătorii știu și au o trusă de urgență pe care o folosesc”, a completat medicul botoșănean.

Genetica joacă un rol important în declanșarea unei alergii 

Alergiile pot fi declanșate de mai mulți factori, inclusiv factorii externi, însă poate apărea și pe fondul factorilor genetici. De exemplu, dacă un membru al familiei suferă de o anumită alergie aceasta poate fi transmisă și la copii.

Mai există factori genetici. De exemplu, sunt copii care moștenesc de la părinți terenul atopic și atunci trebuie să se pună diagnostic, să se investigheze și să se urmeze un tratament cât este nevoie, uneori și toată viața. O alergie poate fi declanșată de multipli factori, dar nu poți spune că o previi, ci trebuie tratată și ținută sub control”, a declarat medicul Camelia Șurubariu.

Muncă de echipă pentru stabilirea diagnosticului

Camelia Șurubariu spune că este foarte importantă colaborarea între medic și pacient pentru stabilirea unui diagnostic cert. Trebuie evaluată perioada de dinaintea apariției simptomelor și manifestarea acestora.

Este foarte importantă colaborarea medicului cu pacientul. Chiar astăzi (n.r. 12 aprilie 2024) am avut o pacientă care a venit la mine după ce în urmă cu două săptămâni a avut o erupție cutanată. Eu am încercat să o întreb ce a făcut deosebit, dacă a mâncat ceva, dar au trecut două săptămâni de atunci și ea nu mai știa. Eu singură nu pot să stabilesc un diagnostic fără colaborarea pacientului. El trebuie să înțeleagă că noi punem un diagnostic bazat pe niște studii, recomandări, ghiduri internaționale, iar el este personajul principal și cel care ne poate ajuta să punem un diagnostic”, a completat medicul.

O alergie frecvent întâlnită este cea la proteina laptelui. Mulți ajung să fie chiar diagnosticați cu intoleranță la lactoză, care este un lucru total diferit de alergia la lapte. Medicul spune că apare frecvent în copilărie, însă nu este exclus să apară și la adulți.

„Diagnosticul se pune în baza unor analize specifice și a unei anamneze a părintelui, iar tratamentul este excluderea în funcție de vârsta și simptomele copilului pentru că laptele este un aliment important în mica copilărie, care aduce un plus și nu putem exclude tot. Laptele îl putem exclude, dar produsele lactate nu. Trebuie un tratament de substituție. De obicei, la această alergie după o perioadă de excludere, copilul începe să tolereze și poate fi administrat, dar depinde de fiecare organism”, a declarat dr. Camelia Șurubariu.

Alte alimente care pot declanșa alergii în rândul botoșănenilor sunt căpșunile, cacao, făina de grâu, oul, diferitele tipuri de carne și peștele chiar.

Alergiile alimentare se manifestă prin reacții cutanate, manifestări digestive, cum ar fi scaune frecvente și uneori apoase, dureri abdominale. Totodată, aceste simptome pot apărea și la multe alte boli, cum ar fi intoleranța la lactoză, colonul iritabil, parazitoza intestinală. De aceea, trebuie să se facă investigații pentru a putea exclude alte diagnostice”, a completat medicul.

Cât despre beneficiile laptelui, acestea provin mai degrabă din produsele derivate din lapte. Cum ar fi cașcavalul, brânza, iaurtul etc.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Angajații din cultura botoșăneană au protestat de Ziua Culturii Naționale: „Nu am primit nicio reacție” / „Deocamdată așteptăm”

Thursday, 16 January 2025

Salariații din instituțiile de cultură din județul Botoșani, implicit cei din cadrul Muzeului Județean, au ales să protesteze de Ziua Culturii Naționale. În timp ce în municipiul r...

Vot în CL: Laureatul Premiului Național de Poezie „Opera Omnia” din acest an, Cetățean de Onoare al municipiului Botoșani! (Foto, Video)

Wednesday, 15 January 2025

Ședința extraordinară s-a desfășurat în Sala „Mihai Eminescu” din incinta Primăriei Municipiului Botoșani și au participat consilierii locali, dar și câțiva poeți no...

Un traducător, un critic literar și un ministru, laureații Galei Culturii Naționale de la Botoșani! (Foto, Video)

Tuesday, 14 January 2025

Pe 15 ianuarie sărbătorim nu doar cultura, ci îl sărbătorim și pe poetul botoșănean, Mihai Eminescu. Cu această ocazie au loc diverse activități care se întind pe parcursul mai m...