Gerul a produs primele victime la Botoșani! Bătrâni transportați în stare gravă la spital cu ambulanța

Meteorologii anunță că nu scăpăm prea curând de ger.

Gerul a produs primele victime la Botoșani! Bătrâni transportați în stare gravă la spital cu ambulanța

Mai mulți botoșăneni au ajuns, în ultimele zile, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani, în urma temperaturilor foarte scăzute înregistrate în termometre.

Dimineața de miercuri a fost cea mai friguroasă de până acum. Termometrele au înregistrat la Darabani o temperatură de -17 grade Celsius, iar la Botoșani s-au înregistrat aproximativ -15 grade.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, indicele de răcire indicat la Suceava a fost de minus 24 de grade Celsius. Ceea ce înseamnă că organismul uman resimte temperatura mult mai scăzută față de ceea ce arată termometrele.

Din păcate, șase persoane cu vârste peste 80 de ani au ajuns la spital cu hipotermie severă sau cu degerături, informează reprezentanții Spitalului Județean „Mavromati”.

Șase persoane au ajuns la spital cu hipotermie severă sau cu degerături. Trei cu hipotermie și trei cu degerături. Din care, toate persoanele cu degerături au rămas internate, iar cele cu hipotermie severă doar două au rămas internate. Ca medie de vârstă pacienții au peste 80 de ani, deci persoane în vârstă”, a declarat Ioan Asaftei, purtător de cuvânt al Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.

În plus, o altă persoană a fost transportată la spital cu hipotermie severă în cursul zilei de miercuri.

Astăzi (n.r. 10 ianuarie 2024) a mai venit o persoană cu hipotermie severă, urmează să fie evaluată și să vedem ce decizie se ia cu privire la persoana respectivă”, a adăugat Ioan Asaftei.

Mai mult decât atât, autoritățile desfășoară în aceste zile acțiuni de identificare a persoanelor fără adăpost, pentru a le feri de ger și a le transporta într-un centru destinat lor.

Nu scăpăm de temperaturi scăzute prea curând

Meteorologii anunță că valul de frig adus de ciclonul polar se menține zilele următoare, miercuri dimineață fiind așteptate noi temperaturi foarte scăzute, după care se va cunoaște o ușoară încălzire a vremii, mai ales în timpul zilei, dar cu temperaturi negative, situate în jurul valorii de minus 10 grade Celsius, în timpul nopții, cel puțin până la finele săptămânii.

Ce este hipotermia

Hipotermia se instalează atunci când corpul este expus la temperaturi foarte scăzute o perioadă variabilă de timp. Dacă temperatura corpului scade sub 35 de grade Celsius poate să apară șocul hipotermic, iar în acest caz este vorba despre o urgență medicală care ar trebui să conducă pacientul la camera de gardă. În această stare este afectat profund sistemul cardiovascular și în consecință, funcționarea normală a întregului organism.

Avem trei tipuri de hipotermie: hipotermie ușoară (32 – 35 grade Celsius), hipotermie moderată (28 – 32 grade Celsius) și hipotermie severă (sub 28 de grade Celsius).

Această clasificare a hipotermiei ține seama de gravitatea simptomelor care se manifestă și de dificultatea de a recupera funcțiile interne.

Ce sunt degerăturile

Degerăturile reprezintă leziuni tisulare determinate de expunerea la temperaturi foarte scăzute, care se manifestă la nivelul extremităților membrelor superioare și inferioare: nas, urechi și obraji.

Expunerea la temperaturi scăzute determină redistribuirea sângelui din periferie către organele interne vitale reprezentate de inimă și plămâni în detrimentul extremităților care, în lipsa unui flux sangvin optim pot suferi leziuni ireversibile cu pierderea definitivă a funcționalității.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Alianța Dreapta Unită și-a depus candidaturile la Primăria Botoșani și CL! (foto, video)

Marţi, 30 Aprilie 2024
1294

Marți dimineață, membrii Alianței Dreapta Unită și-au depus candidaturile pentru Primăria municipiului Botoșani și pentru Consiliul Local.Astfel, din partea ADU va candida pentru funcția...

O tânără din Botoșani, Ioana Vasilachi: „Străbunicul a ținut să îmi transmită să nu uit niciodată de Dumnezeu, familie și jurământul pe care l-am depus față de țară.”

Luni, 29 Aprilie 2024
9795

Povestea Ioanei Vasilachi își are rădăcinile în comuna Mileanca. O comună despre care nu toată lumea știe prea multe, care este departe de civilizația orășenească, însă care adună o com...

Cel mai mare dispensar medical din mediul rural, realizat într-o comună din Botoșani! (foto, video)

Luni, 29 Aprilie 2024
1311

În comuna Mihai Eminescu din județul Botoșani a fost realizată recepția lucrărilor la cel mai mare dispensar medical uman din mediul rural. Evenimentul a avut loc luni, la ora 13:00.Inv...