Simona Sava este unul dintre tinerii medici specialiști, care au ocupat un post prin concurs la Spitalul Județean „Mavromati”, din Botoșani. Aceasta profesează la Botoșani din luna august, anul 2021, după patru ani de rezidențiat la Spitalul „Sfântul Spiridon”, din Iași.
Întrebată, în cadrul unei conferințe de presă, ce a găsit la Județean din punct de vedere medical, dar și al pacienților, tânăra a precizat că deși Botoșaniul este un oraș relativ mic, numărul pacienților care se prezintă, zi de zi, la spital, este unul surprinzător de mare.
„Aici am găsit un colectiv minunat, care m-a ajutat și mi-a făcut acomodarea mai ușoară. Referitor la pacienți...surprinzător pentru mine, pentru că este oarecum un oraș mic. Adresabilitatea este foarte mare, iar noi diagnosticăm cazuri noi de diabet zilnic, destul de mult”, a precizat Simona Sava, medic pe nutriție și boli metabolice.
Cadrul medical a subliniat faptul că mulți dintre pacienți vin deja în stadiul complicațiilor cronice, iar personalul este pus în situația de a apela la intervențiile chirurgicale.
„Este greu faptul că pacienții vin deja în stadiul complicațiilor cronice, pentru că practic această perioadă de pandemie i-a ținut departe de medici, departe de spital și ne aflăm în postura de a apela la arsenalul nostru terapeutic, care este bogat, dar grija noastră față de ei trebuie și este foarte mare. Ei vin deja în stadiul în care au nevoie de intervenții chirurgicale, pentru că la noi există această complicație, piciorul diabetic și ei vin deja în condițiile în care trebuie să se intervină chirurgical, din momentul în care noi diagnosticăm. Cred că înainte și din experiența mea de la Iași, acest lucru se întâmpla foarte rar. Pacienții, cel puțin o dată pe an își făceau analize, controale de rutine, dar acum cu această perioadă vin strict când le este mai rău”, a adăugat Simona Sava.
Aceasta consultă, zilnic, în medie, aproximativ patru cazuri de diabet diagnosticat.