E BINE SĂ ȘTII: Și ficatul poate să doară uneori. Iată în ce situații

E BINE SĂ ȘTII: Și ficatul poate să doară uneori. Iată în ce situații

   Foto: Doctorul Zilei

De obicei, durerea in partea dreapta a abdomenului nu are legatura cu ficatul, dar aceasta posibilitate nu ar trebui exclusa, in totalitate.

De exemplu, daca alergam mai mult ne poate durea in dreapta. Aceasta durere care dispare odata ce ne oprim, nu are legatura cu ficatul, ci cu intestinul gros care face un cot in dreptul ficatului si gazul se ridica si apasa pe intestin. Durerea este de obicei de acolo, si nu dintr-o acumulare de singe in ficat, ne spune Doctorul Zilei.

De asemenea, daca am mincat prea mult si multe grasimi am avut dureri (jena) in partea dreapta, sub coaste. Dar, de regula, dupa mese bogate in grasimi aceste dureri apartin veziculei biliare (n.r. – bilei), adica „vecinei” ficatului. Durerea situata in regiunea unde este localizat ficatul (sub coasta dreapta – hipocondrul drept), extrem de rar este data de o boala de ficat. Pacientii de obicei spun „Ma doare ficatul.”; dar corect ar trebuie sa spuna „Ma doare in dreapta, sub coaste”.

De obicei durerea localizata subcostal drept este data de:
* Boli de fiere;
* Boli de colon (intestin gros);
* Pleurezii;
* Infectii in regiune (pleurale, biliare, peritoneale, cutanate);
* „Herpes zoster”;
* Dureri de rinichi iradiate anterior;
* Dureri de stomac sau duoden.
* Boli hepatice care nu cauzeaza dureri in zona ficatului

Desi durerea din zona ficatului este relativ frecventa, ficatul doare foarte rar. Aceasta durere este rareori generata de o boala a ficatului, frecvent fiind data de fiere, colon, perete abdominal. De obicei nu dau durere de ficat urmatoarele boli hepatice:
* Hepatita cronica B, C, autoimuna;
* Hepatita acuta virala si etanolica;
* Ciroza hepatica;
* Hemangiomul hepatic;
* Steatoza hepatica (ficatul gras);
* Chistele simple de ficat.

Cand „doare” intr-adevar ficatul

Trebuie stiut ca structura anatomica a ficatului de organ „plin” nu permite situarea de fibre nervoase de sensibilitate in interiorul lui, ci doar in invelisul lui (capsula hepatica Glisson).

Durerea care sa tina efectiv de ficat, ca organ, are drept mecanism distensia brusca a capsulei intru-un interval scurt de timp, de diverse cauze. Astfel, ficatul doare in situatii exceptionale, cind apar abcese pe ficat, tumori mari la suprafata lui sau cind inima nu mai reuseste sa adune singele si-l lasa sa se acumuleze, dilatind ficatul.

Durerea de ficat – hepatalgia – poate aparea in urmatoarele boli:

* Insuficienta cardiaca (oboseala inimii);
* Pericardite;
* Cancer de ficat (hepatom);
* Metastaze hepatice ale cancerelor localizate in alta parte;
* Icter mechanic;
* Chiste mari de ficat;
* Angiocolite (infectia cailor biliare);
* Traumatisme;
* Tromboflebita venei porte;
* Abces hepatic.

Ce trebuie sa stie bolnavii cu afectiuni ale ficatului

S-a constatat ca, de cele mai multe ori, evolutia nefavorabila a bolilor de ficat se explica prin nerespectarea normelor igieno-dietetice. In acest context, trebuie respectat atit regimul de odihna, cit si cel alimentar.

Citeva dintre alimentele interzise bolnavilor de ficat sint  bauturile alcoolice, cafeaua, carnea grasa de porc, de oaie, mezelurile, afumaturile, condimentele, mustarul, piperul, fasolea.

Alimente premise sint sucurile de fructe, ceaiurile, produsele lactate, carnea slaba de vaca si pasare, peste slab (stiuca, salau), brinzeturile sub orice forma, exceptindu-le pe cele afumate. Dintre condimente se recomanda cimbrul si telina.

Pentru bolnavii cu afectiuni ale ficatului sint indicate curele de fructe ca: struguri, pepeni, mere, lamii, portocale. Cu actiune protectoare pentru celula hepatica si cu rezultate bune se recomanda mierea de albine.

Alte recomandari: mesele trebuie sa fie mai mici si mai dese; trebuie evitate eforturile fizice, starile de stres, tensiunile nervoase; de asemenea, trebuie respectate orele de somn

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
556

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
407

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2902

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...