Vara, inotul in bazin, in mare sau in lacuri reprezinta una dintre principalele modalitati de agrement. Atunci cand inotati puteti intra in contact cu bacterii, virusuri sau cu substante chimice.
Chiar daca in timp clorul ucide majoritatea germenilor din locuri cum ar fi piscinele, exista totusi riscul sa contractati anumite afectiuni, ne invata sfatulmedicului.ro.
Principalele pericole din apa
Probleme digestive. In apa puteti intra in contact cu diversi germeni sau paraziti, cum ar fi cryptosporidium, giardia sau bacterii precum E. Coli.
Pentru a va proteja de probleme stomacale, care prezinta ca simptome diareea si starile de greata, este esential sa nu inghititi apa atunci cand inotati.
Otita externa. Otita externa este o inflamatie a conductului auditiv extern si/sau a pavilionului auricular, determinand o durere intensa, cu caracter de junghi, initial discontinua, cu exacerbari nocturne sau la atingerea pavilionului urechii.
Mai mult, durerea se poate extinde si in zonele din jurul urechii. Aceasta este o infectie pe care o puteti dezvolta dupa ce petreceti mult timp in apa. Daca aveti o astfel de problema este indicat sa consultati un medic specialist in ORL.
Legioneloza. Este o boala infectioasa cauzata de o bacterie numita Legionella pneumophila si este una dintre cele mai dese boli contractate din apa.
Daca infectia cu aceasta bacterie este confirmata, atunci pacientul va primi un tratament specific cu antibiotic.
Algele toxice. Aceste plante care traiesc in oceanele si in apele dulci se pot inmulti necontrolat, producand substante otravitoare.
Daca sunteti expusi acestui risc este posibil sa va confruntati cu eruptii cutanate, diaree sau chiar sa aveti probleme cu plamanii.
De aceea, este important sa alegeti cu grija zona in care doriti sa inotati si sa tineti cont de posibilele avertismente.
Eruptie cutanata. Puteti observa o eruptie cutanata sau o dermatita in urma inotului in apa dulce, dar si in cea sarata. Practic, va veti confrunta cu o reactie la un mic parazit.
De aceea, pentru a evita astfel de probleme, feriti-va de locurile mlastinoase in care traiesc melcii.
Leptospiroza. Cel mai frecvent este transmisa prin contactul cu apa sau solul contaminate cu urina animalelor infectate.
Principalele simptome includ diaree, ochi rosii, cefalee, febra si icter.
Conjunctivita. Poate sa fie provocata de germeni, este foarte contagioasa si o puteti lua fie din apa, fie de la o persoana bolnava.
De asemenea, poate fi cauzata si de substantele chimice; spre exemplu, clorul din bazine poate duce uneori la o forma usoara a bolii.
Substantele din apa. Daca dupa inot aveti ochii inrositi, gatul iritat si tusiti, responsabile ar putea fi anumite substante utilizate pentru dezinfectarea piscinelor.
Cum puteti preveni bolile din apa
• Nu intrati in apa daca aveti probleme digestive.
• Nu inotati daca aveti o rana deschisa, mai ales daca nu o puteti acoperi cu un bandaj impermeabil.
• Este obligatoriu sa faceti dus inainte si dupa ce ati inotat.