Un medic din Suceava a anunțat prima suspiciune de variolă în România. Ministerul Sănătății infirmă posibilitatea

Un medic din Suceava a anunțat prima suspiciune de variolă în România. Ministerul Sănătății infirmă posibilitatea

În România nu a fost înregistrat niciun caz de variolă a maimuței sau suspiciune de îmbolnăvire, precizează, duminică, Ministerul Sănătății. Cazul unei femei din Rădăuți, despre care au apărut informații în mediul online, nu are nicio legătură cu această boală, adaugă ministerul.

Andi Radu Agroșoaie, medic la Spitalul din Rădăuți, în cadrul Secției Boli Infecțioase, a informat, duminică, Ministerul Sănătății cu privire la o suspiciune puternică de variolă, la o pacientă din județul Suceava, potrivit mesajului postat pe Facebook de către acesta.

Cazul de la Rădăuți este din punct de vedere clinic și epidemiologic al unei paciente de 49 de ani cu varicelă, infectată după contactul cu copii, membri de familie, care au avut această boală, conform șefului secției de boli infecțioase de la spitalul din localitate, dr. Angelica Popescu, a comunicat Ministerul Sănătății, ca urmare a informațiilor apărute în mediul online cu privire la un posibil caz de variolă la Spitalul Municipal din Rădăuți, județul Suceava.

MS precizează că variola maimuței nu se răspândește cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat.

Virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale.

Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat și prelungit cu o persoană care are variola maimuței.

Nu există elemente care să sugereze în vreun fel posibilitatea infectării pacientei din Rădăuți cu virusul variolei maimuței, potrivit sursei citate.

Pentru mai multe informații legate de variola maimuței, Ministerul Sănătății a pus la dispoziția publicului un material recent pe această temă elaborat de către Biroul Regional pentru Europa al OMS.

Variola a fost o boală contagioasă, de natură virotică. Variola a fost una dintre cele mai mari catastrofe ale omenirii, omorând și desfigurând un număr imens de oameni de-a lungul secolelor; numai în secolul al XX-lea au murit de variolă între 300 și 500 de milioane de oameni. Numai în 1967 s-au îmbolnăvit de variolă circa 15 milioane de oameni și au căzut victime acestei boli două milioane. În același an, Organizația Mondială a Sănătății a desfășurat o campanie intensă de vaccinare și de informare a opiniei publice cu privire la această boală. În 1977, variola a fost total eradicată; de atunci nu s-a mai semnalat nici un caz. Variola este singura afecțiune contagioasă ai cărei germeni au fost total eliminați din mediul natural, potrivit Wikipedia.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Roxana Aiacoboaei

Covid-19 se răspândește alarmant în județul Botoșani. Apelul DSP către populație

Vineri, 22 Septembrie 2023
1150

Răspândirea virusului Covid-19 ia amploare în județul Botoșani, unde sunt depistate zilnic peste 30 de noi cazuri de infectare, transmite Direcția de Sănătate Publică (DSP).39 d...

Unul din cinci permise suspendate de polițiști a fost restituit după contestarea măsurii în instanță

Vineri, 22 Septembrie 2023
611

Tot mai mulți botoșăneni contestă măsura suspendării permisului de conducere, în contextul amplificării acțiunilor de control în trafic. De la începutul acestui an, aproximat...

Bărbat reținut după ce a agresat sexual o minoră lipsită de apărare

Vineri, 22 Septembrie 2023
604

Un bărbat de 36 de ani, din municipiul Botoșani, a fost reținut pentru 24 de ore, sub acuzația că ar fi agresat sexual o minoră de 17 ani, informează Inspectoratul de Poliție Ju...