File de somon contaminat, retras de pe rafturile supermarket-urilor

File de somon contaminat, retras de pe rafturile supermarket-urilor

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează că a fost retras de la comercializare două produse care prezentau urme de „listeria monocytogenes”.

Este vorba despre produsele „File de somon norvegian afumat” și „File de somon norvegian afumat, feliat”.

Produsele au fost retrase din supermarket-urile Carrefour din țară, dar și din Botoșani.

Vă informăm că societatea OCEAN FISH S.RL. a inițiat retragerea de la comercializare a produsului de mai jos, ca urmare a evidentierii prezentei Listeria monocytogenes”, se arată pe site-ul ANSVSA.

Este indicat ca persoanele care dețin produsele amintite mai sus să nu le consume, ci să le distrugă sau să le aducă înapoi în magazinele de unde le-au cumpărat. Contravaloarea produselor va fi returnată, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.

„Persoanele care au consumat produsele menționate mai sus și care prezintă febră simplă sau însoțită de dureri de cap, sunt rugate să consulte medicul și să raporteze acest consum. Femeile gravide, persoanele cu imunitate scăzută, precum și cele în vârstă trebuie să acorde o atenție deosebită acestor simptome. Aceste simptome pot sugera listerioza, boală potențial gravă, cu un timp de incubație de până la opt săptămâni”, mai scrie pe site-ul instituției amintite.

Potrivit specialiștilor, listeria monocytogenes este o bacterie Gram-pozitivă, care cauzează listerioză. Este o bacterie facultativă anaerobă, capabilă să supraviețuiască în prezența sau absența oxigenului. Se poate dezvolta și reproduce în interiorul celulelor gazdă și este unul dintre agenții patogeni ai virusului alimentar cel mai virulent, cu 20-30% dintre infecțiile cu listerioză alimentară.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Expoziție-concurs dedicată Sărbătorilor Pascale la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 12:16
7

Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” (Filiala Primăverii) Botoșani invită iubitorii de frumos să admire expoziția - concurs  „Lumină din lumină".Organizată d...

ANPC atenționează: Nu cumpărați de oriunde alimente pentru masa de Paște!

astăzi, 11:20
26

Președintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca, a explicat că unul dintre cele mai importante aspecte de care ar trebui să ținem cont este, în primul rând, locul de unde ne facem...

Polițiștii botoșăneni au adus bucurie unor familii în preajma sărbătorilor pascale! (Foto, video)

astăzi, 09:11
62

Înaintea sărbătorilor pascale, polițiștii botoșăneni au avut o întâlnire specială cu o parte dintre copiii pe care i-au cunoscut în cadrul activităților profesionale ...