Reacția unui tânăr medic ajuns la Botoșani: „Surprinzător pentru mine. Pacienții vin deja în stadiul complicațiilor cronice” (video)

Reacția unui tânăr medic ajuns la Botoșani: „Surprinzător pentru mine. Pacienții vin deja în stadiul complicațiilor cronice” (video)

Simona Sava este unul dintre tinerii medici specialiști, care au ocupat un post prin concurs la Spitalul Județean „Mavromati”, din Botoșani. Aceasta profesează la Botoșani din luna august, anul 2021, după patru ani de rezidențiat la Spitalul „Sfântul Spiridon”, din Iași.

Întrebată, în cadrul unei conferințe de presă, ce a găsit la Județean din punct de vedere medical, dar și al pacienților, tânăra a precizat că deși Botoșaniul este un oraș relativ mic, numărul pacienților care se prezintă, zi de zi, la spital, este unul surprinzător de mare.

„Aici am găsit un colectiv minunat, care m-a ajutat și mi-a făcut acomodarea mai ușoară. Referitor la pacienți...surprinzător pentru mine, pentru că este oarecum un oraș mic. Adresabilitatea este foarte mare, iar noi diagnosticăm cazuri noi de diabet zilnic, destul de mult”, a precizat Simona Sava, medic pe nutriție și boli metabolice.

Cadrul medical a subliniat faptul că mulți dintre pacienți vin deja în stadiul complicațiilor cronice, iar personalul este pus în situația de a apela la intervențiile chirurgicale.

„Este greu faptul că pacienții vin deja în stadiul complicațiilor cronice, pentru că practic această perioadă de pandemie i-a ținut departe de medici, departe de spital și ne aflăm în postura de a apela la arsenalul nostru terapeutic, care este bogat, dar grija noastră față de ei trebuie și este foarte mare. Ei vin deja în stadiul în care au nevoie de intervenții chirurgicale, pentru că la noi există această complicație, piciorul diabetic și ei vin deja în condițiile în care trebuie să se intervină chirurgical, din momentul în care noi diagnosticăm. Cred că înainte și din experiența mea de la Iași, acest lucru se întâmpla foarte rar. Pacienții, cel puțin o dată pe an își făceau analize, controale de rutine, dar acum cu această perioadă vin strict când le este mai rău”, a adăugat Simona Sava.

Aceasta consultă, zilnic, în medie, aproximativ patru cazuri de diabet diagnosticat.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Vernisaj al expoziției cultural-artistice „Alice Sfințesco - Cântecul Culorilor”, la Galeriile de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani (fotogalerie)

astăzi, 13:26
115

Sâmbătă, la Galeriile de Artă „Ștefan Luchian” din Botoșani a avut loc vernisajul expoziției cultural – artistice „Alice Sfințesco – Cântecul Culorilor...

Municipiul Dorohoi și încă șase localități rămân fără apă preț de câteva ore

astăzi, 13:19
477

Locuitorii municipiului Dorohoi rămân fără apă, astăzi, până la ora 20:00, din cauza debitului redus ce alimentează rezervoarele de la Dealul Mare. Alimentarea rezervoarele de la De...

Bărbat reținut pentru 24 de ore, după ce ar fi încercat să violeze o femeie de 80 de ani

astăzi, 10:39
395

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 din Botoșani au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, în vârstă de 50 de ani, din comuna Vor...