La mulți ani! Medicul din Botoșani care a creat un medicament aflat de 30 de ani în farmaciile din toată țara!

S-a născut pe 22 februarie 1954 în Ștefănești, județul Botoșani. Alături de Sylvia Hoișie, cunoscută în lumea întreagă drept ”mama Polidinului”, botoșăneanca a creat un medicament care de peste 30 de ani se află în farmaciile din țara noastră.

La mulți ani! Medicul din Botoșani care a creat un medicament aflat de 30 de ani în farmaciile din toată țara!

   Foto: doc.ro

Medicul Cătălina-Elena Lupușoru împlinește astăzi 70 de ani. S-a născut pe 22 februarie 1954, în Ștefănești, județul Botoșani. Un nume care face cinste nu doar Botoșanilor, ci și României, impunându-se în medicină prin perseverență, studiu asumat, dar și prin implicarea în formarea a zeci de generații de noi specialiști.

Un specialist de marcă în Medicina și Farmacologia românească, contribuind, prin sute de studii fundamentale şi cercetări experimentale, la dezvoltarea unei ramuri de viitor în țara noastră, și anume Imunofarmacologia. A scris peste 300 de lucrări de specialitate. A creat un medicament care de peste 30 de ani se află în farmaciile din țara noastră.

Născută la Ștefănești, a urmat cursurile liceului din Bucecea, pe care le-a absolvit în vara anului 1973 cu media 10, pentru ca în toamnă să fie admisă la Institutul de Medicină și Farmacie "Gr. T.Popa" Iași, Facultatea de Medicină, unde obține după șase ani diploma de medic, absolvind cu media 9.98.

Cătălina Lupușoru rămâne în amfiteatrul Facultății de Medicină unde, din 1989 până în 1996, studiază constant și obține, astfel, titlul de Doctor în Medicină, specialitatea Farmacologie, cu tema de doctorat "Noi imunomodulatori de sinteză. Cercetarea posibilităţii de identificare a unor imunomodulatori selectivi".

Din anul 1983 până în 1990 a fost medic principal la filiala Iași a Institutului Cantacuzino, desfășurând activitate de cercetare. După anul 1990, vreme de aproape un deceniu, susține activitate didactică și de cercetare, în calitate de șef lucrări, în cadrul UMF Iași, devenind apoi, în aceeași instituție, conferențiar universitar (1999), profesor universitar (din 2002) și, din martie 2007, conducător de doctorat, în specializarea Farmacologie.

Brevet de invenție alături de Sylvia Hoștie!

Deține Brevetul de invenție nr. 91006/22.10.1986, fiind coautor în colectivul condus de dr. Sylvia Hoștie, la Filiala Iași a Institutului Cantacuzino (brevet de inventie pentru imunostimulatorul polibacterian OROSTIM, cu administrare orală). A realizat medicamentul OROSTIM, comercializat de la 1 ianuarie 1993, în România.

De asemenea, este coautor la alte două produse ("Medicamente imunomodulatoare și procedeu de obținere" și "Procedeu de obținere a unui imunomodulator polibacterian (Imunostim) de uz extern (ocular, nazal și auricular)".

Cătălina Lupușoru a realizat studii fundamentale şi cercetări experimentale pentru dezvoltarea unei ramuri de viitor a Farmacologiei în România, și anume Imunofarmacologia, obținând în 1990 un screening original de testare imunofarmacologică a substanţelor active.

De asemenea, a editat, în premieră în România, un tratat de Imunofarmacologie (pe plan mondial sunt de semnalat doar câteva ediţii).

***

Sylvia Hoișie, născută Korber (1927–2022) a fost unul dintre medicii cercetători români care au participat la inventarea polidinului. Cunoscută drept “mama” acestui produs,sau “doamna Polidin”, Sylvia Hoișie și-a dedicat mai bine de jumătate din viață activității de cercetare în domeniul sănătății publice din România. Părinții Sylviei Hoişie au fost Klara Korber, născută Hutman în 1899, la Botoşani, şi Leon Korber, născut în 1892 la Câmpulung Moldovenesc.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Blocada polițiștilor și jandarmilor în Botoșani și localități s-a lăsat cu sancțiuni: 14 șoferi au rămas fără permis în ultimele 24 de ore!

astăzi, 17:24
11

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 5 acțiuni punctuale în orașele Dorohoi, Săveni, Flămânzi, Darabani și Botoșani în cadrul planului BLOCADA, a...

PNL Botoșani, Cătălin Flutur, întâlnire cu taximetriștii: „O unitate de breaslă mai rar întâlnită în zilele noastre” (foto)

astăzi, 16:14
51

Candidatul din partea Partidului Național Liberal (PNL) – Filiala Botoșani, Cătălin Flutur, a avut zilele trecute o întâlnire cu taximetriștii din Botoșani.Redăm mai jos i...

Eveniment dedicat antreprenorilor din Botoșani: Conferință despre dezvoltarea unor afaceri inteligente! (foto)

astăzi, 15:56
105

Sute de antreprenori din Botoșani au participat, joi, la o conferință despre dezvoltarea unor afaceri inteligente cu fonduri europene. Evenimentul este organizat de către Camera de Comerț, Indust...