Sincopa (leșinul) este o pierdere tranzitorie a stării de conștiență cauzată de scăderea temporară a fluxului sanguin către creier. Este de obicei de scurtă durată (1-2 minute), iar recuperarea este completă și rapidă.
Simptomele care pot preceda sincopa includ amețeli, tulburări de echilibru, transpirații, senzație de căldură sau răceală, palpitații, dureri toracice, greață și vărsături, tulburări de vedere, zgomote anormale în urechi.
Cauzele frecvente ale sincopei:
Sincopa vaso-vagală: Se produce din cauza reflexelor neurale ce scad brusc pulsul și tensiunea arterială, adesea declanșată de stres, durere puternică, frică, aglomerație.
Sincopa ortostatică: Apare atunci când tensiunea arterială scade brusc când pacientul se ridică din poziția culcată.
Sincopa cardiacă: Este cauzată de aritmii sau boli cardiace care pot fi amenințătoare de viață.
Potrivit medicului cardiolog Ruxandra Toderiţă, ”nu orice pierdere a stării de conștiență este sincopă”, existând și alte condiții care pot cauza pierderea conștienței, care includ stările comatoase, traumatismele craniene, intoxicațiile sau anumite boli psihice.
Prognosticul sincopei depinde de cauza care a provocat-o. Persoanele cu boli cardiovasculare prezintă un risc mult mai mare de moarte subită cardiacă.
Studiile arată că mortalitatea de orice cauză la pacienții cu boli cardiovasculare și sincopa se apropie de 50% în 5 ani, cu o incidență de 30% în primul an.
”Dacă ați suferit vreodată o sincopă, este important să faceți o evaluare cardiologică pentru a înțelege mai bine cauza și a preveni eventuale complicații”, este semnalul de alarmă pe care îl trage dr. Ruxandra Toderiţă, medic specialist cardiolog.