Intervenție chirurgicală ortopedică în premieră la Spitalul Județean din Suceava

Intervenție chirurgicală ortopedică în premieră la Spitalul Județean din Suceava

O echipă de medici ai secției de Ortopedie a efectuat, joi, o intervenție de reconstrucție acetabulară a hemibazinului stâng folosind alogrefe osoase structurale și morcelate, provenite de la banca de țesuturi din Colentina, fixate cu un sistem modern de ranforsare acetabulară, precum și reconstrucția șoldului stâng cu o proteză totală de șold cu dublă motilitate, în scopul refacerii atât a lungimii membrului inferior afectat, cât și a redării funcționalității și stabilității șoldului stâng.

Potrivit cadrelor medicale sucevene, intervenția chirurgicală a durat patru ore, pacientul fiind stabil hemodinamic la finalul acesteia.

Pacientul, în vârstă de 64 de ani, a suferit în urmă cu șapte luni un traumatism sever la nivelul șoldului și hemibazinului stâng, prin cădere de la înălțime. Mai precis, acesta a căzut de pe bicicletă într-un șanț adânc de doi metri.

În urma impactului a rezultat o fractură cominutivă de acetabul stâng și o fractură de col femural stâng cu protruzie intrapelvină a capului femural stâng. Pacientul a fost selectat și propus pentru intervenție chirurgicală intrapelvină a capului femural stâng, de reconstrucție acetabulară și artroplastie totală de șold, în urmă cu două luni, acesta fiind monitorizat clinic și paraclinic până la momentul intervenției, inclusiv pentru depistarea oricăror dezechilibre metabolice sau agenți infecțioși care ar putea conduce la complicații postoperatorii.

„S-au făcut demersuri pentru achiziționarea atât a implantului de reconstrucție acetabulară, cât și a protezei totale cu dublă motilitate din fondurile Programului Național de Ortopedie, program derulat în permanență de către secția de Ortopedie. De asemenea, au început demersurile pentru obținerea de alografă osoasă de la Banca de Țesuturi Colentina din București, având susținerea permanentă a domnului doctor Andrei Nica, coordonatorul băncii”, au precizat reprezentanții unității spitalicești.  

În continuare, pacientul va începe în secția de Ortopedie, în cadrul procesului de îngrijiri postoperatorii, un program intensiv de recuperare funcțională precoce, prin mobilizarea articulară precoce a membrelor inferioare, cu ajutorul kinetoterapeutului și a atelelor motorizate de tip Kinetec, pe care secția le are în dotare. Ulterior, după externare, pacientul va continua în mod constant kinetoterapia, atât pentru recuperarea mobilității articulare, cât și pentru refacerea tonicității musculare, urmând ca mersul cu sprijin progresiv pe membrul inferior operat să fie inițiat după o perioadă de 6 - 8 săptămâni de la operație.

Procedura chirurgicală efectuată are o aplicabilitate deosebit de ridicată în cadrul chirurgiei de revizie a șoldului, atât pentru refacerea defectelor osoase acetabulare, cât și pentru refacerea stabilității articulare, constituind un pas important realizat de către medicii acestei secții pentru creșterea nivelului tehnic și calitativ al acestor tipuri de intervenții extrem de complexe.

„Secția Ortopedie a spitalului județean din Suceava este singura secție de profil din Moldova care este acreditată atât să recolteze țesut osos de la donatorul viu, precum și să efectueze proceduri de transplant osos și tendinos cu alografe provenite de la Banca de Țesuturi Colentina, unitate cu care spitalul nostru prezintă protocol de colaborare încă din anul 2016”, au adăugat Dan Teodorovici, purtător de cuvânt al unității spitalicești.

Echipa chirurgicală a fost formată din 3 medici primari ortopezi, dr. Petrasuc Sorin, dr. Bandac Razvan, dr. Baitoc Loredana, anestezia rahidiana fiind realizata de catre dr. Stanescu Dorin, medic primar ATI.

„Conducerea Spitalului Județean „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava susține și investește resurse majore în creșterea calității actului medical, diversificarea intervențiilor și specialităților din spital. De asemenea, spitalul beneficiază de o infrastructură și baza materială modernă. Obiectivul permanent al conducerii este și va fi, în continuare, creșterea și menținerea calității actului medical la standarde cât mai înalte”, a conchis reprezentantul spitalului.


 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Pași importanți pentru realizarea Șoselei de Centură a Botoșaniului! (foto, video)

Vineri, 19 Aprilie 2024
1000

Proiectul pentru realizarea Șoselei de Centură Ocolitoare a municipiului Botoșani a fost scos la licitație. Tronsonul de 10 kilometri va avea continuitate în Drumul Expres Botoșani – ...

Imagini din trecut îmbrăcate în idei de viitor în Muzeul Multimedia din Centrul Istoric al Botoșaniului! (foto, video)

Vineri, 19 Aprilie 2024
378

Muzeul Multimedia din Centrul Istoric al municipiului Botoșani este unic în județul Botoșani, dar mai ales în Regiunea Moldovei prin faptul că se află în subteranul unei clădir...

Cristina Lăcătușu, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru CJ Botoșani. „Noi avem o problemă...” (video)

Miercuri, 17 Aprilie 2024
790

Cristina Lăcătușu, membră și președinta formațiunii politice Uniunea Salvați România (USR) – Filiala Botoșani la nivel de județ, care face parte din Alianța Dreapta Unită, și-...