Medicii botoșăneni raportează un fenomen îngrijorător la Botoșani. Foarte mulți vârstnici ajung la spital pentru o problemă medicală de altă natură, însă ulterior sunt tratați pentru anxietate și depresie.
Constatarea a fost făcută de cadrele medicale de pe Secția de Geriatrie-Gerontologie din cadrul Ambulatoriului integrat al Spitalului Județean „Mavromati”, în cadrul unei conferințe de presă.
„N-am fost nevoită, așa ca în ultima perioadă, să scriu medicamente pentru depresie sau anxietate cu o frecvență așa de mare”
Medicul specialist Puiu Laura Paraschiva spune că factorul psihiatric dacă este trecut cu vederea poate afecta pacientul într-o măsură mult mai mare. Acest fenomen este unul îngrijorător, care a căpătat amploare în ultima perioadă.
„Ce mi se pare mie îngrijorător ca medic, care lucrez de atâția ani, este că n-am fost nevoită așa ca în ultima perioadă să scriu medicamente pentru depresie sau anxietate cu o frecvență așa de mare. Zilnic scriem la mai mult de jumătate. E un factor pe care dacă îl trecem cu vederea, pentru că eu pot să mă fac că nu îmi dau seama de acest lucru, agravează tot. Un pacient care este anxios poate să resimtă durerea mai puternică. Deci înainte erau mai mulți adulți tineri cu tot felul de probleme de natură psihiatrică, dar în ultima perioadă și vârstnicii au foarte multe probleme”, a declarat dr. Puiu Laura Paraschiva.
Cadrul medical spune că numărul pacienților vârstnici care ajung să fie diagnosticați cu anxietate și depresie a crescut după pandemia de Covid-19. Din păcate, aceste tulburări netratate pot avea efecte puternice asupra pacientului și să îi cauzeze mult mai multe probleme de sănătate.
„Din păcate, afectarea la nivel psihic a populației post pandemie este mult mai mare decât înainte. În sensul că sunt mult mai multe persoane cu sindroame anxioase sau cu depresie, ori cu amândouă, și care necesită tratament. Avem și foarte multe persoane cu tulburări de somn. Gradul de depresie poate să crească, apar tulburări de somn și a doua zi pacientul nu mai este ok. Hipertensiunea se poate dezechilibra, chiar dacă ia un tratament corespunzător, doar în urma unei perioade prelungite de nesomn, agitație sau de grijă. Eu trebuie să fiu foarte atent ca terapeut să îmi dau seama dacă într-adevăr este o problemă, ce ar trebui să tratez întâi: hipertesiunea sau anxietatea? Riscul de hipotensiune este mare, iar la vârstnici căderea dată de această hipotensiune arterială se soldează cu probleme majore, care pot duce chiar la deces”, a completat medicul.
Din totalul de pacienți care intră în contact cu un medic specialist de pe Secția de Geriatrie-Gerontologie a Spitalului Județean „Mavromati” mai bine de jumătate sunt cu anxietate sau depresie.
„În ultima perioadă, în ultimii ani, cam un procent de 50% dintre pacienții care vin la noi prezintă anxietate și depresie, iar cei cu anxietate sunt mult mai mulți”, a declarat dr. Puiu Laura Paraschiva.
Frica de boală și singurătatea, factori nocivi asupra sănătății
Specialiștii spun că cei mai mulți bătrâni ajung să fie diagnosticați cu depresie sau anxietate pe fondul fricii de boală sau al singurătății.
„E toată frica asta de boală, care a fost inseminată odată cu pandemia de Covid-19, asta din perspectiva mea, dar și faptul că majoritatea pacienților aflați în această situație sunt singuri. Aparținătorii ori sunt la distanță foarte mare și nu au nicio persoană de contact care să îi ajute constant la rezolvarea problemelor și cu care să se echilibreze măcar prin discuții. Singurătatea este și ea o cauză în proporții foarte mari. Cei care au aparținători au măcar siguranța că cineva are grijă de ei”, a declarat dr. Puiu Laura Paraschiva.
Pe fondul bolilor secolului în care trăim, pacienții pot dezvolta tensiune arterială crescută, palpitații, tulburări de somn, lucruri foarte delicate pentru sănătatea acestora.
(Foto: Dr. Puiu Laura Paraschiva - medic specialist Secția de Geriatrie-Gerontologie a Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani)