De la 1 aprilie, crește numărul investigațiilor medicale compensate pentru români, teste noi sunt introduse în programele de screening, cresc și tarifele pentru îngrijirea la domiciliu, dar și valoarea minimă garantată a punctului per capita în asistenţa medicală primară. Anunțul a fost făcut de CNAS.
Normele de aplicare în anul 2017 a Contractului-Cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016 – 2017, cuprind o serie de noutăţi faţă de actul normativ similar aflat în vigoare până la 1 aprilie.
E vorba de analize și teste noi de care vor beneficia asigurații, dar și de majorări de tarife pentru diferite servicii medicale.
Astfel, potrivit Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), pentru asistenţa medicală primară valoarea minimă garantată a punctului per capita creşte de la 4,6 la 4,8 lei, iar valoarea minim garantată a punctului pe serviciu creşte de la 2,1 la 2,2 lei.
Totodată, în cadrul serviciilor medicale preventive şi profilactice:
– pentru screeningul sindromului dismetabolic la copiii de peste 6 ani cu indicele de masă corporală (IMC) crescut sau la cei cu istoric de hipercolesterolemie familială se introduc investigaţiile TSH şi FT4, iarinvestigaţia „colesterol total” se înlocuieşte cu investigaţia „LDL colesterol”;
– pentru adulţii asimptomatici cu vârsta peste 18 ani se introduce investigaţia „LDL colesterol”. Continuarea pe EVZ.RO.