Medic botoșănean: ”Dacă ați suferit vreodată o sincopă, este important să...”

Studiile arată că mortalitatea de orice cauză la pacienții cu boli cardiovasculare și sincopa se apropie de 50% în 5 ani, cu o incidență de 30% în primul an.

Medic botoșănean: ”Dacă ați suferit vreodată o sincopă, este important să...”

   Foto: doftoria.ro

Sincopa (leșinul) este o pierdere tranzitorie a stării de conștiență cauzată de scăderea temporară a fluxului sanguin către creier. Este de obicei de scurtă durată (1-2 minute), iar recuperarea este completă și rapidă.

Simptomele care pot preceda sincopa includ amețeli, tulburări de echilibru, transpirații, senzație de căldură sau răceală, palpitații, dureri toracice, greață și vărsături, tulburări de vedere, zgomote anormale în urechi.

Cauzele frecvente ale sincopei:

Sincopa vaso-vagală: Se produce din cauza reflexelor neurale ce scad brusc pulsul și tensiunea arterială, adesea declanșată de stres, durere puternică, frică, aglomerație.

Sincopa ortostatică: Apare atunci când tensiunea arterială scade brusc când pacientul se ridică din poziția culcată.

Sincopa cardiacă: Este cauzată de aritmii sau boli cardiace care pot fi amenințătoare de viață.

Potrivit medicului cardiolog Ruxandra Toderiţă, ”nu orice pierdere a stării de conștiență este sincopă”, existând și alte condiții care pot cauza pierderea conștienței, care includ stările comatoase, traumatismele craniene, intoxicațiile sau anumite boli psihice.

Prognosticul sincopei depinde de cauza care a provocat-o. Persoanele cu boli cardiovasculare prezintă un risc mult mai mare de moarte subită cardiacă.

Studiile arată că mortalitatea de orice cauză la pacienții cu boli cardiovasculare și sincopa se apropie de 50% în 5 ani, cu o incidență de 30% în primul an.

”Dacă ați suferit vreodată o sincopă, este important să faceți o evaluare cardiologică pentru a înțelege mai bine cauza și a preveni eventuale complicații”, este semnalul de alarmă pe care îl trage dr. Ruxandra Toderiţă, medic specialist cardiolog.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani: Negocierea colectivă este obligatorie!

Thursday, 19 September 2024

În cazul în care intr-o unitate nu există contract colectiv de muncă, angajatorul sau orice altă persoană îndreptățită  să participe la negocierea colectivă, conform pr...

AJPIS Botoșani: Bani în Trezorerie pentru plata indemnizațiilor și a alocațiilor!

Thursday, 19 September 2024

Suma totală platită este de 6.300.570  de lei. Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc: - Alocația lunară de plasament - Alocația lunară de plasament pentru copilul cu hand...

Alexandra Huțu, PSD: „Rezultatele premierului Ciolacu, recunoscute la nivel european prin funcțiile obținute de România în Comisia și Parlamentul UE”

Thursday, 19 September 2024

„Domeniul pe care îl va administra este unul dintre cele mai importante la nivel european - Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie - cu un buget de 23...